Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

  • Η σημασία του κολατσιού στη διατροφή των παιδιών.
  • Συνταγές για υγιεινά σνακ που μπορεί να πάρει μαζί του το παιδί στο σχολείο.
Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

H σημασία του κολατσιού στη διατροφή των παιδιών

Oλοένα και περισσότερες έρευνες μελέτες συνδέουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών με το σωματικό βάρος και τον τρόπο διατροφής που ακολουθούν ως ενήλικες. Για το λόγο αυτό, η υιοθέτηση ενός σωστού διατροφικού προτύπου είναι άκρως σημαντική για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας των παιδιών βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Μία ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει συχνά και μικρά γεύματα και κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων. Το κολατσιό είναι το ενδιάμεσο από το πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα, και δεν πρέπει να παραλείπεται καθώς είναι αυτό που κρατάει τα παιδιά χορτάτα στο σχολείο και τους δίνει την ενέργεια που χρειάζονται.

Συνταγές για υγιεινό κολατσιό

Δευτέρα

Τυροπιτάκια χωρίς φύλλο

tiropitakia xoris fillo

Υλικά:

  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 κούπα γάλα (χλιαρό)
  • 1 αυγό + 1 κρόκο για επάλειψη
  • 3 κούπες τριμμένο τυρί (συνήθως χρησιμοποιώ κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο Αμφιλοχίας)
  • λίγο πιπέρι
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ μπολ βάλτε το σπορέλαιο, το γάλα, το αυγό, το πιπέρι και ανακατέψτε.

Στη συνέχεια προσθέστε το τυρί το baking powder και το αλεύρι. Δημιουρήστε ένα εύπλαστο ζυμαράκι, πάρτε ένα μικρό κομμάτι κάθε φορά και πλάστε τυροπιτάκια.

Αλείψτε με τον κρόκο αυγού, πασπαλίστε με σουσάμι και φήστε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 10 περίπου λεπτά.

(Μία συνταγή από την mamatsita)

Tρίτη

Αφράτα κριτσίνια τυριού με σπιτική ζύμη

kritsinia turiou

Υλικά:

  • 375 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7 γραμμάρια μαγιά σε σκόνη
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3/4 φλιτζάνι ζεστό γάλα
  • 42 γραμμάρια (3 κ.σ.) βούτυρο, λιωμένο
  • 1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
  • τρυμμένο τυρί της αρεσκείας σας
  • μαϊντανός ξερός ή άλλα μυρωδικά που σας αρέσουν

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί.



Τετάρτη

mpiskota mpananas

Εύκολα μπισκότα βρόμης με μπανάνα και σταγόνες σοκολάτας

Υλικά:

  • 1,5 φλιτζάνι βρώμη
  • 2 μέτριες, ώριμες μπανάνες
  • 1/3 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας

Εκτέλεση:

Κόψτε τις μπανάνες σε κομματάκια και βάλτε τα σε ένα μπολ. Με ένα πιρούνι πιέστε τις μέχρι να λιώσουν και να γίνουν ένα πουρές μπανάνας.

Προσθέστε στο μπολ τη βρόμη, τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Πλάστε με τα χέρια σας μπισκότα και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρο στους 180 βαθμούς C για 12 με 15 λεπτά και έτοιμα!

Πέμπτη

energy balls

Ενεργειακές μπουκίτσες με κακάο, χουρμάδες και κάσιους

Υλικά:

  • 2 κούπες χουρμάδες
  • ½ κούπα pecans
  • ½ κούπα άψητα κάσιους
  • 2 κ.τ.σ άγλυκο κακάο
  • ½ κ.γ.γ αλάτι
  • 2 κ.τ.σ αμυγδαλοβούτυρο
  • 1 κ.τ.σ γάλα αμυγδάλου
  • ½ κ.τ.γ υγρή βανίλια

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:



Παρασκευή

krouasan me spitiki zumi

Σπιτκά κρουασάν

Υλικά:

  • 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 11/2 κουταλιά της σούπας μαγιά σε σκόνη
  • 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 390 ml ζεστό γάλα (μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο)
  • 250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού με 2 κουταλιές γάλα

Εκτέλεση:

Στο κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ αναμείξτε το μισό γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Σκεπάστε με μεμβράνη το μπολ και αφήστε το μείγμα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, το υπόλοιπο γάλα και το αλάτι. Ανακατέψτε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει η ζύμη αφράτη.

Σκεπάστε το μπολ ξανά και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί (τουλάχιστον για μια ώρα).
Αλευρώστε μια επιφάνεια, απλώστε τη ζύμη και κόψτε την σε 12-18 κομμάτια, ομοιόμορφα.

Ανοίξτε τη ζύμη σε στρογγυλά πιτάκια και απλώστε βούτυρο από τη μια πλευρά. Τοποθετήστε στη βουτυρωμένη πλευρά ακόμα ένα κομμάτι ζύμης που έχετε ανοίξει και φροντίστε να εφάπτεται με το κάτω κομμάτι.

Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλη τη ζύμη και όλο το βούτυρο. Πιέστε απαλά τα φύλλα και κλείστε όλες τις άκρες. Στη συνέχεια, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη για 30 λεπτά.

Μόλις βγάλετε τη ζύμη από την κατάψυξη ανοίγετε ένα μεγάλο, στρόγγυλο φύλλο. Κόβετε σε 12 τρίγωνα με κόφτη πίτσας, τα οποία τυλίγετε ξεκινώντας από το φαρδύ άκρο.
Τοποθετήστε τα κρουασάν σε ταψί αντικολλητικό και αφήστε τα να φουσκώσουν για 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος (αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία δωματίου).
Περάστε με ένα πινέλο τα κρουασάν με κρόκο αυγού ανακατεμένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλας και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved