Πότε αρχίζουν να βλέπουν τα νεογέννητα μωρά;

Πώς αναπτύσσεται η όραση του μωρού;

Πότε αρχίζουν να βλέπουν τα νεογέννητα μωρά;

Τα μωρά γεννιούνται με την ικανότητα να βλέπουν, δεν έχουν όμως αναπτύξει ακόμη τη δυνατότητα να εστιάζουν τα μάτια τους, να τα μετακινούν με ακρίβεια ή ακόμα και να τα χρησιμοποιούν ταυτόχρονα.

Η επεξεργασία οπτικών πληροφοριών είναι ένα σημαντικό μέρος της κατανόησης του κόσμου γύρω μας. Τα προβλήματα όρασης στα βρέφη μπορούν να οδηγήσουν σε αναπτυξιακές καθυστερήσεις, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε ορισμένα ορόσημα.

Η όραση του νεογέννητου έως 4 μηνών

Όταν το μωρό σας γεννιέται, κοιτάζει σε εσάς χωρίς όμως ουσιαστικά να μπορεί να σας δει καθαρά. Μπορεί να εστιάσει καλύτερα σε αντικείμενα έως και 25 εκατοστά μακριά από το πρόσωπό του. Αυτή είναι ακριβώς η σωστή απόσταση για το μωρό σας να βλέπει το πρόσωπό σας καθώς το παίρνετε αγκαλιά.

Κατά τους πρώτους δύο μήνες, τα μάτια του μωρού θα αρχίσουν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά. Αλλά ο συντονισμός μπορεί να είναι δύσκολος και μπορεί να παρατηρήσετε ότι ένα μάτι δεν εστιάζει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό είναι φυσιολογικό.

Εάν συνεχίσετε να παρατηρείτε ότι το ένα μάτι κοιτάζει προς τα μέσα ή προς τα έξω αρκετά συχνά, μιλήστε στον παιδίατρό σας.

Αν και δεν είναι γνωστό πόσο καλά τα μωρά μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα κατά τη γέννηση, η χρωματική όραση πιθανότατα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως σε αυτό το στάδιο και το μωρό σας θα επωφεληθεί από τα φωτεινά χρώματα στα παιχνίδια και τα αντικείμενα που το περιβάλλουν.

Σε ηλικία περίπου 8 εβδομάδων, τα περισσότερα μωρά μπορούν εύκολα να επικεντρωθούν στα πρόσωπα των γονιών τους.

Όταν πλέον είναι 3 μηνών, τα μάτια του μωρού σας πρέπει να παρακολουθούν τα πράγματα γύρω. Εάν κουνάτε ένα παιχνίδι με έντονα χρώματα κοντά στο μωρό σας, θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τα μάτια του να ακολουθούν τις κινήσεις του και τα χέρια του να προσπαθούν να το αρπάξουν.

orasi morou1

Η όραση του μωρού 5 έως 8 μηνών

Η όραση του μωρού σας θα συνεχίσει να βελτιώνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών. Θα αρχίσει να αναπτύσσει νέες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της αντίληψης βάθους ( πόσο κοντά ή μακριά είναι ένα αντικείμενο).

Συνήθως, τα μάτια ενός μωρού δεν λειτουργούν αρκετά καλά μαζί για περίπου 5 μήνες. Ο βελτιωμένος συντονισμός χεριών-ματιών βοηθά το μωρό σας να εντοπίσει κάτι ενδιαφέρον, να το πάρει, να το κρατήσει και να το εξερευνήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χρωματική όραση του μωρού σας θα βελτιωθεί επίσης. Πηγαίνετε το μωρό σας σε νέα, ενδιαφέροντα μέρη και συνεχίστε να του λέτε αυτά που βλέπετε.

orasi morou

Η όραση του μωρού 9 έως 12 μηνών

Όταν το μωρό σας είναι ενός έτους, θα είναι σε θέση να διακρίνει και τις αποστάσεις. Το μωρό σας μπορεί να δει τα πράγματα πολύ καθαρά, τόσο κοντά όσο και μακριά. Μπορεί να εστιάσει σε αντικείμενα που κινούνται γρήγορα. Συνεχίστε να ονομάζετε τα αντικείμενα όταν μιλάτε με το μωρό σας ώστε να μπορεί να κάνει το συσχετισμό.

Πηγή: www.healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved