Πρώτες λέξεις: Πώς αναπτύσσεται η ομιλία του μωρού

Ο εγκέφαλός του μωρού έχει ειδικές δομές που του επιτρέπουν να μάθει τους ήχους, τις λέξεις και τις προτάσεις όταν του μιλάτε.

Πρώτες λέξεις: Πώς αναπτύσσεται η ομιλία του μωρού

Το μωρό σας, πριν ακόμα γεννηθεί, έμαθε να αναγνωρίζει τη φωνή σας. Η γλωσσική επικοινωνία αναπτύσσεται σε τρεις τομείς:

Ήχοι ομιλίας

Το μωρό σας μαθαίνει πολλά για τους ήχους της γλώσσας κατά το πρώτο έτος του. Από την ημέρα που γεννιέται, μπορεί να ακούσει σχεδόν οποιοδήποτε ήχο ομιλίας. Όταν είναι 5 μηνών καταλαβαίνει ήδη μερικές νέες λέξεις. Από την ηλικία των 6 μηνών θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει, θα ξεκινήσει να χειρονομεί όταν φωνάζει και να παίζει κάνοντας ήχους.

Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους το μωρό σας θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους ήχους που είναι σημαντικοί στη γλώσσα ή τις γλώσσες που μιλάτε. Θα αγνοήσει τους ήχους που δεν χρησιμοποιούνται στη γλώσσα σας. Θα αρχίσει επίσης να κάνει μπερδεμένους ήχους που ξεκινούν με σύμφωνα και φωνήεν όπως για παράδειγμα οι λέξεις «μαμά», «μπαμπά». Θα πει τα πρώτα του λόγια καθώς γίνεται πιο περίεργο, αναπτύσσει τις αισθήσεις του και μπορεί να κινηθεί ελεύθερα. Το μωρό σας δεν θα μπορεί να πει καθαρά και σωστά τα πρώτα του λόγια, αλλά ένας ξένος θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει τα μισά από αυτά που λέει στην ηλικία των 2 ετών και όλα όσα λέει στην ηλικία των 4 ετών.

Λεξιλόγιο

Οι δεξιότητες λεξιλογίου του μωρού σας αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Τα μωρά μπορούν να καταλάβουν κάποιες λέξεις νωρίτερα από τους 5 μήνες και θα πουν την πρώτη τους λέξη μεταξύ 10 και 12 μηνών. Το λεξιλόγιο ενός παιδιού περιλαμβάνει συνήθως περίπου 50 λέξεις σε 18 μήνες, 100 λέξεις σε 20 μήνες και 14.000 λέξεις σε έξι χρόνια.

Προτάσεις

Το παιδί σας θα αρχίσει να βάζει δύο, τρεις και περισσότερες λέξεις μαζί σε σύντομες προτάσεις σε ηλικία περίπου 24 μηνών. Περίπλοκες προτάσεις θα σχηματίζει λίγο πριν από την ηλικία 2 και θα έχει αναπτύξει αυτή την ικανότητα μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Το παιδί σας μπορεί να μάθει μερικά από τα γράμματα του αλφαβήτου και τους ήχους που αντιστοιχούν σε αυτά τα γράμματα πριν αρχίσει το νηπιαγωγείο. Αυτό θα το βοηθήσει να μάθει να διαβάζει. Τα παιδιά των 4 ετών μπορούν να μάθουν ότι λέξεις που αρχίζουν με τον ίδιο ήχο ή λέξεις που κάνουν ομοιοκαταληξία.

Ένα παιδί μπορεί να κάνει πολλά λεκτικά λάθη αλλά να έχει ένα μεγάλο λεξιλόγιο. Ένα άλλο παιδί μπορεί να μιλάει καθαρά και κατανοητά, αλλά να έχει πρόβλημα να καταλάβει τι λένε οι άνθρωποι. Τα προβλήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της γλωσσικής επικοινωνίας δεν θα πρέπει ποτέ να αγνοηθούν και αν κάτι σας προβληματίζει σχετικά καλό είναι να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

Πηγή: Motherforlife

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved