Πότε μιλάνε καθαρά τα παιδιά;

Πότε μιλάνε καθαρά τα παιδιά;

Τα μωρά πριν πουν τις πρώτες τους λέξεις, προσπαθούν να εκφραστούν με τον δικό τους τρόπο.

Αρχίζουν λοιπόν να "μιλάνε" επιδεικνύοντας τις γλωσσικές τους δεξιότητες παρότι οι γονείς αδυνατούν πολλές φορές να καταλάβουν όσα λένε.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι πολύ πριν πει μια λέξη, το μωρό σας μαθαίνει τους κανόνες της γλώσσας και της κοινωνικοποίησης παρακολουθώντας εσάς. Βλέπει πώς αντιδράτε στους ήχους και παρατηρεί τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε με τους άλλους.

Πότε τα μωρά λένε τις πρώτες λέξεις;

Μόλις το μωρό σας εξασκηθεί χρησιμοποιώντας τα χείλη και τη γλώσσα του για να σχηματίσει ήχους, θα πει την πρώτη καθαρή συλλαβή στην ηλικία των 6 έως 7 μηνών και ανάμεσα στους 10 έως 14 μήνες θα σχηματίσει τις πρώτες λέξεις.

Το πότε θα μιλήσει όμως ένα παιδί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η κληρονομικότητα φαίνεται ότι παίζει μεγάλο ρόλο ενώ έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που ζουν σ'ένα πλούσιο γλωσσικό περιβάλλον έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εξασκήσουν τη γλωσσική τους ικανότητα και να μιλάνε πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα.

pote milane ta paidia1

Ομως, και η προσωπικότητα του μωρού παίζει σημαντικό ρόλο στο χρόνο έρναρξης της ομιλίας. Όπως σ' όλα τ'άλλα θέματα έτσι και στο γλωσσικό το κάθε παιδί έχει τους δικούς του εξατομικευμένους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η πρόοδος που ακολουθεί το παιδί είναι ραγδαία και γύρω στους 18 μήνες θα μπορεί να λέει 10-20 λέξεις κατά κανόνα δισύλλαβες. Όταν γίνει 2 ετών, το λεξιλόγιό του θα εμπλουτιστεί στις 150 λέξεις κι αν το ρωτήσετε θα σας λέει δειλά – δειλά το όνομά του.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας να μιλήσει

  • Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς τόνους και συλλαβές όταν του μιλάτε ώστε να προσπαθήσει να σας μιμηθεί και να μάθει νέους ήχους.
  • Μιλήστε του αργά και καθαρά.
  • Εξηγήστε τι είναι αυτό που σας δείχνει: «Ψάχνεις το μπουκάλι; Πού πήγε το μπουκάλι;»
  • Κάντε διάλογο μαζί του επαναλαμβάνοντας καθαρά και τη δική του ερώτηση αφού δεν μπορεί να την πει.

Πηγή: www.parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved