Απώλεια της όρεξης σε μικρά παιδιά: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Η προσωρινή απώλεια όρεξης στα νήπια είναι συχνή και σπάνια προκαλεί ανησυχία.

Απώλεια της όρεξης σε μικρά παιδιά: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Τα μικρά παιδιά τείνουν να έχουν ακανόνιστη όρεξη λόγω της ανάπτυξής τους. Εάν το παιδί σας φαίνεται υγιές τότε πιθανώς δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε από το γεγονός ότι δεν τρώει.

Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε που μπορεί να οφείλεται η μειωμένη όρεξή του.

Αίτια της απώλειας όρεξης

Ασθένεια

Εάν το παιδί σας έχει πυρετό, πονόλαιμο, κοιλιακή δυσφορία ή άλλα συμπτώματα τότε είναι λογικό να μην έχει διάθεση για φαγητό.

Σνακ

Η κατανάλωση πάρα πολλών σνακ ή πρόχειρου φαγητού μεταξύ των γευμάτων, η κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως χυμό, "κόβουν" την όρεξη και έτσι το παιδί αρνείται να φάει το φαγητό του.

Προτιμήσεις τροφίμων

Τα μικρά παιδιά είναι σε μια ηλικία όπου αναπτύσσουν προτιμήσεις έναντι ορισμένων τροφίμων. Είναι πιθανό να γίνουν πιο επιλεκτικά και να μη θέλουν να τρώνε πολλά από τα φαγητό που μέχρι πρότινος τους άρεσαν.

Τι μπορείτε να κάνετε

Παρακάτω θα δείτε μερικούς τρόπους για να ενθαρρύνετε το μικρό παιδί σας να τρώει σωστά και να ξεπεράσει την απώλεια της όρεξης.

Κάντε ενδιαφέρον το γεύμα

Προετοιμάστε διαφορετικά τρόφιμα σε ενδιαφέροντα χρώματα και σχήματα.

Δώστε του τη δυνατότητα να επιλέξει

Αφήστε το μικρό παιδί να διαλέξει το μέγεθος της μερίδας του φαγητού.Μπορείτε να ξεκινήσετε με τρόφιμα που του αρέσουν και σταδιακά να μετακινηθείτε στα τρόφιμα που δεν είναι τα αγαπημένα του.

Σερβίρετε μικρές μερίδες πιο συχνά

Τα παιδιά έχουν μικρότερο στομάχι από τους ενήλικες γι΄αυτό και δεν μπορούν να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες.

Δώστε τους υγιεινά σνακ

Μπορεί να είναι δύσκολο να αποτρέψετε ένα μικρό παιδί να τρώει ανάμεσα στα γεύματα. Γι΄αυτό δώστε τους υγιεινά τρόφιμα όπως φρέσκα φρούτα, σαλάτες λαχανικών ή βραστά λαχανικά.

Βρείτε τρόπο να πίνουν νερό

Εάν το παιδί σας διψά μεταξύ των γευμάτων, τότε προσφέρετε νερό. Αποφύγετε να δίνετε συσκευασμένους χυμούς που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Συνεχίστε να αλλάζετε το μενού

Οταν μαγειρεύετε το ίδιο φαγητό χωρίς παραλλαγές είναι πιθανό το παιδί να μη θέλει να το φάει. Γι΄αυτό προσπαθείστε να εμπλουτίζετε το μενού της εβδομάδας με διάφορα φαγητά.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved