Γιατί δεν πρέπει να τα αφήνετε τα βρέφη να βλέπουν τηλεόραση

Τηλεόραση και βρέφη: Τι μπορεί να προκαλέσει στα μωρά;

Γιατί δεν πρέπει να τα αφήνετε τα βρέφη να βλέπουν τηλεόραση

Τα βρέφη όπως και τα νήπια, έχουν την τάση να προσηλώνονται στην τηλεόραση. Σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να αντιληφθούν τι βλέπουν, όμως η εικόνα είναι αυτή που τα καθηλώνει!

Τηλεόραση και βρέφη

Όμως δεν είναι λίγες οι μελέτες που αποδεικνύουν πως τα δύο πρώτα χρόνια ζωής, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού, δεν πρέπει να εκτίθεται το παιδί στην τηλεόραση, σε DVD ή και σε παιχνίδια στον υπολογιστή.

Ειδικά στα βρέφη κάτω των 10 μηνών η τηλεόραση δεν προσφέρει τίποτα. Η οθόνη της τηλεόρασης θεωρείται από το βρέφος ένα μπέρδεμα χρωμάτων και φωτών που του προκαλεί υπνηλία.

Στη βρεφική ηλικία για τα παιδιά είναι πιο σημαντικές για την ανάπτυξη τους (νοητικά, κοινωνικά) άλλες δραστηριότητες .Θέλουν να ανακαλύψουν τις αισθήσεις τους, να πιάσουν πράγματα, να τα βάλουν στο στόμα τους, να τα μυρίσουν ή να τα πετάξουν. Η τηλεόραση δεν συμβάλει ουσιαστικά σε κάτι στην βρεφική ηλικία.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής επισήμως αποθαρρύνει την παρακολούθηση τηλεόρασης για τα παιδιά κάτω των δύο ετών, με δεδομένο ότι ο εγκέφαλος του παιδιού τριπλασιάζεται σε μέγεθος κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του.

Από ποια ηλικία μπορεί να παρακολουθεί το παιδί τηλεόραση;

Μετά την ηλικία των δύο ετών επιτρέπεται να παρακολουθεί μόνο παιδικές εκπομπές και πάλι με πολύ προσεκτική επιλογή του περιεχομένου τους από τους γονείς. Ακατάλληλα προγράμματα μπορεί να προκαλέσουν φόβο και άγχος στο παιδί.

Ερευνα έδειξε επίσης ότι ο καθορισμός συγκεκριμένου χρόνου που θα παρακολουθούν τα παιδιά τηλεόραση καθημερινά είναι αποτελεσματικός μονάχα στα παιδιά ηλικίας έξι έως έντεκα. Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος να βλέπει το παιδί σας λιγότερη τηλεόραση από ότι φαίνεται είναι να μειώσετε και εσείς τις ώρες που περνάτε μπροστά από την οθόνη!

Και κάτι πολύ σημαντικό: Μην αφήνετε συνεχώς ανοιχτή την τηλεόραση στο σπίτι γιατί το παιδί θα την αναζητά από συνήθεια.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved