Σχολικό μενού: Αυτά τα γεύματα ταιριάζουν στα ταπεράκια όλων των παιδιών

Ιδέες για κολατσιό και για φαγητό στο ολοήμερο.
Σχολικό μενού: Αυτά τα γεύματα ταιριάζουν στα ταπεράκια όλων των παιδιών

Δύσκολη υπόθεση για όλες εμάς τις μαμάδες το πώς θα γεμίσουμε το lunch box των παιδιών μας ώστε και να τρέφονται σωστά και να μην κουράζονται από τα ίδια και τα ίδια και να μην δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο η απαιτητικότατη καθημερινότητά μας. Κι όμως, υπάρχει τρόπος να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι στον μέγιστο βαθμό κι αυτό είναι να έχουμε ως… άσσους στο μανίκι μας μερικά υπέροχα, νοστιμότατα, υγιεινά και kids friendly πιάτα για τα παιδάκια μας.

Προτάσεις για πρωινό και δεκατιανό

kolatsio sxoleio paidia ygieino olohmero taperaki 8

Είναι δεδομένο πως στο μενού του πρωινού ή του δεκατιανού πρέπει να συμπεριλάβουμε το φρούτο του παιδιού. Καλό είναι να μην κάνουμε πειραματισμούς και να επιμείνουμε σε φρούτα που προτιμά και επιλέγει το ίδιο το μικρό μας, για να μην έχουμε… απογοητεύσεις. Με μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε διάφορα hacks, απλά και εύκολα, για να μην μαυρίζει το κομμένο μήλο, για παράδειγμα και να τα ενσωματώσουμε στη ρουτίνα μας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, αγαπημένες προτάσεις όλων των παιδιών για το πρωινό ή για το σνακ στα διαλείμματα είναι:

Κέικ, αλμυρό και γλυκό:

kolatsio sxoleio paidia ygieino olohmero taperaki 10

Εξυπακούεται πως είναι φτιαγμένο από τα χεράκια της μαμάς – τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Δεκάδες συνταγές, ακόμα και με ελάχιστα υλικά και τον μικρότερο χρόνο εκτέλεσης μας βγάζουν από το αδιέξοδο εύκολα και πεντανόστιμα!

Τοστ/σάντουιτς:

kolatsio sxoleio paidia ygieino olohmero taperaki 1

Φυσικά και το κλασικό «τοστάκι» ή ένα πιο… εκλεπτυσμένο σάντουιτς μπορούν να περιλαμβάνονται στο διατροφικό πρόγραμμα του παιδιού. Το παραδοσιακό ψωμί του τοστ στην ποικιλία που προτιμάμε, ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, αραβική πίτα μπορούν να αποτελούν τη βάση και η γέμιση να περιλαμβάνει ό,τι αρέσει στο παιδί: Τυρί, γαλοπούλα, ζαμπόν, λαχανικά, κάποια σος και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για ένα πεντανόστιμο, σύντομο γεύμα.

Πίτα:

kolatsio sxoleio paidia ygieino olohmero taperaki 7

Μια πίτα που έφτιαξε η μαμά, μια τυρόπιτα με φύλλο ή χωρίς, μια σπανακόπιτα φουλ στα θρεπτικά συστατικά, αλλά και πολλές παραλλαγές τους είναι μια επιτυχημένη επιλογή για όλα τα παιδιά.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης:

kolatsio sxoleio paidia ygieino olohmero taperaki 4

Εύκολη και νόστιμη επιλογή για το μικρό μας είναι και ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, με ένα κομμάτι τυρί να το συνοδεύει – η αλήθεια είναι πως κι ένα κουτί σοκολατούχο γάλα ή ένας χυμός, μπορεί να… απογειώσει το σνακ αυτό εύκολα και απλά!

Το γεύμα στο σχολείο

Τι μπορούμε να προετοιμάσουμε για το γεύμα του παιδιού μας στο σχολείο, ώστε και να είναι κατάλληλο για μεταφορά και να τρώγεται ευχάριστα κρύο και να αρέσει στο μικρό μας; Μπορεί το ερώτημα να μοιάζει… αναπάντητο, όμως υπάρχουν όντως κάποιες προτάσεις που αποτελούν «εγγύηση» για την επιτυχία. Πριν δούμε όμως αναλυτικότερα κάποια πιάτα που αρέσουν στα παιδιά, πρέπει να θυμόμαστε το εξής: Η νοοτροπία στην Ελλάδα κυρίως θέλει το μεσημεριανό να είναι το κυρίως γεύμα της ημέρας, ενώ αντίθετα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το κυρίως γεύμα είναι το βραδινό – dinner, όπως το ονομάζουν. Κάπως έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε κι εμείς, καθώς το παιδάκι μας στο δοχείο φαγητού που παίρνει μαζί του στο σχολείο, δεν θα απολαύσει σε καμία περίπτωση το γεύμα του όπως το κάνει όταν κάθεται στο οικογενειακό τραπέζι.

Παρόλα αυτά, εμείς γεμίζουμε με φαγητό, σαλάτα, φρούτο και η επιλογή είναι δική του.

Μπιφτέκια:

kolatsio sxoleio paidia ygieino olohmero taperaki 5

Το αγαπημένο «κόκκινο κρέας» των παιδιών, μπιφτέκια ή κεφτεδάκια, μαλακά και νόστιμα, με συνοδεία ρύζι, πατάτες ή και βραστά λαχανικά.

Γίγαντες, φακές, ρεβίθια:

kolatsio sxoleio paidia ygieino olohmero taperaki 9

Οι γίγαντες, οι φακές, τα ρεβίθια αλλά και άλλα όσπρια μαγειρεμένα με τρόπο που να μην έχουν πολλά ζουμιά, μπορεί να αποτελούν τέλεια επιλογή για το σχολικό lunch. Βάλτε τους κάποιο ωμό λαχανικό, λίγο αβοκάντο, ψητό χωριάτικο λουκάνικο, φέτα, ντοματίνια ή σέλερι και απογειώστε τα.

Ζυμαρικά:

kolatsio sxoleio paidia ygieino olohmero taperaki 3

Είναι η σίγουρη λύση – τα παιδιά τα αγαπούν, οι μαμάδες τα μαγειρεύουν εύκολα και υπάρχουν σε δεκάδες παραλλαγές για να μην βαριέται κανείς. Το θέμα εδώ είναι πως χρειάζεται λίγη προσοχή για να μην το παρακάνουμε.

Πίτες:

kolatsio sxoleio paidia ygieino olohmero taperaki 6

Οι πίτες είναι ιδανική επιλογή και για μεσημεριανό, εκτός από δεκατιανό που προαναφέραμε, μαζί με λίγη σαλάτα ή τυρί.

Σπιτική πίτσα:

kolatsio sxoleio paidia ygieino olohmero taperaki 2

Δύσκολα θα γυρίσει στο σπίτι η πίτσα.. αφάγωτη, καθώς τα παιδιά τη λατρεύουν. Ετοιμάζοντάς την στο σπίτι, ελέγχουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε τον πιο υγιεινό και γευστικό συνδυασμό για το μικρό μας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved