Baby led weaning: Πώς θα φάνε τα μωρά μοσχαρίσιο φιλέτο ανά ηλικία

  • Γιατί να μην δίνετε μικρά κομμάτια κρέας στο παιδί από την ηλικία των 6 μηνών
  • Εικόνα: Πώς να κόψετε την μπριζόλα στο μωρό σας
  • Πώς θα φάει το μοσχαρίσιο φιλέτο το μωρό
Baby led weaning: Πώς θα φάνε τα μωρά μοσχαρίσιο φιλέτο ανά ηλικία

Ας μιλήσουμε για το γιατί ένας μικρός κύβος κρέατος, μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος από αυτή τη μεγάλη, χοντρή λωρίδα κρέατος όπως αυτή στο επάνω αριστερό μέρος του διαγράμματος, που βλέπετε παρακάτω.

mprizola kommatia baby led weaning

Στην ηλικία των 6 μηνών, ο εγκέφαλος του μωρού δεν έχει ακόμη φτιάξει έναν νοητικό χάρτη του στόματος. Ο εγκέφαλος του μωρού σας κυριολεκτικά δεν μπορεί να καταγράψει πού βρίσκονται μικρά κομμάτια φαγητού (όπως κύβοι κρέατος) στο στόμα, σε αντίθεση με τα μεγάλα κομμάτια που μπορεί να τα πιάσει για να τα βγάλει έξω από το στόμα αν χρειαστεί. (Το μωρό μπορεί να πιάσει και να τραβήξει ένα μεγάλο κομμάτι τροφής ΕΞΩ από το στόμα του, σε αντίθεση με την επιδεξιότητα να βγάλει έναν μικρό κύβο κρέατος από το στόμα του). Εν ολίγοις, οι μικροί κύβοι κρέατος είναι πιο πιθανό να καταποθούν ολόκληροι σε αντίθεση με τα μεγάλα κομμάτια, που είναι πιο δύσκολο για το μωρό να τα μετακινήσει μέσα στο στόμα του και να τα καταπιεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέμε συχνά ότι όταν πρόκειται για τα μικρότερα μωρά που μόλις ξεκινούν στερεά, θα πρέπει οι τροφές να επιλέγονται με προσοχή, να είναι κομμένες σωστά και φυσικά να υπάρχει πάντα επίβλεψη.

Ξέρουμε! Κάπου εδώ θα σκεφτείτε: "Και γιατί να μην το αλέσω;"

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι αυτό που πρότειναν παλιά οι παιδίατροι, ότι δηλαδή τα μωρά πρέπει να πάνε από τον πουρέ στο κανονικό φαγητό για να μάθουν πώς να τρώνε, δεν είναι αληθής. Στην πραγματικότητα, η νευροβιολογία της κατάποσης αναφέρει ότι πρέπει να γίνεται με τον αντίθετο τρόπο. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ο πουρές και τα περισσότερα ημι-μαλακά τρόφιμα δεν προκαλούν καν το αντανακλαστικό μάσησης του παιδιού.Ένα μωρό αντί να μάθει να τρώει, να μασάει και έπειτα να καταπίνει (όπως έχει δημιουργηθεί να κάνει) μαθαίνει πρώτα να καταπίνει. Ο πουρές δεν ενεργοποιεί το αντανακλαστικό της μάσησης.

Πώς θα φάει το μοσχαρίσιο φιλέτο το μωρό

Μόλις ο γιατρός σας δώσει το πράσινο φως για να φάει το μωρό σας μοσχαρίσιο ψητό κρέας αυτό που προτείνεται στην μέθοδο baby led weaning είναι η εξής: αποφύγετε μικρά κομμάτια μέχρι να είστε σίγουροι ότι το μικρό παιδί σας ξέρει πώς να φτύνει τα τρόφιμα, πώς να μασάει και πώς να βγάζει το φαγητό από το στόμα. Κάποια μικρά παιδιά το καταφέρνουν αυτό μετά την ηλικία των 12 μηνών και κάποια άλλα κοντά στους 18 μήνες.

Είναι προτιμότερο να δώσετε ένα μεγάλο και μακρύ κομμάτι κρέας στο μωρό σας, που θα το μπορεί να το πιάσει με τα χέρια του και να το διαχειριστεί όπως θα έκανε με ένα παιχνίδι που θα του δίνατε.
⠀⠀
Όποια και αν αποφασίσετε να είναι η μέθοδος σίτισης του παιδιού σας, μην ξεκινήσετε με μικρά κομμάτια κρέας νομίζοντας ότι είναι πιο ασφαλή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved