Μωρό 10 μηνών: Ποιες γνωστικές ικανότητες αναπτύσσει

Το μωρό σας ετοιμάζεται σε δύο μήνες να γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια και έχει ήδη αποκτήσει πολλές ικανότητες και δεξιότητες.

Μωρό 10 μηνών: Ποιες γνωστικές ικανότητες αναπτύσσει

Τα γνωστικά αναπτυξιακά ορόσημα ενός βρέφους 10 μηνών περιλαμβάνουν τη νοημοσύνη, την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γενικότερη ικανότητα σκέψης.

Κατανοεί την έννοια της μονιμότητας ενός αντικειμένου: Η ικανότητα αναγνώρισης της ύπαρξης ενός αντικειμένου αναφέρεται ως μονιμότητα αντικειμένου. Στους δέκα μήνες το μωρό γνωρίζει ότι ένα κρυφό αντικείμενο εξακολουθεί να υπάρχει και δεν εξαφανίζεται. Αυτή η ικανότητα το κάνει να αισθάνεται λιγότερο ανασφαλές όταν ένας γονέας δεν βρίσκεται στο οπτικό πεδίο του.

Αναζητά κρυφά αντικείμενα: Η μονιμότητα του αντικειμένου μπορεί να το βοηθήσει να βρει αντικείμενα που είναι κρυμμένα ή έχουν μετακινηθεί από το οπτικό πεδίο του. Για παράδειγμα, αν ένα παιχνίδι γλιστρήσει κάτω από τον καναπέ το μωρό θα ψάξει να το βρει.

Απολαμβάνει να κοιτάζει τα εικονογραφημένα βιβλία: Τα μωρά στους 10 μήνες απολαμβάνουν να κάθονται στην αγκαλιά των γονιών τους και να ξεφυλλίζουν βιβλία με εικόνες. Του αρέσει να ακούει τις ιστορίες και να απορροφά οπτικά όλες τις πολύχρωμες εικόνες. Ο εγκέφαλος του βρέφους μαθαίνει να επεξεργάζεται καλύτερα τις εικόνες και τους ήχους, ενώ τα βιβλία εικόνων αποτελούν μεγάλη βοήθεια.

Συσχετίζει την έννοια με λέξεις: Ως μέρος της γλωσσικής του ανάπτυξης αντιλαμβάνεται τώρα την έννοια μερικών βασικών λέξεων όπως «γεια», «όχι», «πάει» και θυμάται τους ήχους ουσιαστικών όπως το όνομα του αγαπημένου παιχνιδιού ή του φαγητού του.

Μιμείται ενέργειες: Ένα βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς στους 10 μήνες είναι η ικανότητα να μιμείται ενέργειες. Ένα βρέφος σχηματίζει τη μνήμη μιας ενέργειας και θυμάται την απάντηση σε αυτή. Στη συνέχεια την επαναλαμβάνει προκειμένου να παρατηρήσει τις αντιδράσεις των άλλων.

Λέει «μαμά» και «μπαμπά»: Το βρέφος χρησιμοποιεί τώρα τα σωστά ουσιαστικά για να απευθυνθεί στους γονείς του. Μπορεί να μην το κάνει σωστά με τον σωστό γονέα, αλλά είναι παρ’ όλα αυτά ένα αρκετά μεγάλο επίτευγμα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Κατανοεί την απαίτηση: Ζητήστε από το μωρό να παραδώσει κάτι και θα το βάλει αργά στα χέρια σας. Στους δέκα μήνες, το μωρό μπορεί να διακρίνει τα αιτήματα, τα οποία αποτελούν σημαντικό ορόσημο για την κοινωνική ανάπτυξη.

Ένα μωρό 10 μηνών για να επιτύχει όλα τα αναπτυξιακά στάδιά του χρειάζεται και τη δική σας ενθάρρυνση, όχι όμως την πίεση. Αφήστε το να εξερευνήσει τα πράγματα με το ρυθμό του και να πάρει το χρόνο του για να τα κατανοήσει. Εάν παρ’ όλα αυτά αισθάνεστε ότι ίσως κάτι να πηγαίνει «λάθος» τότε καλό θα είναι να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved