Πέντε σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας τρώει πολύ αλάτι

  • Πρέπει να προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό του παιδιού;
  • Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί τρώει περισσότερο αλάτι απ’ όσο πρέπει
  • Γιατί πρέπει να προσέχετε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνει το παιδί
Πέντε σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας τρώει πολύ αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση τροφών που περιέχουν αλάτι, ακόμη και σε νεαρή ηλικία μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition , το 79% των παιδιών 1 έως 3 ετών, το 87 % των παιδιών 4 έως 5 ετών και το 90% των παιδιών ηλικίας 6 έως 18 ετών καταναλώνουν πολύ αλάτι κάθε μέρα.

Για να καθοριστεί η φυσιολογική ποσότητα αλατιού που είναι απαραίτητη για τα παιδιά, η παιδίατρος και καθηγήτρια του Στάνφορντ με έδρα τη Βόρεια Καλιφόρνια, May Loo, MD, λέει ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ του στοιχείου νατρίου (Na) και αλατιού. «Το επιτραπέζιο αλάτι είναι NaCl, χλωριούχο νάτριο, το οποίο περιέχει 40 % νάτριο, ενώ τα συσκευασμένα τρόφιμα συνήθως αναφέρουν περιεκτικότητα σε αλάτι ως νάτριο σε mg (χιλιοστόγραμμα) ανά μερίδα», εξηγεί η Δρ Loo.

Η πραγματική περιεκτικότητα σε αλάτι θα ήταν 2,5 φορές η ποσότητα αυτή (εάν η περιεκτικότητα σε νάτριο είναι 100mg, η περιεκτικότητα σε αλάτι θα ήταν 250 mg. Με άλλα λόγια, η ποσότητα νατρίου σε ένα φαγητό μεταφράζεται πραγματικά σε διπλάσια ποσότητα αλατιού.

Φυσικά, εναπόκειται στους γονείς να περιορίσουν την ποσότητα αλατιού στο φαγητό των παιδιών τους - και οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να το κάνουμε από πολύ νωρίς. Δεν είστε σίγουροι για το αν το παιδί σας υπερβάλλει ή όχι στα αλμυρά; Εδώ, οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα πιο κοινά σημάδια - και τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε την πρόσληψή τους.

alati

Υπερβολική δίψα

«Δεδομένου ότι το νάτριο συγκρατεί το νερό, περισσότερο νάτριο στο σώμα σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο νερό», εξηγεί η Δρ Loo. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας διψάει ασυνήθιστα και δεν υπάρχουν προφανείς λόγοι, όπως ζεστός καιρός ή άσκηση, σκεφτείτε να αξιολογήσετε την ποσότητα νατρίου στη διατροφή του, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα τρόφιμα - γεύματα στο σπίτι και στο σχολείο, επεξεργασμένα τρόφιμα, σνακ , και ποτά. Η Δρ Loo προσθέτει επίσης ότι πολλά αναψυκτικά που πίνουν τα παιδιά και οι έφηβοι περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου.

Όρεξη για αλμυρά τρόφιμα

Ας το παραδεχτούμε, το αλάτι κάνει τη γεύση των τροφίμων πολύ καλύτερη, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το παιδί σας είναι πιο πιθανό να θέλει να φάει μια σακούλα πατατάκια παρά ένα καρότο. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας αρνείται να φάει οτιδήποτε έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, η Δρ Loo προτείνει να προσθέσετε διάφορα βότανα και μπαχαρικά στο μαγείρεμα, όπως να προσθέσετε μαϊντανό ή πιπέρι αντί για αλάτι σε ομελέτα.

alati1

Υψηλή πίεση του αίματος

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Family Physician 7% των παιδιών ηλικίας 3 έως 18 ετών έχουν είτε προ-υπέρταση είτε υπέρταση.
«Όπως και στους ενήλικες, η υπέρταση στα παιδιά είναι συχνά σιωπηλή, πράγμα που σημαίνει ότι το παιδί μπορεί να μην αισθάνεται κανένα σύμπτωμα και οι γονείς δεν μπορούν να εντοπίσουν κανένα σημάδι, ωστόσο, καθώς αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, τα αρτηριακά αγγεία αυξάνονται σε πάχος, προδιαθέτοντας το παιδί σε καρδιαγγειακές παθήσεις», εξηγεί η Δρ. Λου. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προτείνει συχνούς ελέγχους της αρτηριακής πίεσης με τακτικές ετήσιες εξετάσεις για παιδιά που ξεκινούν από την ηλικία των 3 ετών.

Σκούρα, πολύ κίτρινα ούρα

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα των ούρων του παιδιού. ‘Ενας από αυτούς είναι και η υπερβολική πρόσληψη νατρίου. Τα σκούρα, κίτρινα ούρα με έντονη μυρωδιά είναι πολύ συνηθισμένα σε άτομα όλων των ηλικιών με υψηλή πρόσληψη νατρίου, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Για να βεβαιωθείτε, μπορείτε να ζητήσετε από τον παιδίατρο μια εξέταση ούρων για διπλό έλεγχο.

Απότομη αύξηση βάρους

Οι γονείς συχνά δίνουν μεγάλη προσοχή στα γλυκά και τα λίπη στη διατροφή του παιδιού αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση βάρους μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη πρόσληψη αλατιού . «Η παχυσαρκία είναι ένας πρόσθετος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων», λέει η Δρ Loo. Εκτός από τον έλεγχο της ζάχαρης και των λιπαρών τροφών, συνιστά στους γονείς να παρακολουθούν τα επεξεργασμένα αλμυρά τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά και όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, προκειμένου να διατηρήσουν την πρόσληψη νατρίουεντός του συνιστώμενου ορίου για την ηλικία τους.

Πηγή: parents.com

DPG Network
Δείτε επίσης