Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Πέντε συνταγές για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.

Εβδομαδιαίο μενού για σχολικά γεύματα

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Εν μέσω πανδημίας δε, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους είναι αναγκαία, όπως και η κατανάλωση συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα τους προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζονται.

Από Δευτέρα τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία και εκτός από ένα δυναμωτικό πρωινό, απαραίτητο είναι να τα εφοδιάσουμε και με χορταστικά και υγιεινά σνακ για το κολατσιό τους. Εάν έχετε ξεμείνει από ιδέες, δείτε παρακάτω πέντε συνταγές, μία για κάθε μέρα της εβδομάδας.

Δευτέρα

Αραβική πίτα με βραστό αυγό, τυρί και γαλοπούλα

araviki pita snack

Θα χρειαστείτε:

  • 1 αραβική πίτα, κατά προτίμηση ολικής άλεσης
  • 1 φέτα γαλοπούλα
  • 2 φέτες κίτρινο τυρί
  • 1 βραστό αυγό
  • 2 φύλλα μαρουλιού
  • ½ ντομάτα

Πώς θα τη φτιάξετε:

Κόψτε τη ντομάτα και το αυγό σε φέτες. Βάλτε στην αραβική πρώτα τα φύλλα μαρουλιού, έπειτα τη γαλοπούλα, το τυρί, και στο τέλος τη ντομάτα και το αυγό. Τυλίξτε την αραβική πίτα και έτοιμο!

Τρίτη

Μπισκότα με μπανάνα, φυστικοβούτυρο και βρόμη

mpiskota me vromi

Θα χρειαστείτε:

  • 1 φλιτζάνι βρώμη
  • 2 ώριμες μπανάνες
  • 3/4 φλιτζανιού σταγόνες σοκολάτας
  • 1 κ.σ. γεμάτη φυστικοβούτυρο

Πώς θα τα φτιάξετε:

Βγάλτε τις φλούδες από τη μπανάνα και κόψτε τις σε μικρά κομματάκια, Πιέστε τις με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει πουρές. Προσθέστε το φυστικοβούτυρο τη βρόμη και ανακατέψτε με μία ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ξανά.

Για να φτιάξετε τα μπισκότα βάλτε μία κουταλιά από το μείγμα στο ταψί, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και επαναλάβετε για όλο το μείγμα. Ψήστε στους 180 βαθμούς C σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

Τετάρτη

Σπιτικά κριτσίνια με σπανάκι

kritsinia me spanaki

Πηγή φωτογραφίας: buonapappa.net

Θα χρειαστείτε:

  • 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για τη ζύμη
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ακόμα για τα χέρια και το μπολ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 560 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7 γραμμάρια ξερή μαγιά
  • 1 χούφτα σπανάκι baby
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι

Πώς θα τα φτιάξετε:

Βάλτε στο μπλέντερ το νερό και το σπανάκι και «χτυπήστε» το καλά. Ρίξτε μέσα τη μαγιά, ανακατέψτε και αφήστε την για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και μισό από το αλεύρι και ανακατέψτε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για τρία λεπτά. Προσθέστε το αλεύρι και έπειτα το υπόλοιπο αλεύρι. Συνεχίστε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα για δώδεκα λεπτά. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μία μαλακή και κολλώδης ζύμη.

Αφήστε την να ξεκουραστεί για περίπου τουλάχιστον 20 λετπά, αφού πρώτα έχετε σκεπάσει το μπολ με πλαστική μεμβράνη.

Έπειτα ανακατέψτε ξανά τη ζύμη και δώστε της ένα μακρόστενο σχήμα. Βάλτε λίγο λάδι σε λαδόκολλα και με αυτήν τυλίξτε τη ζύμη. Αφήστε την να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για ακόμα μία ώρα.

Έπειτα πλάστε με τη ζύμη τα κριτσίνια και βάλτε τα σε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 11 με 12 λεπτά.

Πέμπτη

Μπάρες γιαουρτιού με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα

mparew giaourtiou final

Θα χρειαστείτε:

Για τη βάση:

  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι πλήρες
  • 2 - 3 κουταλιές της σούπας μέλι

Για τα toppings και τις παραλλαγές:

  • σμέουρα
  • σταγόνες σοκολάτας
  • σπόρους chia
  • φυστικοβούτυρο
  • τρούφα σοκολάτας
  • κακάο
  • μπανάνα

Πώς θα τις φτιάξετε:

Αρχικά σε ένα ταψί βάλτε αντικολλητικό χαρτί και αφήστε το στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάλτε το γιαούρτι και το μέλι και ανακατέψτε. Με ένα μεγάλο κουτάλι πάρτε δύο κουταλιές και απλώστε της κατά μήκος στην μικρή πλευρά του ταψιού. (βλέπετε και παρακάτω βίντεο).

Βάλτε από πάνω μερικά σμέουρα ή ό,τι άλλα φρούτα θέλετε (πχ φράουλες, μύρτιλα κ.α.) και σταγόνες σοκολάτας

Στρώστε δίπλα δύο ακόμα κουταλιές και προσθέστε από πάνω φυστικοβούτυρο και σταγόνες σοκολάτας.

Μοιράστε το γιαούρτι που έχει περισσέψει στα δύο και βάλτε στο μισό σπόρους chia. Ανακατέψτε, απλώστε δύο κουταλιές δίπλα στις άλλες μπάρες και πασπαλίστε πολύχρωμη τρούφα σοκολάτας.

Στο γιαούρτι που έχει περισσέψει προσθέστε λίγο κακάο και ανακατέψτε. Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μέλι για να γίνει ακόμα πιο γλυκό. Απλώστε το μείγμα δίπλα στις άλλες μπάρες και κόψτε στο πάνω μέρος κομματάκια μπανάνας.

Βάλτε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν οι μπάρες και να γίνουν συμπαγείς. Έπειτα μπορείτε να τις κόψετε σε κομμάτια και να τις απολαύσετε.

Παρασκευή

Σοκολατένιο κέικ με βρόμη και δύο ακόμα υλικά

keik me vromi

Θα χρειαστείτε:

  • 170 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 1 1/2 φλιτζάνι και 1 κουταλιά της σούπας γάλα καρύδας
  • 220 γραμμάρια βρόμη

Πώς θα το φτιάξετε:

Βάλτε το γάλα καρύδας σε ένα κατσαρολάκι και τοποθετήστε το στο μάτι σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει μία πρώτη βράση, κατεβάστε το από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρη. Ψιλοκόψτε τη σοκολάτα και βάλτε την σε ένα μπολ. Προσθέστε το ζεστό γάλα καρύδας και ανακατέψτε με μία πλαστική σπάτουλα μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέστε τη βρόμη και ανακατέψτε ξανά.

Μόλις το μείγμα ομοιγενοποιηθεί, βάλτε το σε στρογγυλή φόρμα με αντικολλητικό χαρτί στον πάτο. Ψήστε στους 180 βαθμούς C για περίπου δέκα με δεκαπέντε λεπτά μέχρι να ψηθεί το κέικ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved