Ποιες τροφές δεν πρέπει να δίνετε στο παιδί πριν γίνει ενός έτους;

Οι στερεές τροφές εισάγονται στη διατροφή των παιδιών από τον έκτο μήνα κι έπειτα. Ποιες όμως από αυτές πρέπει να αποφύγετε;

Ποιες τροφές δεν πρέπει να δίνετε στο παιδί πριν γίνει ενός έτους;

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Μέχρι και τον έκτο μήνα ζωής τους, τα παιδιά τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό ή ξένο γάλα, το οποίο τους παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους σε αυτήν την ηλικία. Όσο όμως το μωρό μεγαλώνει, τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι στερεές τροφές εισάγονται στη διατροφή του μωρού από τον έκτο μήνα κι έπειτα. Λαχανικά, φρούτα είναι οι πρώτες στερεές τροφές που καταναλώνει κι έπειτα, σταδιακά, του δίνουμε να δοκιμάσει ακόμα περισσότερες και από άλλες κατηγορίες τροφίμων.

Ποιες τροφές όμως θεωρούνται ακατάλληλες για μωρά μικρότερα του ενός έτους;

Mέλι

Το μέλι μπορεί να θεωρείται μία από τις πιο θαυματουργές τροφές με πολλά οφέλη για τον οργανισμό, δεν είναι όμως κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Για τα μωρά μικρότερα του ενός έτους, το μέλι θεωρείται ακατάλληλο καθώς μπορεί να περιέχει σπόρους από το μικρόβιο clostridium botulinum, το οποίο αφού μπει στο έντερο του μωρού μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση.

Ψάρι

Το ψάρι είναι πλούσιο σε Ωμέγα 3 και είναι μία πολύ ωφέλιμη τροφή για μεγάλους και παιδιά. Όχι όμως και τα μωρά. Το ψάρι θεωρείται από τις πιο αλλεργιογόνες τροφές και θα πρέπει να εισάγεται στη διατροφή του μωρού μετά τον πρώτο χρόνο και τότε μόνο μαγειρεμένο. Ωμό ψάρι μπορεί να δοκιμάσει το παιδί μετά τον πέμπτο έτος ζωής του, όταν πλέον το ανοσοποιητικό του θα έχει αναπτυχθεί πλήρως.

Αγελαδινό γάλα

Σύμφωνα με το bundoo.com, το αγελαδινό γάλα σε μωρά μικρότερα των εννέα μηνών έναντι κάποιου άλλου, ενδέχεται να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σιδήρου ή και εντερική αιμορραγία.

Πηγή: bundoo.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved