Το παιδί πρέπει να πίνει πλήρες γάλα ή με χαμηλά λιπαρά;

Ποιο γάλα είναι καλύτερο για τα παιδιά: το πλήρες ή το light;  

Το παιδί πρέπει να πίνει πλήρες γάλα ή με χαμηλά λιπαρά;

Το γάλα, είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης για παιδιά και ενήλικες. Ανάλογα με την ηλικία τους, τα περισσότερα παιδιά πρέπει να πίνουν 2 έως 4 ποτήρια γάλα κάθε μέρα.

Γάλα πλήρες ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά;

Όταν τα παιδιά είναι ακόμα νεογέννητα ή βρέφη, οι περισσότεροι γονείς δίνουν μητρικό γάλα ή φόρμουλα εμπλουτισμένη με σίδηρο (ή συνδυασμό των δύο). Το πλήρες γάλα είναι μια καλή επιλογή για τα περισσότερα νήπια άνω των 12 μηνών που δεν θηλάζουν ή δεν πίνουν γάλα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, το γάλα με λίγα λιπαρά μπορεί να είναι κατάλληλο για ορισμένα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 μηνών και 2 ετών εάν:

  • Το παιδί είναι ήδη υπέρβαρο
  • Το παιδί έχει μέλη της οικογένειας που είναι υπέρβαρα, έχουν υψηλή χοληστερόλη ή άλλα προβλήματα που επιβαρύνουν την υγεία

Ίσως αναρωτιέστε εάν οι διαφορές μεταξύ πλήρους γάλακτος και γάλακτος με χαμηλά λιπαρά έχουν σημασία - ή εάν υπάρχουν ακόμη πολλές διαφορές.

paidi kai gala1

Ακολουθεί μια σύγκριση των ετικετών διατροφής για κάθε τύπο γάλακτος

Ανά μερίδα 226 γρ:

  • πλήρες γάλα : 150 θερμίδες, 8 γρ. λίπος
  • γάλα με 2% λιπαρά: 120 θερμίδες, 4,5 γρ. λίπος
  • γάλα με 1% λιπαρά: 100 θερμίδες, 5 γρ. λίπος
  • αποβουτυρωμένο γάλα (μη λιπαρό γάλα): 80 θερμίδες, γρ. λίπος

Εάν ένας 5χρονος πίνει τρία φλιτζάνια γάλα την ημέρα, θα εξοικονομούσε 150 θερμίδες την ημέρα πίνοντας γάλα με 1% λιπαρά .

Σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις του AAP, το παιδί μπορεί να πίνει γάλα με χαμηλά λιπαρά σε ηλικία 12 μηνών εάν δεν συνεχίσει να θηλάζει ενώ από 2 ετών οι γονείς μπορούν να δίνουν γάλα με λίγα λιπαρά καθημερινά στο παιδί τους.Ξεκινήστε αντικαθιστώντας το πλήρες γάλα , με γάλα λιπαρών 2% και στη συνέχεια με 1% ή αποβουτυρωμένο .Τα παιδιά που αρχίζουν να πίνουν γάλα με χαμηλά λιπαρά είναι πιο πιθανό να το επιλέξουν ως έφηβοι και ενήλικες.

Το γάλα σόγιας, το γάλα αμυγδάλου και το γάλα ρυζιού, είναι με χαμηλά λιπαρά. Αυτές οι επιλογές μπορεί να είναι μια καλή λύση για το παιδί σας ειδικά εάν είναι αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα ή έχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Σε κάθε περίπτωση ο παιδίατρος είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει τι γάλα πρέπει να πίνει το παιδί σας ανάλογα με την ανάπτυξή του ή τυχόν αλλεργίες.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved