Κέικ πορτοκαλιού για παιδιά που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (vid)

Τα παιδιά με κοιλιοκάκη δεν χρειάζεται να στερηθούν το αγαπημένο τους κέικ πορτοκαλιού. Δείτε μια συνταγή χωρίς γλουτένη.

Κέικ πορτοκαλιού για παιδιά που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη (vid)

Η κοιλιοκάκη είναι μία από τις συνηθέστερες, συνδεδεμένες γενετικά, ασθένειες στην Ευρώπη η οποία προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Κάποια άτομα με κοιλιοκάκη αντιδρούν επίσης και στη βρόμη. Πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής πάθηση, με πιθανές επιδράσεις σε ολόκληρο το σώμα.

Η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, προκαλώντας μεταξύ άλλων και μερική ή ολική ατροφία (επιπέδωση) των λαχνών, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση του φαγητού. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η διάγνωσή της, επειδή το σώμα δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών (ή τις τροφές) μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων σε αναιμία, οστικά προβλήματα και απώλεια βάρους. Δυστυχώς ενώ ένας άνθρωπος έχει τα γονίδια της νόσου εκ γενετής, τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του- για παράδειγμα στη γέννησή του, κατά τη διάρκεια μία ασθένειας, σε περίοδο άγχους ή μετά από ένα ατύχημα. Για την πλειονότητα όμως των ανθρώπων, η διάγνωση γίνεται στη μέση ηλικία.

Ωστόσο υπάρχουν και εκείνες οι εξαιρέσεις των παιδιών που εμφανίζουν κοιλιοκάκη και δυσανεξία στην γλουτένη σε αρκετά μικρή ηλικία. Οι περισσότεροι γονείς αγχώνονται και σπεύδουν να αλλάξουν το διατροφικό πρόγραμμα όλης της οικογένειας προσαρμόζοντάς το στις διατροφικές ιδιαιτερότητες της κοιλιοκάκης.

Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα που πιστεύουν ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να απολαύσουν συνταγές και γλυκά που πιο πριν απολάμβαναν. Όμως δεν είναι αλήθεια αυτό. Κάθε άλλο.

Αρκετές είναι οι τροφές που περιέχουν γλουτένη, εξίσου όμως πολλές είναι και αυτές που δεν περιέχουν γλουτένη, συνεπώς πρέπει να διατηρεί κανείς μία θετική στάση. Βάσει της τελευταίας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας Codex standard οι κατασκευαστές τροφίμων είναι υποχρεωμένοι από τον Ιούνιο 2008 να αναγράφουν εάν ένα προϊόν περιέχει γλουτένη. Κάποια τρόφιμα κατασκευαστών είναι πραγματικά εκπληκτικά και φέρουν την ένδειξη ελεύθερης γλουτένης, συνεπώς δε μένει παρά να τα αναζητήσετε. Κάποια σουπερμάρκετ ή και καταστήματα υγιεινής διατροφής έχουν πολύ καλή σήμανση για να εντοπίζετε τα προϊόντα ΧΓ ενώ άλλα διαθέτουν ειδικό χώρο όπου μπορείτε να βρείτε πολύ καλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη.

Έτσι με μικρές αλλαγές που θα κάνετε ακόμη και στις κλασσικές μαμαδίστικες συνταγές, τα παιδιά σας θα είναι σε θέση να απολαμβάνουν τα νόστιμα και λαχταριστά φαγητά σας, χωρίς γλουτένη φυσικά.

Σήμερα και μετά από απαίτηση αρκετών αναγνωστριών μας, θα σας δείξουμε πώς να φτιάξετε ένα νόστιμο και λαχταριστό κέικ πορτοκαλιού χωρίς γλουτένη.

Υλικά για να το φτιάξετε:

  • 2 ολόκληρα και καλά πλυμμένα πορτοκάλια
  • 6 αβγά
  • 1 πρέζα σαφράν
  • 1 1/4 κούπες ζάχαρη
  • 1/2 κ.τ.γ baking powder
  • 1 1/4 κούπες αλεύρι αμυγδάλου

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί βήμα-βήμα πώς θα το φτιάξετε:



* με πληροφορίες από την Κοιλιοκάκη Ελλάς

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved