Αυτιά μωρού: Όταν είναι διπλωμένα, πεταχτά, ή έχουν διαφορετικό σχήμα

Αυτιά  νεογέννητων: 'Οσα πρέπει να γνωρίζετε.

Αυτιά μωρού: Όταν είναι διπλωμένα, πεταχτά, ή έχουν διαφορετικό σχήμα

Συχνά πολλά νεογέννητα γεννιούνται με το ένα αυτί τους να είναι διπλωμένο, πεταχτό ή ακόμα και με διαφορετικό σχήμα το ένα από το άλλο.

Διπλωμένο αυτί

Αυτό οφείλεται στην πίεση που δεχόταν το αυτί στη μήτρα ανάλογα με τη θέση του εμβρύου. Οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να τοποθετήσουν οι γονείς τσιρότα για να το σταθεροποιήσουν, καθώς σε λίγους μήνες θα επανέλθει στη θέση του, μόνο του.

Πεταχτά αυτιά

Εκτός από διπλωμένο το ένα αυτί, δεν είναι λίγα τα μωράκια που έχουν πεταχτά αυτάκια.Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, σε μερικές περιπτώσεις, το ένα ή και τα δύο αυτιά παραμένουν πεταχτά, αυτό όμως, είναι οικογενειακό και γενετικά καθορισμένο. Διορθώνεται μόνο με πλαστική επέμβαση σε μεγαλύτερη ηλικία.

Διαφορετικό σχήμα αυτιών

Συχνά επίσης παρατηρείται ότι το σχήμα των δύο αυτιών είναι διαφορετικό.Οφείλεται στη “φυσιολογική” ασυμμετρία που υπάρχει στις δύο πλευρές του σώματος και παρατηρείται και σε άλλα μέρη του σώματος. Σε μερικές περιπτώσεις είναι και αυτό γενετικά καθορισμένο. Προκαλεί κάποιο άγχος στους γονείς αλλά το πρόβλημα ελαττώνεται με τη πάροδο του χρόνου, είτε διότι η διαφορά μικραίνει σιγά-σιγά, είτε διότι το συνηθίζουν, είτε ακόμα διότι τα αυτιά κρύβονται μέσα στα μαλλιά και δεν φαίνονται.

Καθαρισμός

Μετά το μπάνιο του μωρού τα αυτιά στεγνώνονται με μια πετσέτα. Δεν χρησιμοποιούμε μπατονέτες διότι θα καταστρέψουμε τη φυσική προστασία του κεριού και θα τραυματίσουμε τον ακουστικό πόρο. Εξ άλλου σε περίπτωση που υπάρχει πολύ κερί θα το σπρώξουμε να πάει πιο βαθιά.

Συχνά οι γονείς ανησυχούν αν το μωρό τους ακούει. Είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει πρόβλημα ακοής εκ γενετής. Η ακοή είναι ανεπτυγμένη και όταν το μωρό ευρίσκεται στη μήτρα της μητέρας του. Όταν γεννηθεί η ακοή του αναπτύσσεται ακόμα πιο πολύ και αρχίζει σιγά σιγά να αναγνωρίσει ήχους (τη φωνή της μητέρας του, θορύβους, μουσική, κλπ).Απόδειξη ότι το μωρό ακούει είναι το ξάφνιασμα (τίναγμα) που κάνει όταν ακούσει ένα δυνατό κρότο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved