Ορθοπεδικές διαταραχές στο βρεφικό πόδι: Γιατί το μωρό σας έχει στραβά γόνατα;

Εσείς γνωρίζετε τι είναι η ραιβογονία;

 

Ορθοπεδικές διαταραχές στο βρεφικό πόδι: Γιατί το μωρό σας έχει στραβά γόνατα;

Για ένα μωρό, το να σταθεί όρθιο και να κάνει ένα βήμα, πρόκειται για επίτευγμα και ένα από τα πρώτα ορόσημα στην ανάπτυξή του.

Πολύ συχνά, ωστόσο, όταν τα παιδιά στέκονται κάποιοι γονείς ίσως παρατηρήσουν κάποιες ορθοπεδικές ανωμαλίες όπως για παράδειγμα η «Ραιβογονία».

Τι είναι η ραιβογονία;

Η ραιβογονία μια συχνή ορθοπεδική διαταραχή και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη κενού μεταξύ των γονάτων του παιδιού. Τα πόδια δηλαδή του παιδιού δίνουν την εντύπωση «παρένθεσης». (δείτε εικόνα)

strava podia sta paidia raivogonia 1

Είναι φυσιολογική η ραιβογονία στα μωρά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι φυσιολογική και συνήθως εμφανίζεται μόλις το παιδί αρχίσει να περπατά και εξαφανίζεται τον 3-4 χρόνο ζωής.

Πώς θα αναγνωρίσει ένας γονιός τη ραιβογονία στα παιδιά;

Συνήθως η ραιβογονία είναι εύκολα αναγνωρίσιμη, καθώς όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα γόνατα του παιδιού θυμίζουν «παρένθεση». Τι εννοούμε; Οι πατούσες και οι αστραγάλοι του μωρού ενώνονται ενώ τα γόνατα όχι.

Άλλα συμπτώματα:

  • περίεργο βάδισμα
  • δεν υπάρχει συγχρονισμός στο περπάτημα
  • διαμαρτυρία και πόνος κατά το περπάτημα

Ποιες είναι οι αιτίες της ραιβογονίας;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η ραιβογονία στα μικρά παιδιά λόγω της θέσης που είχαν στην μήτρα είναι φυσιολογική και μόλις ένα παιδί αρχίσει να μπουσουλάει και να στέκεται θα αρχίσει σιγά-σιγά να δυναμώνει τους μυς του. Συνήθως διορθώνεται μέσα στα πρώτα 2 με τρία χρόνια ζωής.

Πότε να ανησυχήσετε;

Εάν ωστόσο είναι έντονη ή δε διορθωθεί μέχρι τα τρίτα γενέθλια του παιδιού, τότε θα πρέπει να εξεταστεί από το γιατρό για να αποκλειστούν παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η ραχίτιδα, η αρθρίτιδα και άλλα προβλήματα στην ανάπτυξη και το βάδισμά του.

πηγή: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved