9 πράγματα για τη δίδυμη κύηση που θα σας εκπλήξουν

Σίγουρα τα νέα τα έχετε ακούσει. Η Beyonce είναι έγκυος για δεύτερη φορά και περιμένει δίδυμα.

9 πράγματα για τη δίδυμη κύηση που θα σας εκπλήξουν

Η 35χρονη τραγουδίστρια και ηθοποιός, ανακοίνωσε τα νέα μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, τρελαίνοντας το διαδίκτυο στην κυριολεξία, δημοσιεύοντας φωτογραφίες της που τη δείχνουν άλλοτε γυμνή, άλλοτε με εσώρουχα και άλλοτε κάτω από το νερό φορώντας χρωματιστά αέρινα φορέματα.

«Ευλογηθήκαμε διπλά», ήταν το σχόλιό της και αμέσως γνωστοποίησε ότι θα γεννήσει δίδυμα.

Οι πολύδυμες εγκυμοσύνες δεν είναι τόσο σπάνιες όσο πιστεύαμε κάποτε, αλλά ακόμη και τώρα παραμένουν ασυνήθιστες. Έτσι λοιπόν, με αφορμή τα χαρμόσυνα αυτά νέα, ψάξαμε και βρήκαμε στο διαδίκτυο 9 γεγονότα που σίγουρα δεν γνωρίζατε για τη δίδυμη κύηση.

didymi kyisi 1

1. Οι δίδυμες κυήσεις είναι σε άνοδο
Το 2014 μόνο στις ΗΠΑ υπήρξαν 135.336 δίδυμες κυήσεις. Η άνοδος ξεκίνησε σταθερά το 1980 και οι ειδικοί εξηγούν ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση και άλλες και άλλες τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ενδέχεται να έχουν παίξει κάποιο ρόλο.

2. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία μαμάδες ενδέχεται να κυοφορήσουν δίδυμα.
Ακόμη και χωρίς την βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης ή άλλων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θεραπειών, οι μητέρες μένουν έγκυες φυσικά σε δίδυμα όσο μεγαλώνουν, εξηγεί η Christine Greves, μαιευτήρας γυναικολόγος από το Ορλάντο.

didymi kyisi 2

3. Τα δίδυμα ζουν περισσότερο από τα παιδιά που γεννιούνται μόνα τους-το ίδιο και η μαμά τους
Το 2016 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Washington, ανακάλυψαν ότι τα μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τα διζυγωτικά δίδυμα, αλλά όλα τα δίδυμα τείνουν να ζήσουν περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Υπάρχουν όμως, καλά νέα και για τις μαμάδες που γεννούν δίδυμα. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Utah το 2011, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που γεννούν δίδυμα τείνουν και εκείνες να ζήσουν περισσότερο από τις άλλες μαμάδες. (Δεν σε κάνει πιο υγιή το γεγονός ότι γεννάς δίδυμα, επισημαίνουν οι ερευνητές εξηγώντας ότι περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν δίδυμα μωρά έχουν οι γυναίκες που ακολουθούν ήδη μία υγιεινή διατροφή!)

4. Υπάρχουν περισσότεροι από δύο τύποι διδύμων
Όλοι ξέρουν τη διαφορά ανάμεσα στα μονοζυγωτικά και τα διζυγωτικά δίδυμα. Στην πρώτη περίπτωση τα παιδιά μοιάζουν μεταξύ τους ενώ στη δεύτερη έχουν αρκετές διαφορές, από το χρώμα μέχρι τα χαρακτηριστικά.

Τα δίδυμα μπορούν να συλληφθούν και να γεννηθούν με 24 ημέρες διαφορά μεταξύ τους. Όταν μια γυναίκα για παράδειγμα στην ωορρηξία της έχει περισσότερα από ένα αυγό και τα αυγά απελευθερώνονται σε διαφορετικούς χρόνους.

didymi kyisi 3

5. Τα δίδυμα μπορούν να έχουν διαφορετικά χρώματα δέρματος, ακόμα και διαφορετικούς πατέρες
Δίδυμα κορίτσια που γεννήθηκαν από τη Whitney Meyer και τον Thomas Dean το 2016 δεν ήταν καν πανομοιότυπα: Το ένα κορίτσι έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα, όπως η μητέρα της και η άλλη είχε μελαψό δέρμα όπως ο αφροαμερικάνός πατέρα της.

Επίσης, δίδυμα μωρά που γεννιούνται την ίδια στιγμή από την ίδια μητέρα, μπορεί ακόμη να έχουν και διαφορετικούς μπαμπάδες. Αν και πρόκειται για μια από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει όταν μια γυναίκα έχει σεξουαλικές σχέσεις με δύο διαφορετικούς άνδρες κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας της.

6. Οι ψηλές γυναίκες συνήθως γεννούν δίδυμα
Το 2006 έρευνα έδειξε ότι ένα ποσοστό γυναικών που γέννησε δίδυμα ήταν μερικές ίντσες πιο ψηλές από τις μαμάδες που είχαν μία γέννηση. Οι ερευνητές της μελέτης υπέθεσαν ότι οι ψηλότερες γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα της ινσουλίνης -αυξητικού παράγοντα- μία πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από το ήπαρ και που είναι ήδη συνδεδεμένη με το ύψος, καθώς και τις δίδυμες γεννήσεις.

didymi kyisi 5

7. Τα δίδυμα ενδέχεται να είναι αριστερόχειρες
Περίπου ένα στα πέντε δίδυμα, είτε είναι μονοζυγωτικά είτε διζυγωτικά, είναι αριστερόχειρες, σύμφωνα με έρευνα του 1996 που έγινε στο Βέλγιο.

8. Τα δίδυμα πρέπει να γεννιούνται στην 37η εβδομάδα
Για να μειώσετε τον κίνδυνο θνησιγένειας και τις επιπλοκές του τοκετού, οι ειδικοί λένε ότι η καλύτερη στιγμή για να γεννηθούν τα δίδυμα είναι η 37η εβδομάδα κύησης, ή η 36η εβδομάδα, αν τα μωρά μοιράζονται ένα πλακούντα.

didymi kyisi 4

9. Η καισαρική τομή δεν είναι η μόνη επιλογή γέννησης
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν δύο έμβρυα ο γιατρός επιλέγει τη μέθοδο της καισαρικής για να γεννηθούν τα μωρά. Αν όμως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και τα δύο μωρά έχουν θέση με το κεφάλι προς τα κάτω τότε ο γυναικολόγος μπορεί να επιχειρήσει κολπικό τοκετό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved