Baby led weaning: Μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών στα βρέφη

  • Μια επανάσταση στη βρεφική τροφή
  • Πρώτα από όλα Finger Food
  • Πώς προέκυψε το Baby led weaning
  • Αφήστε το μωρό να φάει με τα χέρια όπως έχει προοριστεί να κάνει από τη φύση
Baby led weaning: Μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών στα βρέφη

Οι περισσότεροι γονείς αρχίζουν να ταΐζουν το μωρό τους από την ηλικία των 6 μηνών με το κουταλάκι. Μάλιστα, οι πρώτες τροφές που το παιδί γεύεται είναι η κρέμα ρυζάλευρο, ο πουρές μήλο και αυτό γιατί οι περισσότεροι παιδίατροι, σχεδόν σε όλο τον κόσμο, αυτό προτείνουν. Έτσι έκαναν οι μαμάδες του παρελθόντος και έτσι κάνουν και οι μαμάδες του σήμερα.

Αλλά τα παιδιά τρεφόντουσαν πάντα με το κουτάλι; Αν όχι, πώς έτρωγαν τους πουρέδες και τα γεύματα από τα βαζάκια ή το μπλέντερ;

Η βρεφική τροφή έτσι όπως την ξέρουμε -υδαρή, σε μορφή πουρέ, με φρούτα ή λαχανικά όπως τα καρότα και οι πατάτες- δεν υπήρχαν μέχρι τα τέλη του 1920. Για την ακρίβεια, στοιχεία δείχνουν ότι το 1880, τα μωρά δεν τρέφονταν με στερεές τροφές μέχρι τον 11ο μήνα. Σήμερα, η γενική οδηγία συστήνει στους γονείς να δίνουν στα παιδιά τους στερεές τροφές από την ηλικία των 6 μηνών.

baby led weaning diatrofi moro 1

Πριν δημιουργηθούν οι βρεφικές τροφές, υπήρχαν απλά τροφές. Κάποιες φορές στραγγισμένες, μερικές φορές προ-μασημένες ή πολτοποιημένες, άλλες φορές ολόκληρες τροφές σε ποικίλες υφές και μορφές. Ακόμη και οι πρώτες παιδικές τροφές που κυκλοφόρησαν στην αγορά περιλάμβαναν προϊόντα όπως σούπα βοδινού-λαχανικών, συκώτι και μοσχαρίσιο κρέας - θρεπτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο και ποικίλες υφές.

Μερικές φορές η προετοιμασία των στερεών τροφών για τα μωρά μπορεί να είναι εξαντλητική. Γι' αυτό και εμφανίστηκαν οι πουρέδες και όλες εκείνες οι έτοιμες παιδικές τροφές, καθώς γλίτωναν την μαμά από το έξτρα μαγείρεμα και φυσικά την ακαταστασία. Με το κουταλάκι ελέγχεται η ποσότητα που τρώει το παιδί, τίποτε δεν πάει χαμένο και φυσικά δεν λερώνει τα πάντα γύρω του, μιας και τον έλεγχο του κουταλιού τον έχει η μαμά.

Η σίτιση με το κουτάλι, εκτός από το ότι κάνει τα μωρά να προτιμούν γλυκό, νερουλό, χωρίς κομμάτια και το απόλυτα απαλό το φαγητό τους δεν βοηθάει στην ανάπτυξη των στοματικών κινητικών δεξιοτήτων τους. Με πολλούς τρόπους, οι πολτοποιημένες τροφές κάνουν ένα παιδί να περιμένει το φαγητό του και όχι να το πιάσει με τα χέρια του για να το βάλει στο στόμα του, όπως κάνει και με άλλα αντικείμενα γύρω του.

Μια επανάσταση στη βρεφική τροφή

baby led weaning diatrofi moro 3

Καθώς όλο και περισσότεροι γονείς επιδιώκουν να ταΐσουν τα μωρά τους με ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα - τείνουν να ψάχνουν νέους τρόπους σίτισης για τα τα μωρά τους.

Τι θα γινόταν, λοιπόν, αν αυτό το πρώτο φαγητό του μωρού δεν ήταν το ρυζάλευρο ή ο πουρές καρότου και πατάτας, αλλά μια ολόκληρη μπανάνα ή ένα κομμάτι μπρόκολο στον ατμό; Όπως αποδεικνύεται τα μωρά έχουν πολλά αντανακλαστικά για να διαχειρίζονται την τροφή που τους δίνεται, από την ηλικία των 6 μηνών. Με λίγα λόγια, αυτά τα αντανακλαστικά τα βοηθούν να δαγκώσουν, να μασήσουν, να καταπιούν και, αν χρειάζεται, να σπρώξουν την τροφή προς τα εμπρός και έξω από το στόμα.

Η έναρξη των στερεών τροφών με τη μέθοδο baby led weaning (θυμίζει κάτι από το δικό μας finger food) όχι μόνο θέτει σε λειτουργία όλα τα παραπάνω αντανακλαστικά, αλλά προάγει γρήγορα τις στοματικές κινητικές δεξιότητες.

Τις περισσότερες φορές, τα μωρά δεν περιμένουν από εμάς να ελέγξουμε τα αναπτυξιακά τους ορόσημα. Κυλούν, σέρνονται, στέκονται, κάθονται και περπατούν κυρίως χωρίς τη βοήθειά μας. Γιατί, λοιπόν, όταν βλέπουμε αναπτυξιακές προόδους προς την κατανάλωση φαγητού —να πιάνουν το φαγητό τους και να το βάζουν στο στόμα— να διακόπτουμε αυτή τη διαδικασία;

Πρώτα από όλα Finger Food - Πώς προέκυψε το Baby led weaning

Η προσέγγιση για την εισαγωγή στερεών τροφών στα μωρά, που την ονομάζουν στο εξωτερικό -"Πρώτα από όλα Finger Food'- βασίζεται σε μια μέθοδο που δημιουργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο που ονομάζεται «baby led weaning». Εν ολίγοις, το baby led weaning είναι ένας τρόπος εισαγωγής στερεάς τροφής που παρακάμπτει πλήρως τους πουρέδες και το τάισμα με το κουτάλι και βασίζεται στο φυσικό ένστικτο του μωρού να φέρει τροφή στο στόμα του. Με το BLW, οι γονείς εμπιστεύονται τα μωρά όταν είναι έτοιμα να φάνε ανεξάρτητα.

Αφήστε το μωρό να φάει με τα χέρια όπως έχει προοριστεί να κάνει από τη φύση

baby led weaning diatrofi moro 2

Το "Πρώτα από όλα Finger Food" είναι ακριβώς αυτό, που ακούγεται: κάνετε αντικατάσταση των πουρέδων και των κρεμών με ολόκληρες μαγειρεμένες τροφές, όπως γίνεται και με τις τροφές finger food. Ενώ μπορείτε να προσφέρετε ένα γεμάτο με φαγητό κουτάλι για να το πιάσει το μωρό, αυτή η μέθοδος θέλει το μωρό να μάθει να τρώει με τα δάχτυλα. Έτσι όπως έχει προοριστεί να κάνει από τη φύση.

Με αυτή τη μέθοδο, το μωρό σας μπορεί να φάει λίγο από αυτό που τρώτε κι εσείς (φροντίστε να αλατίζετε πολύ το φαγητό σας) και μπορεί να σας κάνει παρέα στο τραπέζι από την πρώτη κιόλας μέρα που θα αρχίσει τις στερεές τροφές.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να του δώσετε πολλά φαγητά, μπαχαρικά ακόμη και μαγειρέψετε διαφορετικές εθνικές κουζίνες, εφόσον τα τρόφιμα είναι καλά μαγειρεμένα, δεν έχουν πολύ αλάτι ή είναι ανάλατα και είναι κομμένα σε μέγεθος που θα είναι ασφαλές για το μωρό σας.

Όπως θα σας πει ο οποιοσδήποτε γονιός, το μόνο πράγμα που θέλουν να κάνουν τα μωρά ηλικίας 6 μηνών είναι να φέρνουν πράγματα στο στόμα τους για να τα δοκιμάσουν, να τα δαγκώσουν και να τα μασήσουν. Το βρεφικό finger food ή αλλιώς Baby led weaning, προσφέρει στο μωρό σας την ευκαιρία να εξερευνήσει μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων και υφών, να ορίσει τον δικό του ρυθμό και να δημιουργήσει μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Το καλύτερο από όλα; Είναι ευκολότερο και το παιδί θα μάθει να τρώει τα πάντα, χωρίς κίνδυνο να γίνει μεγαλώνοντας ένας δύσκολος picky eater.

πηγή: solidstarts.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved