5 λόγοι που τα μωρά κοιμούνται πολύ και γιατί θα πρέπει να τα αφήνετε

Ο ύπνος θρέφει τα μωρά λένε και όχι τυχαία…

5 λόγοι που τα μωρά κοιμούνται πολύ και γιατί θα πρέπει να τα αφήνετε

Μόλις επιστρέψατε στο σπίτι με το νεογέννητο. Από δω και πέρα, κάθε μέρα θα ανακαλύπτετε κάτι νέο για το παιδί σας. Ένα από τα πρώτα είναι το πόσο πολύ κοιμούνται. Συχνά, ξυπνάνε μόνο για να φάνε. Ωστόσο, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Διαβάστε τους λόγους παρακάτω.

Ο ύπνος:

Βοηθά στην ενίσχυση της σωματικής τους ανάπτυξης

Τα μωρά αναπτύσσονται στη διάρκεια του ύπνου. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα κοιμάται ένα μωρό, τόσο καλύτερη είναι η ανάπτυξη του σώματός του. Η συγκριτική ανάλυση των δεδομένων της μελέτης έδειξε ότι τα βρέφη εμφάνιζαν αύξηση του ύψους τους όταν αυξήθηκε ο συνολικός χρόνος ύπνου τους.

Αναπτύσσει το νευροαισθητικό σύστημα

Το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού σας αναπτύσσεται δραστικά κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του. Όταν το μωρό σας κοιμάται, ο ύπνος διεγείρει το νευροαισθητικό σύστημα του. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σταδίου του ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών) και ονομάζεται ενδογενής διέγερση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι νευρώνες εκκενώνονται. Αυτές οι απορρίψεις δημιουργούν μια σύνδεση μεταξύ των αισθητηρίων οργάνων και των δομών του εγκεφάλου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του νευροαισθητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των ακουστικών, αγγειακών, οπτικών συστημάτων.

ypnos moroy1

Προωθεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Ένα σημαντικό στοιχείο στην ωρίμανση του εγκεφάλου είναι κάτι που είναι γνωστό ως πλαστικότητα του εγκεφάλου. Αυτή είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία του ως απάντηση στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι τα νεαρά ζώα που στερήθηκαν τον ύπνο, παρουσίασαν απώλεια αυτής της πλαστικότητας του εγκεφάλου. Αυτή η απώλεια συρρικνώνει το μέγεθος του εγκεφάλου, μειώνει τις ικανότητες μάθησης και επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι ο ύπνος είναι πολύ ζωτικός για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της πλαστικότητας του.

Βοηθά στην ενίσχυση των δεξιοτήτων μάθησης

Ο ύπνος του μωρού σας παίζει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της μνήμης που βοηθά στη μάθηση. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να διδάξουν μια τεχνητή γλώσσα σε μωρά 15 μηνών. Τα μωρά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μια ομάδα πήρε έναν υπνάκο μεταξύ της διδασκαλίας και της δοκιμής και η άλλη ομάδα δεν το έκανε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που κοιμήθηκαν πριν από κάθε δοκιμή είχαν σχετικά καλύτερη απόδοση από αυτά που δεν το έκαναν. Δεν θυμήθηκαν μόνο τις λέξεις που διδάχθηκαν, αλλά μπορούσαν επίσης να μάθουν τις αφηρημένες σχέσεις μεταξύ τους.

Βελτιώνει τη διάθεση

Μερικές από τις μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά που δεν παίρνουν αρκετό ύπνο γενικά γίνονται μίζερα και ιδιοσυγκρασιακά. Μία από τις μελέτες κατέληξε ότι τα μωρά των οποίων ο νυχτερινός ύπνος ήταν λιγότερο σε 3 εβδομάδες έγιναν πιο ευερέθιστα. Επίσης, ήταν σχετικά λιγότερο προσιτά.

Τώρα που γνωρίζετε τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο ύπνος στη γενική του μωρού σας, μπορείτε να νιώσετε ανακούφιση! Ωστόσο, εάν το μωρό σας είναι παρουσιάζει συνεχή υπνηλία και δεν παρουσιάζει αύξηση του σωματικού βάρους συζητήστε το με τον παιδίατρό σας. Θα μπορούσε να οφείλεται σε ένα υποκείμενο ζήτημα υγείας. Διαφορετικά, οι πολλές ώρες ύπνου του μωρού σας δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

Πηγή: MomJunction

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved