Δέκα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη του νηπίου

Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζονται τα παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών;

Δέκα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη του νηπίου

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών. Από το καθημερινό διαιτολόγιό τους δεν πρέπει να λείπουν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό.

Η νηπιακή ηλικία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, για αυτό και η διατροφή του νηπίου χρειάζεται προσοχή. Ποια είναι τα δέκα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τα παιδιά αυτής της ηλικίας;

Ασβέστιο

Το ασβέστιο δυναμώνει τα οστά και τα δόντια και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Επίσης, το θρεπτικό αυτό συστατικό βοηθάει τον οργανισμό να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά, ο σολομός, τα αποξηραμένα σύκα, τα αμύγδαλα και τα μαυρομάτικα φασόλια.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της ερυθράς χρωστικής που παρέχει οξυγόνο στο αίμα και της μυοσφαιρίνης, μιας χρωστικής που αποθηκεύει οξυγόνο στους μυς.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το σπανάκι, τα αποξηραμένα φρούτα, τα όσπρια, το κόκκινο κρέας και η βρόμη.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο βοηθάει στην υγεία των οστών και στη διατήρηση ενός σταθερού καρδιακού παλμού. Επίσης, είναι απαραίτητος για ένα γερό ανοσοποιητικό.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι η μπανάνα, το καλαμπόκι, ο αρακάς και η βρόμη.

Κάλιο

Το κάλιο σε "συνεργασία" με το νάτριο ελέγχουν τα υγρά του σώματος και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Βοηθά στη λειτουργία των μυών και η πρόσληψή του μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά και οστεοπόρωσης στο μέλλον.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η πατάτα, το κολοκύθι, τα λευκά φασόλια και το μπρόκολο.

diatrofi nipiou 1

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και την ανάπτυξη των οστών. Επίσης, προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι ο κρόκος του αυγού, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα λιπαρά ψάρια.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά στην γρήγορη επούλωση πληγών, προστατεύει από μολύνσεις και είναι απαραίτητη για την υγεία των ούλων. Εξίσου σημαντική είναι η ιδιότητά της, να βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο που προσλαμβάνει από διάφορες τροφές.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα, οι φράουλες, το ακτινίδιο, ο ανανάς και οι χρωματιστές πιπεριές.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθά επίσης τον οργανισμό να απορροφήσει μέταλλα όπως είναι ο σίδηρος και η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη για ευρύτερη υγεία. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων κυττάρων, αλλά και στην παραγωγή της ινσουλίνης.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα, τα αυγά και τα δημητριακά.

Βιταμίνη E

Η βιταμίνη E περιορίζει την παραγωγή ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι οι ξηροί καρποί, το σπανάκι και το μπρόκολο.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και του πεπτικού συστήματος.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το κρέας, η βρόμη, τα σπαράγγια, το σπανάκι και τα κάσιους.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα καλά λιπαρά οξέα ενισχύουν την εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού και κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα. Επίσης, συμβάλλουν στη υγεία των ματιών.

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά είναι τα καρύδια, τα ψάρια (ιδιαίτερα ο γαύρος, η σαρδέλα και το σκουμπρί), τα πράσινα λαχανικά και ο λιναρόσπορος.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved