Οι 7 υγιεινές τροφές που τα παιδιά λατρεύουν να τρώνε

Οι καλύτερες επτά τροφές για παιδιά (είναι υγιεινές και απολαυστικές)
Οι 7 υγιεινές τροφές που τα παιδιά λατρεύουν να τρώνε

Παρόλο που δεν θέλετε να αναγκάζετε τα παιδιά σας να τρώνε φαγητά που δεν τους αρέσουν ή να τα «γυαλίζουν» το πιάτο τους, υπάρχουν πολλά υγιεινά τρόφιμα που τα παιδιά λατρεύουν και τα τρώνε χώρις γκρίνια και άρνηση.

Μάλιστα, εμείς οι γονείς συχνά αγνοούμε αυτά τα υγιεινά τρόφιμα και πηγαίνουμε κατευθείαν σε άλλες τροφές που πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο «kids friendly», όπως χοτ-ντογκ, πίτσα, πατάτες τηγανιτές, κοτομπουκιές και χυμούς.

Τα παιδιά σας θα ήταν πολύ καλύτερα να μάθουν να αποφεύγουν αυτούς τους τύπους τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λιπαρά και αντ' αυτών να απολαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Ποιες είναι αυτές οι 10 τροφές λοιπόν που λατρεύουν να τρώνε τα παιδιά;

Μήλα

igieines trofes gia paidia 4

Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και τα μήλα είναι ένα τέλειο σνακ. Είναι τραγανά, ζουμερά και με λίγες θερμίδες. (περίπου 90 θερμίδες ένα μέτριο μήλο). Επιπλέον είναι καλη πηγή βιταμίνης C και περιέχουν 5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Δυστυχώς όμως οι γονείς αντί να σερβίρουν ως έχει το μήλο στα παιδιά τους, το καθαρίζουν, το κάνουν κομπόστα, το βάζουν σε κέικ, σε τάρτες, σε γλυκά, το κάνουν χυμό, με αποτέλεσμα να χάνει τα περισσότερα από τα θρεπτικά του συστατικά και τις μισές φυτικές ίνες. Επιπλέον, όλα τα παραπάνω έχουν περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες.

Δημητριακά

igieines trofes gia paidia 5

Όχι, ένα μπολ γεμάτο με ζαχαρούχα δημητριακά δεν είναι υγιεινό, αλλά πολλά δημητριακά μπορούν να γίνουν μέρος μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής.

Όταν επιλέγετε δημητριακά για το παιδί σας, διαλέξτε εκείνα με την λιγότερη (ή καθόλου ζάχαρη) και εκείνα που είναι ολικής άλεσης καθώς περιέχουν πολλές φυτικές ίνες.

Μην ξεχνάτε στο μπολ με τα δημητριακά να προσθέτετε κομμένη μπανάνα ή φράουλες. Τα παιδιά θα τα λατρέψουν ακόμη περισσότερο.

Αυγά

igieines trofes gia paidia 7

Είναι τελικά τα αυγά υγιεινά ή όχι; Αν τα καταναλώνει ένα παιδί με μέτρο, τότε ναι, μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Τα αυγά είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν λίγο σίδηρο και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Τι γίνεται με τη χοληστερόλη; Τα αυγά περιέχουν χοληστερόλη, αλλά δεν περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, που είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του επιπέδου χοληστερόλης ενός ατόμου. Ωστόσο, τα παιδιά καλό θα είναι να τρώνε ένα αυγό μέρα παρά μέρα και όχι καθημερινά.

Γάλα

igieines trofes gia paidia 6

Μπορεί στη βρεφική και νηπιακή ηλικία τα παιδιά να πίνουν αρκετό γάλα, καθώς μεγαλώνουν όμως, πολλά παιδιά αρχίζουν να πίνουν όλο και λιγότερο γάλα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην περιέργεια που έχουν για άλλα ροφήματα μέσα στο σπίτι. Όταν ένα σπίτι παρέχει χυμούς και αναψυκτικά στα παιδιά, είναι φυσικό να ελαττώνουν σιγά σιγά την ανάγκη να πιούν γάλα.

Το γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης για τα παιδιά και πρέπει να αποτελεί μέρος της διατροφής τους, εκτός εάν έχουν αλλεργία σε αυτό.

Ανάλογα με την ηλικία τους, τα περισσότερα παιδιά πρέπει να πίνουν μεταξύ 2 έως 4 ποτήρια γάλα (γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά εάν είναι τουλάχιστον 2 ετών) κάθε μέρα, ειδικά εάν δεν καταναλώνουν άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Βρώμη

igieini diatrofi paidi

Η βρώμη είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που είναι καλή για τα παιδιά σας, όπως και τα περισσότερα άλλα τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Μπορείτε να φτιάξετε έναν νόστιμο χυλό με φρούτα και γάλα για να την απολαύσουν.

Δείτε εδώ 4 συνταγές για overnight oats

Φυστικοβούτυρο

igieines trofes gia paidia 1

Το φυστικοβούτυρο έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, οπότε είναι καλύτερο από τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται σε πολλές άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Το φυστικοβούτυρο με λίγα λιπαρά είναι επίσης μια καλή επιλογή και παρέχει στο παιδί βιταμίνη Α, σίδηρο, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό, εκτός από την καλή πηγή πρωτεΐνης.

Ηλιόσπορους

igieines trofes gia paidia 3

Οι ηλιόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αποτελούν καλή πηγή σιδήρου. Έχουν επίσης πολλή βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και φολικό οξύ.

πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved