Πρέπει το παιδί να τρώει το μήλο με τη φλούδα ή όχι;

Τι λένε οι ειδικοί και τι πρέπει να γνωρίζετε εσείς.

Πρέπει το παιδί να τρώει το μήλο με τη φλούδα ή όχι;

Το μήλο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

Εκτός από φυτικές ίνες, διαθέτει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας το, το πλέον δημοφιλές φρούτο στον κόσμο. Μάλιστα οι φλούδες των μήλων έχει αποδειχτεί ότι περιέχουν τις περισσότερες βιταμίνες. Επομένως, τι πιο λογικό να τρώμε, πόσο μάλλον και τα παιδιά, το μήλο με την φλούδα.

paidi kai milo2

Επομένως, δίνουμε στο παιδί το μήλο με τη φλούδα;

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν μελέτες σύμφωνα με τις οποίες έχουν βρεθεί φυτοφάρμακα στη φλούδες των μήλων. Η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας χημικών ουσιών με τη μορφή φυτοφαρμάκων ή ακόμα και κεριού έχει καταστρέψει τη διατροφική αξία τους.

Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση των ζημιών στις καλλιέργειες και την αύξηση της απόδοσης. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα φυτοφάρμακα μπορούν να βρεθούν τόσο σε βιολογικά όσο και σε συμβατικά φρούτα και λαχανικά.Αν και ορισμένα φυτοφάρμακα εισέρχονται στη σάρκα των φρούτων και των λαχανικών, πολλά παραμένουν περιορισμένα στην εξωτερική φλούδα .

Το πλύσιμο είναι ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που έχουν κολλήσει στην επιφάνεια της φλούδας. Ωστόσο, το ξεφλούδισμα είναι η καλύτερη λύση για να αφαιρέσετε τα φυτοφάρμακα που έχουν εισχωρήσει τόσο στα φρούτα όλα και στα λαχανικά. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη ανασκόπηση αναφέρει ότι περίπου το 41% των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν στα φρούτα αφαιρέθηκε κατά το πλύσιμο, ενώ έως και το διπλάσιο αφαιρέθηκε με το ξεφλούδισμα.

paidi kai milo1

Τι δείχνουν έρευνες

Για πολλούς ανθρώπους που ανησυχούν για τη συνολική τους έκθεση σε φυτοφάρμακα, αυτό μπορεί να είναι αρκετά καλός λόγος για να τρώνε μόνο τη σάρκα των φρούτων και λαχανικών. Παρ 'όλα αυτά, ο κίνδυνος κατανάλωσης ελαφρώς περισσότερων φυτοφαρμάκων μπορεί να μην υπερτερεί απαραίτητα του οφέλους από τη μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στην φλούδα.

Αξίζει να έχετε κατά νου ότι η ποσότητα φυτοφαρμάκων που επιτρέπεται σε φρέσκα τρόφιμα είναι αυστηρά ρυθμισμένη. Τα επιτρεπόμενα ανώτατα όρια είναι πολύ χαμηλότερα από την ελάχιστη δόση που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη στον άνθρωπο. Επιπλέον, τα επίπεδα φυτοφαρμάκων υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα ανώτατα όρια σε λιγότερο από 4% των περιπτώσεων, και ακόμη και σε αυτές, η έρευνα δείχνει ότι αυτό σπάνια έχει επίπτωση στους ανθρώπους.

Τι προτείνουν οι ειδικοί; Να πλένετε πολύ καλά τα φρούτα, να αποφεύγετε να αγοράζετε τα πιο μεγάλα και τα πιο γυαλιστερά και ειδικά για την διατροφή των μικρών παιδιών να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας.

Με πληροφορίες από το timesofindia.indiatimes.com/ healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved