Γλώσσα του σώματος: Τι θέλει άραγε να σας πει το μωράκι σας;

Δεν υπάρχει πιο όμορφο θέαμα από ένα μωρό να κάνει γκριμάτσες, να χαμογελάει και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε! Τι κρύβεται όμως πίσω από τις κινήσεις ενός μωρού και τι θέλει να σας πει;

Γλώσσα του σώματος: Τι θέλει άραγε να σας πει το μωράκι σας;

Το μωρό σας μπορεί να μην ξέρει να μιλάει, το σίγουρο όμως είναι ότι έχει πολλά να σας πει! Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή του προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας, αν και οι πρώτες προσπάθειες τις περισσότερες φορές βγαίνουν άκαρπες! Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στην Αγγλία , τα μωρά τις περισσότερες φορές κλαίνε εξαιτίας του εκνευρισμού τους που δε μπορούν να επικοινωνήσουν με τη μαμά τους! Βρείτε λοιπόν τον τρόπο να επικοινωνείτε με το μωράκι σας και η καθημερινότητά σας θα είναι πολύ πιο απλή!

Ας ξεκινήσουμε από το πρόσωπο! Οι γκριμάτσες που κάνει ένα μωρό πάντα μπορούν να μας ξαφνιάσουν, ποικίλουν και σίγουρα μαρτυρούν κάτι για τις ανάγκες και τα συναισθήματά του. Ίσως να έχετε παρατηρήσει ενώ έχετε στην αγκαλιά σας το μωρό σας, ότι αυτό αντί να κοιτάει εσάς κοιτάει αλλού, γυρνάει το κεφάλι και γενικά ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πέρα από εσάς. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα από τη συνεχή επαφή με τα μάτια και ότι χρειάζεται λίγη ώρα μόνο του. Δεν είναι ανάγκη να το πιέσετε να σας κοιτάξει ή να σας χαμογελάσει, θα το κάνει μόλις αισθανθεί και πάλι την ανάγκη.

Από τις στιγμές που θα θυμάστε για πάντα είναι όταν το μωρό σας, σας χαρίσει το πρώτο του αληθινό χαμόγελο! Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν το μωρό σας είναι ενάμιση με δύο μηνών. Σε αυτή την ηλικία το χαμόγελο σημαίνει ότι κάτι του προσφέρει ικανοποίηση και είναι ο τρόπος του να σας το δείξει!

Το μωρό σας μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματά σας και οι αντιδράσεις του να είναι ανάλογες αυτών. Αν λοιπόν ξαφνικά δείχνει ανήσυχο ή αρχίσει να κλαίει, αναρωτηθείτε μήπως φταίει αν εσείς είστε στρεσαρισμένη ή στενοχωρημένη.

Μία πολύ χαρακτηριστική κίνηση που κάνουν όλα τα μωρά, ίσως όμως να μην είχατε συνειδητοποιήσει ότι κάτι μπορεί να σημαίνει, είναι το τέντωμα της πλάτης. Όταν νιώθουν δυσφορία, είναι η πρώτη τους κίνηση, πριν ακόμα και από το κλάμμα. Η δυσφορία αυτή μπορεί να προκύπτει από την άβολη στάση του σώματός τους, από το ότι δε θέλουν να φάνε άλλο ή γενικά από ό,τι μπορεί να τους προκαλεί ενόχληση.

Άλλη μία χαρακτηριστική κίνηση των μωρών είναι το τρίψιμο στα μάτια. Την κίνηση αυτή την κάνουν όταν αρχίζουν να νιώθουν κούραση και είναι η πρώτη προειδοποίηση ότι χρειάζονται ξεκούραση. Αν βέβαια η ανάγκη του δεν ικανοποιηθεί, ξέρετε πολύ καλά το κλάμα που θα ακολουθήσει!

Ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού σας θα έχετε παρατηρήσει ότι πολλές φορές γυρίζει ασυναίσθητα το κεφαλάκι του προς μία κατεύθυνση και ανοίγει το στόμα του. Αυτή είναι μία ενστικτώδης κίνηση που κάνει όταν ψάχνει το φαγητό του και τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι πεινάει.

Αυτό που είναι σημαντικό να «αποκρυπτογραφήσετε» είναι το κλάμα του μωρού σας. Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι το μικρό σας δεν κλαίει πάντα με τον ίδιο τρόπο. Άλλες φορές το κλάμα του είναι πιο έντονο, άλλες πιο απαλό, άλλες είναι σύντομο και άλλες δε λέει να σταματήσει! Αυτό συμβαίνει γιατί ο λόγος που κλαίει δεν είναι πάντα ο ίδιος.

Αν το μωρό σας πεινάει, το κλάμα του στην αρχή θα είναι σιγανό, κοφτό και φυσικά αν το αίτημα του δεν πραγματοποιηθεί θα γίνει πιο έντονο. Αν όμως νιώθει πόνο, το κλάμα του θα είναι από την αρχή δυνατό, έντονο και δε θα σταματήσει αν δεν του περάσει. Άλλο ένα χαρακτηριστικό είδος κλάματος είναι όταν είναι κουρασμένο. Στην αρχή είναι σιγανό, παραπονιάριο, μπορεί όμως μετά από ώρα να ξεσηκώσει τη γειτονιά!

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μωρά. Αν όμως ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές, θα μπορείτε να καταλάβετε το μωρό σας και η επικοινωνία σας μαζί του θα είναι πολύ πιο εύκολη!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved