Τα οφέλη του πορτοκαλιού στα παιδιά & μια συνταγή για μαρμελάδα με 3 υλικά

Πορτοκάλι: Διατροφική αξία & οφέλη για την υγεία των παιδιών + μια συνταγή για νόστιμη σπιτική μαρμελάδα.

Τα οφέλη του πορτοκαλιού στα παιδιά & μια συνταγή για μαρμελάδα με 3 υλικά

Τα οφέλη του πορτοκαλιού στον οργανισμό μικρών και μεγάλων

Το πορτοκάλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο. Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και συνηθίζουμε να το απολαμβάνουμε τόσο ολόκληρο όσο και σε χυμό.

Φημίζεται για την πολύτιμη βιταμίνη C που μας δίνει, ταυτόχρονα όμως είναι πλούσιο και σε άλλα ευεργετικά συστατικά, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό (87%) το καθιστά φρούτο εξαιρετικά ενυδατικό.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων, έχει μόλις 47 θερμίδες, ενώ δίνει και 2,4 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προωθούν το αίσθημα του κορεσμού.

Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα που παρέχει, αυτά είναι κυρίως η βιταμίνη C, η θειαμίνη, το φυλλικό οξύ και το κάλιο. Ένα μεγάλο πορτοκάλι αρκεί για να καλύψουμε σε ποσοστό 100% ή και περισσότερο τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C, ενώ η θειαμίνη (βιταμίνη Β1) εμπλέκεται στον μεταβολισμό και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και συμβάλλει στην καλή διάθεση.

Το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9) έχει ιδιαίτερη αξία για την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δρα προληπτικά ενάντια στο εγκεφαλικό, ενώ το κάλιο είναι ωφέλιμο για τον έλεγχο της πίεσης στους υπερτασικούς και μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Άλλα βιοενεργά συστατικά του πορτοκαλιού με σημαντικά οφέλη για την υγεία είναι τα καροτενοειδή και οι φαινολικές ενώσεις (κυρίως φλαβονοειδή). Και οι δύο αυτές κατηγορίες συστατικών δρουν ως αντιοξειδωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

ofeli portokaliou marmelada portokali 2

Πώς θα φτιάξετε νόστιμη σπιτική μαρμελάδα

Εδώ και χρόνια, η μαρμελάδα χρησιμοποιείται ως spread στο πρωινό ή σαν γέμιση σε γλυκά. Συνήθως φτιάχνεται από χυμό και φλούδες φρούτων, ζάχαρη και νερό. Αν χρησιμοποιήσετε φλούδες πορτοκαλιού στη μαρμελάδα σας, θα δώσετε ελαφρώς μια πικρή γεύση.

Η μαρμελάδα που θα φτιάξετε είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, φυτικών ινών, ασβεστίου, βιταμίνης C και σιδήρου.

Αν τα παιδιά σας δεν τρώνε εύκολα τα πορτοκάλια ή δεν πίνουν το χυμό, η μαρμελάδα είναι μια καλή λύση για να τα προσθέσετε στο διατροφολόγιό τους.

Εν μέσω κορονοϊού είναι αναγκαία η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος και η μαρμελάδα πορτοκάλι, θα σας βοηθήσει σε αυτό.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 3 πορτοκάλια
  • μισό λεμόνι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 νερό

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς θα τη φτιάξετε:



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved