Πρέπει να κρύβετε λαχανικά μέσα στο φαγητό των παιδιών σας ή όχι;

Εσείς κρύβετε τα λαχανικά στα γεύματα των παιδιών σας ή όχι;

Πρέπει να κρύβετε λαχανικά μέσα στο φαγητό των παιδιών σας ή όχι;

Κάποια παιδιά λατρεύουν τα λαχανικά από τη στιγμή που θα γεννηθούν και κάποια άλλα δεν θέλουν ούτε να τα βλέπουν. Γι' αυτό και καθημερινά υπάρχουν αρκετοί γονείς εκεί έξω που πασχίζουν μέχρι να καταφέρουν το μικρό τους να φάει ένα "ουράνιο τόξο" με πράσινα λαχανικά, καρότα, παντζάρια και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας.

Τα λαχανικά, φυσικά, παρέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά που συμπληρώνουν την υγιεινή διατροφή του παιδιού σας. Είναι λοιπόν φυσικό (και, στην πραγματικότητα, υπέροχο!) να θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να λάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός του.

Για αυτόν τον λόγο, έχει προκύψει ένα κίνημα τα τελευταία χρόνια που ζητά από τους γονείς να κρύβουν λαχανικά μέσα σε λαχταριστά πράγματα που απολαμβάνουν τα παιδιά όπως muffins, παγωτά και smoothies. Μάλιστα έχουν γραφτεί και ολόκληρα βιβλία μαγειρικής για να βοηθήσουν τους γονείς να βρουν τρόπους ώστε να κρύψουν τα λαχανικά μέσα στα γεύματα των παιδιών τους.

krimena laxanika sto piato ton paidion 4

Ενώ όμως αυτή η στρατηγική φαίνεται να έχει από τη μια πλευρά αποτέλεσμα και το παιδί σας να λαμβάνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά βραχυπρόθεσμα, έχει και ορισμένα σημαντικά μειονεκτήματα.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά στο να κρύβουν οι γονείς τα λαχανικά μέσα στο φαγητό των παιδιών

Τα πλεονεκτήματα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νόστιμη αυτή «απάτη» μπορεί να κάνει τη ζωή μιας μαμάς πιο εύκολη. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να θέλετε να προσπαθήσετε να κρύψετε λαχανικά στα γεύματα του παιδιού σας.

  • Εμπνέει το παιδί σας να τρώει περισσότερα λαχανικά
  • Λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
  • Σταματάτε να μαγειρεύετε επιπλέον και ξεχωριστά γεύματα για το μικρό σας

Τα μειονεκτήματα

Παρόλο που η απόκρυψη των λαχανικών μπορεί να κάνει το μικρό σας όπως αναφέραμε και παραπάνω, να πάρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διατροφής δεν το συνιστούν. Να γιατί.

krimena laxanika sto piato ton paidion 2

Δεν διδάσκει στα παιδιά να τρώνε υγιεινά τρόφιμα

Τα παιδιά δεν βλέπουν το λαχανικό στο πιάτο τους, δεν το αναγνωρίζουν, δεν ξέρουν ποια είναι η πραγματική του γεύση και όταν έρθει η στιγμή να το δουν και να το φάνε κάποια στιγμή στη ζωή τους, τότε δεν θα το βάλουν καθόλου στο στόμα τους.

«Όταν τα λαχανικά είναι κρυμμένα, το παιδί δεν έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την υφή, τη γεύση ή τη μυρωδιά του», λέει διατροφολόγος, Yaffi Lvova, RDN. «Λείπει αυτή η απαραίτητη εξοικείωση, οπότε δεν θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν μια περιπετειώδη προοπτική όταν έρχεται στο φαγητό μπροστά τους.»

Μπορεί να δημιουργήσει δυσπιστία

Όσο καλοπροαίρετο μπορεί να είναι το καμουφλάρισμα των λαχανικών, δεν λέει στο παιδί σας όλη την αλήθεια για το τι τρώει - κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα δυσπιστίας. Όπως και στο επιτραπέζιο παιχνίδι "Clue", τελικά το παιδί σας μπορεί να σας πιάσει ... στα πράσα... με τα πράσα στην κουζίνα... και με το μπλέντερ ενεργό! Τι θα κάνετε τότε;

«Όταν το παιδί ανακαλύπτει κάποια στιγμή ότι τα λαχανικά έχουν κρυφτεί στο φαγητό του, αυτό μπορεί κλονίσει την εμπιστοσύνη που έχει για τον γονιό του», σημειώνει η Lvova. «Αυτό μπορεί να τα κάνει να σκεφτούν," Εάν έκρυβαν αυτό από εμένα, τι άλλο μου κρύβουν;"».

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να φάνε τα παιδιά τα λαχανικά από το να τα κρύβετε στο φαγητό τους

krimena laxanika sto piato ton paidion 3

Μπορεί ο τρόπος με τα κρυμμένα λαχανικά να έχει σε κάποιες περιπτώσεις επιτυχία, αλλά γενικά, είναι καλύτερο να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να απολαμβάνουν τα λαχανικά στην πραγματική τους μορφή. Πώς θα κάνετε όμως ένα παιδί που απεχθάνεται τα λαχανικά να τα φάει;

Πρώτον, να θυμάστε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος. Η έρευνα https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30982874/ δείχνει ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση στα λαχανικά, αυξάνει την αποδοχή τους, ειδικά σε βρέφη και νήπια. Μερικά παιδιά χρειάζονται οκτώ έως δέκα γευστικές εμπειρίες με ένα λαχανικό πριν αποφασίσουν ότι αξίζει μια θέση στο πιάτο τους. Δοκιμάστε λοιπόν, να προετοιμάσετε τα ίδια λαχανικά με διαφορετικούς τρόπους, όπως στον ατμό, στη σχάρα ή ψητά και με διάφορες προσθήκες γεύσης.

Βάλτε τα σε μια σαλάτα, προσφέρετέ τους να τα φάνε ωμά (πολλά παιδιά απεχθάνονται το μαλακό καρότο αλλά το λατρεύουν ωμό), βάλτε τους λίγο λάδι, λεμόνι κ.ο.κ.

Δώστε τους την επιλογή να διαλέξουν τι λαχανικό θα φάνε, "Θα φας σπαράγγια ή μπρόκολο;" ή "Στα λαχανικά σου θες ελαιόλαδο με λεμόνι ή χούμους;".

Ομοίως, η συμμετοχή των παιδιών στην κουζίνα μπορεί να τα κάνει να λατρέψουν τα λαχανικά. Ζητήστε τους να μαγειρέψουν μαζί σας τα λαχανικά τους.

Τέλος, θα σας προτείνουμε και την κηπουρική. Η κηπουρική είναι μια επιλογή, που ίσως βοηθήσει τα παιδιά να δουν τα λαχανικά με άλλο μάτι. Καθώς τα παιδιά παρακολουθούν τα λαχανικά τους να μεγαλώνουν, μπορεί να υπερηφανεύονται για το ρόλο που έπαιξαν στη διαδικασία και να θέλουν να τα δοκιμάσουν πρώτοι-πρώτοι.

πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved