Vegan διατροφή για μωρά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Μπορεί ένα παιδί να ακολουθήσει vegan διατροφή;
  • Είναι ασφαλής η vegan διατροφή για τα παιδιά;
  • Τι λένε οι ειδικοί για την vegan διατροφή στα μωρά.
Vegan διατροφή για μωρά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πολλοί γονείς επιλέγουν να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή για το μωρό τους, παρότι οι ειδικοί δεν τη συνιστούν.Όπως επισημαίνουν, μία από τις αρχές της υγιεινής διατροφής είναι η ποικιλία και, ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να διευρυνθεί το φάσμα των τροφίμων όταν το μωρό ξεκινά τις στερεές τροφές.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την vegan διατροφή

Ο όρος veganism χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πιο αυστηρή μορφή χορτοφαγίας, με τη διατροφή να περιλαμβάνει αποκλειστικά τροφές φυτικής προέλευσης. Σε άλλες μορφές χορτοφαγίας περιλαμβάνονται είτε πολύ μικρές ποσότητες λευκού κρέατος (semi-vegetarianism), είτε μόνο τα ψάρια και τα θαλασσινά (pescatarianism), είτε μόνο τα αυγά και τα γαλακτοκομικά αλλά όχι το κρέας και το ψάρι (lacto-ovo vegetarianism).

vegan diatrofi morou3

Μπορεί ένα παιδί να ακολουθήσει vegan διατροφή;

Έως την ηλικία των 6 μηνών, το μητρικό γάλα καλύπτει όλες τις πρωτεϊνικές ανάγκες του μωρού. Στην συνέχεια, όμως, οι γονείς πρέπει να συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή του τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες, ειδικά όταν επιλέγουν να σταματήσουν το θηλασμό.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Nutrition & Metabolism, οι γονείς πρέπει να παρέχουν σημαντική πρωτεΐνη κατά τα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού , προκειμένου αναπτυχθεί σωστά.

Η πρωτεΐνη υπάρχει στο κρέας και στα ζωικά παράγωγα (όπως τα γαλακτοκομικά), αλλά και στα λαχανικά και τα δημητριακά .Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης είναι μια εναλλακτική λύση στην επίτευξη επαρκούς πρόσληψης όσον αφορά την προσφορά χορτοφαγικών (μη παμφάγων), μετά όμως από συνεννόηση με τον παιδίατρο.

Επομένως, αν επιλέξετε μια χορτοφαγική διατροφή για το μωρό, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι η διατροφή του είναι πλούσια σε φυτικές τροφές όπως δημητριακά και όσπρια.Είναι όμως πολύ σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν ότι αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να επηρεάσει το βάρος του μωρού.

vegan diatrofi morou2

Είναι ασφαλής η vegan διατροφή για τα παιδιά;

Η vegan διατροφή στα μωρά δεν στερεί από τον οργανισμό τους μόνο την πρωτεΐνη. Παρουσιάζονται ελλείψεις σε σίδηρο , βιταμίνη Β12, ασβέστιο και βιταμίνη D. Επιπλέον, αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσληψη ψευδαργύρου αφού το μωρό δεν είναι σε θέση να καταναλώνει ξηρούς καρπούς.

Η βιταμίνη Β12 συνήθως αναπληρώνεται μέσω παρασκευασμάτων, καθώς η μόνη πηγή θρεπτικών συστατικών είναι τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Αυτό μπορεί να έχει ως κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί μεγαλοβλαστική αναιμία μεσοπρόθεσμα.

Πριν ξεκινήσετε μια χορτοφαγική διατροφή για μωρά, είναι καλύτερο να πραγματοποιήσετε κάποιες βιοχημικές αναλύσεις του αίματος για να μάθετε την κατάσταση της υγείας του. Πολλές φορές, είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα των διατροφικών ελλείψεων και, εάν αυτά διαιωνιστούν, το παιδί διατρέχει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα υγείας όσο και ανάπτυξης.

Όταν ανιχνευθούν χαμηλά επίπεδα μιας ουσιαστικής θρεπτικής ουσίας στο αίμα, θα είναι απαραίτητο να καταφύγετε στη συμπλήρωσή του και στην αναδιοργάνωση του διαιτητικού προτύπου. Για το λόγο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να διεξάγεται αυστηρός έλεγχος για την αποφυγή χρόνιων ασθενειών.

vegan diatrofi morou1

Τι λένε οι ειδικοί για την vegan διατροφή στα μωρά

Στους ενήλικες, η vegan διατροφή μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη. Ωστόσο, δεν είναι ο κατάλληλος τύπος διατροφής για ένα αναπτυσσόμενο παιδί.Οι μη παμφάγες δίαιτες, συμπεριλαμβανομένων των vegan, δεν συνιστώνται στην παιδική ηλικία . Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πιθανά οφέλη δεν υπερτερούν των κινδύνων, οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι από όσο αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι.

Κατά τα πρώτα στάδια της ζωής, είναι καλύτερο να ποντάρετε σε μια σωστά ισορροπημένη διατροφή , στην οποία η κατανάλωση φρέσκων τροφίμων έχει προτεραιότητα σε σχέση με εκείνη των βιομηχανικών υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.

Τα διατροφικά ελλείμματα που εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία επηρεάζουν σοβαρά τη μελλοντική υγεία του παιδιού. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη όλων των ειδών θρεπτικών συστατικών στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved