Διατροφή για παιδιά με αναιμία: Οι τροφές που είναι απαραίτητες

  • Τι είναι η παιδική αναιμία;
  • Παίζει ρόλο η διατροφή στην αναιμία;
  • Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο και πρέπει να τρώει το παιδί
  • Τι είναι η μεγαλοβλαστική αναιμία.
Διατροφή για παιδιά με αναιμία: Οι τροφές που είναι απαραίτητες

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας ανάλογα με την ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών;

Η αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου είναι η πιο γνωστή στα παιδιά, αλλά οι ανεπάρκειες βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος μπορούν επίσης να προκαλέσουν αναιμία.

Τι είναι η παιδική αναιμία;

Η αναιμία είναι μια ασθένεια του αίματος, που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η λειτουργία αυτών των κυττάρων είναι να μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στους υπόλοιπους ιστούς.

Όταν ο αριθμός ή το σχήμα αυτών των σφαιρών δεν είναι επαρκής, η εργασία τους δεν είναι αποτελεσματική. Κατά συνέπεια, το παιδί μπορεί να βιώσει ορισμένα συμπτώματα, όπως κόπωση, ζάλη, ωχρότητα ή δυσκολία συγκέντρωσης.

Μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια υπάρχει αιμοσφαιρίνη, η οποία είναι το μόριο που είναι υπεύθυνο να προσκολλάται στο οξυγόνο για να το διανείμει σε όλο το σώμα. Αυτή η ένωση εξαρτάται από την παρουσία σιδήρου, ο οποίος με τη σειρά του δίνει σε αυτά τα κύτταρα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους. Όταν τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα πέφτουν κάτω από το επιθυμητό όριο, το σώμα αναπτύσσει έναν τύπο αναιμίας που ονομάζεται ανεπάρκεια σιδήρου.

Από την πλευρά τους, η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ συμμετέχουν στη δομή και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν η πρόσληψη του ενός ή και των δύο είναι ανεπαρκής, τα επίπεδα στο αίμα μειώνονται και, κατά συνέπεια, αυτά τα κύτταρα υιοθετούν ένα ανώμαλο σχήμα που τους εμποδίζει να λειτουργήσουν σωστά . Αυτός ο τύπος αναιμίας είναι γνωστός ως μεγαλοβλαστική αναιμία.

paidi sidiros trofes

Η διατροφή βοηθά σημαντικά στην αναιμία και μεταξύ των τροφών που πρέπει το παιδί να καταναλώνει είναι οι εξής:

Μύδια

Θεωρούνται μία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου, αλλά περιέχουν επίσης χαμηλότερες ποσότητες βιταμίνης Β12. Επομένως, μια μερίδα την ημέρα επιτυγχάνει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDI) αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών.

Κόκκινο κρέας

Εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, το κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνη B12 .Ωστόσο, τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν κρέας μόνο 1 ή 2 φορές την εβδομάδα.

ospria kai paidi

Φακές

Τα όσπρια είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου. Όχι μόνο έχουν υψηλή συγκέντρωση σιδήρου αλλά περιέχουν επίσης φυτικά άλατα που ευνοούν την απορρόφησή του στο έντερο. Μια άλλη επιλογή για το μαγείρεμα των φακών είναι να τις πολτοποιήσετε έτσι ώστε απελευθερωθεί ο σίδηρος πιο εύκολα. Έχετε δοκιμάσει να προσφέρετε στα παιδιά σας χούμους ή οποιοδήποτε πατέ οσπρίων ;

Ψάρια

Οι ειδικοί συστήνουν να συμπεριληφθούν τα ψάρια στη διατροφή του παιδιού τουλάχιστον 3 ή 4 φορές την εβδομάδα.

moro kai aygo

Αυγά

Τα αυγά αποτελούν μια καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β12, καθώς και βιταμίνης Α, βιοτίνης και πρωτεΐνης. Βρασμένα ή ομελέτα, τα αυγά μπορούν να γίνουν ακαταμάχητα για τα μικρά παιδιά.

Ξηροί καρποί

Εκτός από ωμέγα 3, οι ξηροί καρποί παρέχουν μια καλή ποσότητα σιδήρου (κουκουνάρι και φιστίκια Αιγίνης) και φολικό οξύ (αμύγδαλα και καρύδια).
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των ξηρών καρπών είναι ότι χρειάζεστε μόνο μια χούφτα για να λάβετε την κατάλληλη πρόσληψη αυτών των μικροθρεπτικών συστατικών. Μπορείτε να τα ενσωματώσετε σε σαλάτες ή σε αρτοσκευάσματα.

sidiros

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αυτά είναι μια εξαιρετική πηγή φολικού οξέος. Έτσι, με μια μερίδα στα κύρια γεύματά σας, φτάνετε ήδη στη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αυτής της βιταμίνης. Είναι καλύτερο να τρώτε τα λαχανικά ωμά, στον ατμό ή ακόμη και σοταρισμένα με λίγο λάδι . Δεν χρειάζεται πάντα να χρησιμοποιείτε μαρούλι σε σαλάτες, καθώς έχετε άλλες επιλογές όπως το κάρδαμο, τη ρόκα, το σπανάκι ,το μπρόκολο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved