Είναι τα χρώματα ζαχαροπλαστικής ασφαλή για τα παιδιά;

Τι ισχύει τελικά;

Είναι τα χρώματα ζαχαροπλαστικής ασφαλή για τα παιδιά;

Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής είναι πλέον παντού, από την τούρτα στα πάρτι γενεθλίων, μέχρι τα γιούρτια με φρούτα και τους χυμούς του εμπορίου. Πολλοί γονείς ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωσή τους στην υγεία των παιδιών. Τι ισχύει τελικά;

Δεκαετίες πριν, στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική, οι σεφ έδιναν χρώμα στα πιάτα τους χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά όπως άλλα τρόφιμα, ή φυτά. Η λύση αυτή ωστόσο, δεν ήταν πάντα και οι πιο ασφαλής, καθώς έρευνες έδειξαν ότι πολλές από τις «φυσικές» βαφές ήταν τοξικές. Αυτό οδήγησε και στη δημιουργία των συνθετικών χρωμάτων ζαχαροπλαστικής, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.

Είναι όμως τα χρώματα ζαχαροπλαστικής ασφαλή για τα παιδιά;

Η απάντηση είναι, «εξαρτάται». Για παράδειγμα η ταρτραζίνη, γνωστή και ως Yellow #5 λόγω του χρώματός της ή Ε102, είναι η συνθετική χρωστική που χρησιμοποιείται για τη χρώση τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων και έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη λόγω της σύνδεσής με πιθανές αλλεργίες και καρκινογενέσεις. Ωστόσο, η χρήση της επιτρέπεται στην Αμερική, καθώς είναι εγκεκριμένη από το FDA (Food & Drug Administrations). Το ίδιο ισχύει και για την χρωστική Ε128 που δίνει το κόκκινο χρώμα.

Για τις άλλες χρωστικές δεν έχει δημοσιευθεί κάτι αντίστοιχο, τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι προκειμένου να γνωρίζουμε ποια η επίπτωση της κάθε χρωστικής ουσίας στον οργανισμό ενηλίκων και παιδιών.

Πηγή: bundoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved