Μπουσούλημα και περπάτημα μωρού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα περισσότερα βρέφη στην ηλικία των 6- 12 μηνών ετοιμάζονται να κινηθούν ή ήδη το κάνουν, έρπουν με την κοιλιά, μπουσουλούν στα τέσσερα και προχωρούν.

Μπουσούλημα και περπάτημα μωρού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οταν έρπουν και σέρνονται δημιουργούν σημαντικές νευρικές οδούς στον εγκέφαλό τους. Τα περισσότερα βρέφη σέρνονται και μετά μπουσουλούν για περίπου πέντε μήνες πριν σηκωθούν στα δύο και τελικά περπατήσουν, αλλά οι περίοδοι αυτές διαφέρουν για κάθε παιδί.

Το να σκέφτονται και να προχωρούν δεν είναι το ίδιο με το να περπατούν. Τα βρέφη συχνά κάνουν και τα δύο για μήνες.

  • Από τη στιγμή που το μωρό σας αρχίζει να κινείται, κάντε το σπίτι σας ασφαλές: καλύψτε όλες τις πρίζες και κλειδώστε ό,τι είναι πολύτιμο.
  • Φροντίστε να είναι πάντα καθαρί το πάτωμα και δώστε στο μωρό σας την ελευθερία να εξερευνήσει τον κόσμο του.Το παρκοκρέβατο περιορίζει την κίνηση,οπότε καλύτερα μπείτε κι εσείς με τη σιδερώστρα σας μέσα στο πάρκο.
  • Εγκαταστήστε ειδικά πορτάκια αφαλείας ή μηχανισμούς κλειδώματος όπου υπάρχει κίνδυνος.Αφήστε, όμως, το ντουλάπι με τα κατσαρολικά προσβάσιμο.Αυτή η εποχή είναι πολύ σημαντική για την αισθησιοκινητική διέγερση και την ανάπτυξη του εγκφάλου.
  • Μη βάζετε το παιδί σας σε περπατούρα ή στράτα - πρέπει να σέρνεται και να μπουσουλά για να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Οι περπατούρες ενδέχεται να αποδειχτούν επικίνδυνες.
  • Το να προχωρά το παιδί αποφεύγοντας τα έπιπλα συχνά συμβαίνει ταυτόχρονα με το μπουσούλημα, καθώς εμπλέκεται το ίδιο αντανακλαστικό.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved