Πώς να διδάξετε στο μωρό σας να κάθεται μόνο του

Τα μωρά μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι τους χωρίς υποστήριξη και να κυλήσουν στην κοιλιά τους σε ηλικία τεσσάρων μηνών. Αυτή η δυνατότητα ανοίγει τον δρόμο για τους μύες να αναπτύξουν τόση δύναμη όση είναι απαραίτητη για να στηρίξει το σώμα του και να μπορέσει να καθίσει.

Πώς να διδάξετε στο μωρό σας να κάθεται μόνο του

Ενώ το μωρό προσπαθεί να φτάσει σε αυτό το σημείο ορόσημο της ανάπτυξής του ως γονέας μπορείτε να βοηθήσετε να προσαρμόσετε το σώμα του στη νέα εξέλιξη.
Στην ηλικία των έξι μηνών το μωρό θα πρέπει να μπορεί να κρατήσει το σώμα του σε καθιστή θέση. Μερικά μωρά μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο και αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό.

Το μωρό σας θα είναι σε θέση να καθίσει μόνο του αφού οι μύες του το υποστηρίξουν να το κάνει. Ως εκ τούτου, δεν μπορείτε να αναγκάσετε ένα μωρό να καθίσει αν η ανάπτυξή του δεν του το επιτρέπει. Ωστόσο, μπορείτε να το βοηθήσετε να δυναμώσει τους μύες του και να αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη νέα του θέση με μερικούς απλούς τρόπους.

Ενισχύστε τους μύες του λαιμού και της πλάτης

Το πρώτο βήμα ξεκινά από την ικανότητα του μωρού να κρατάει σταθερό το κεφάλι. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η ενίσχυση του λαιμού και των μυών της πλάτης. Οποιαδήποτε κίνηση του σώματος περιλαμβάνει τη χρήση μυών. Ισχυρότεροι μύες σημαίνει ότι το μωρό σας έχει περισσότερες πιθανότητες να μάθει να κάθεται γρηγορότερα. Κάντε του τακτικά μασάζ και επιλέξτε παιχνίδια και δραστηριότητες που θα το ενθαρρύνουν να κάθεται όσο μπορεί περισσότερη ώρα. Τοποθετήστε το μωρό σας με την όψη προς τα κάτω – με την κοιλιά - και βάλτε τα αγαπημένα του παιχνίδια μπροστά του. Ενθαρρύνετέ το να κοιτάξει αυτά τα παιχνίδια, ανυψώνοντας το κεφάλι από μόνο του. Επαναλάβετε τη δραστηριότητα. Αυτό θα το βοηθήσει να μάθει να υποστηρίζει και να μετατοπίζει το βάρος του σώματος του όταν κάθεται.

Δείξτε του τον τρόπο

Κρατήστε το μωρό, κυλήστε το απαλά και βοηθήστε το να καθίσει σε μια μαλακή επιφάνεια όπως ένα στρώμα. Αυτό βοηθήσει το μωρό να αναπτύξει μια αίσθηση προσανατολισμού για να κάνει την ίδια κίνηση.

Καθίστε μαζί του

Μόλις το μωρό σας μπει στον έκτο μήνα χρησιμοποιήσετε το σώμα σας ως πλάτη – στήριξη- για το μικρό σας. Καθίστε σε ένα κρεβάτι ή σε ένα μαλακό χαλί και τοποθετήστε τα αγαπημένα παιχνίδια του μωρού σας μπροστά του. Βάλτε το να καθίσετε ασφαλώς στην αγκαλιά σας, ακουμπώντας την πλάτη του επάνω σας και αφήστε το να παίξει με τα παιχνίδια του. Θα ενισχύσει τους μυς της πλάτης και θα συνηθίσει το μωρό την αίσθηση του καθίσματος.

Χρησιμοποιήστε την περιέργειά του ως εργαλείο

Μέχρι τον ένατο μήνα το μωρό σας θα είναι σε θέση να κάθεται. Τώρα είναι καιρός να το ενθαρρύνετε να παραμείνει στη θέση αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο. Τοποθετήστε τα αντικείμενα που το ενδιαφέρουν σε τέτοια απόσταση και με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτά όσο κάθεται. Μπορείτε επίσης να καθίσετε δίπλα στο μωρό σας και να παίξετε μαζί του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved