Επτά αιτίες για τις διαταραχές ύπνου του νηπίου

Ξυπνάει το μικρό σας το βράδυ στον ύπνο του; Δείτε τις πιθανές αιτίες.

Επτά αιτίες για τις διαταραχές ύπνου του νηπίου

Η νηπιακή ηλικία είναι μία ιδιαίτερη περίοδος στην ανάπτυξη του παιδιού. Έχει πολλές προκλήσεις και αρκετά πράγματα αλλάζουν στην μέχρι τότε ρουτίνα του παιδιού.

Ο ύπνος από γαλήνιος και πολύωρος, μπορεί να γίνει δύσκολος, με εφιάλτες και συχνά ξυπνήματα. Οι εφιάλτες αυτοί εμφανίζονται ξαφνικά και προκαλούν συνεχή κούραση σε γονείς και παιδιά.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες που κρύβονται πίσω από τις αλλαγές αυτές και τον δύσκολο ύπνο του νηπίου;

Η υπερκόπωση

Τα νήπια είναι σε μία ηλικία που συχνά μπορεί να παραλείπουν τον μεσημεριανό ύπνο ή να καθυστερήσουν να πάνε για ύπνο το βράδυ. Ωστόσο, η ανάγκη τους για ύπνο δεν έχει αλλάξει και αν δεν κοιμούνται επαρκείς ώρες μέσα στη μέρα του, η κούραση συσσωρεύεται και γίνεται υπερκόπωση.

Η οποιαδήποτε αλλαγή

Τα παιδιά καταλαβαίνουν και συναισθάνονται τα πάντα. Η οποιαδήποτε αλλαγή, είτε αυτή είναι κάποια μετακόμιση, είτε είναι ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια, είτε ακόμα και η εκπαίδευση για την τουαλέτα, μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού και να του δημιουργήσει υπερένταση ή υπερδιέγερση.

Το άγχος του αποχωρισμού

Όσο μεγαλώνει, το παιδί γίνεται πιο αυτόνομο και ανεξάρτητο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περνάει περισσότερο χρόνο μόνο του, κάτι όμως που συχνά του δημιουργεί άγχος λόγω του αποχωρισμού από εσάς. Το άγχος αυτό μπορεί να είναι η πηγή φοβιών και νυχτερινών εφιαλτών.

Καινούριο δωμάτιο

Η οποιαδήποτε αλλαγή στο βρεφικό δωμάτιο, μπορεί να επηρεάσει το παιδί και να χρειαστεί το χρόνο του μέχρι να τη συνηθίσει. Εάν για παράδειγμα αλλάξετε το κρεβάτι του ή γενικά τα έπιπλα του δωματίου, τα πρώτα βράδια ενδέχεται να ξυπνάει πιο εύκολα καθώς δεν συνηθίσει να νιώθει άνετα σε αυτό και να μπορεί να χαλαρώνει.

Ανάπτυξη φαντασίας

Όσο το μικρό σας πλησιάζει στην ηλικία των δύο ετών, η φαντασία του αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Η ανάπτυξη αυτή της φαντασίας και του εγκεφάλου ενδέχεται να δημιουργήσει εικόνες και φοβίες που γίνονται εφιάλτες.

Η πείνα

Η πείνα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους μπορεί να ξυπνήσει ένα παιδί το βράδυ στον ύπνο του.

Τα πρώτα δόντια

Η περίοδος όπου ένα παιδί βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, είναι αρκετά επώδυνη και δύσκολη. Οι συνεχείς πόνοι και οι ερεθισμοί των ούλων μπορεί να ταλαιπωρήσουν το μικρό σας και το βράδυ και να διαταράξουν τον ύπνο του.

Πηγή: motherannbaby.co.uk

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved