Παιδί και ύπνος: 6 απλά βήματα για μία ήρεμη καληνύχτα!

Μήπως τα παιδιά σας θέλουν να απολαύσουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό της ημέρας; Βοηθήστε τα να χαλαρώσουν πριν πέσουν στο κρεβάτι και να εξασφαλίσουν έναν καλό ύπνο.

Παιδί και ύπνος: 6 απλά βήματα για μία ήρεμη καληνύχτα!

Την ώρα του ύπνου, η «μάχη» συχνά μαίνεται αδυσώπητη. Αντί να πιέζετε τα παιδιά να πέσουν για ύπνο, δημιουργήστε ένα ευχάριστο σκηνικό που θα τους δώσει την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν για ύπνο. Μερικές πολύ απλές ιδέες όπως ένα νανούρισμα ή ένα βιβλίο, βοηθούν τα παιδιά κάθε ηλικίας να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν ήσυχα όλη τη νύχτα.

Μερικές φορές, τα μικρά παιδιά αγχώνονται για τον αποχωρισμό από τους γονείς ή φοβούνται το σκοτάδι. Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να τα συντροφέψετε σε αυτή τη διαδικασία, θα εξανεμίσετε τον φόβο τους να μείνουν μόνα. Δεν θα σας πάρει πάνω από 15 έως 30 λεπτά για να συνδέσετε την ώρα του ύπνου με γλυκές εμπειρίες.

Προσπαθήστε ώστε αυτό το σύντομο διάστημα να είναι θετικό τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά. Θα εξασφαλίσετε έτσι μια μακροχρόνια συνήθεια για τα παιδιά, αλλά και ένα ευχάριστο διάλειμμα για εσάς, ώστε κανένας στο σπίτι να μην υποφέρει από έλλειψη ύπνου. Κλείστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα βιντεοπαιχνίδια μισή ώρα πριν τον ύπνο. Δημιουργήστε ένα μεταβατικό διάστημα με στάσεις στην κουζίνα και στην τουαλέτα, πριν φτάσετε στο υπνοδωμάτιο.

Να λοιπόν μερικές συμβουλές:

1. Ένα σνακ για την ώρα του ύπνου

Ξεκινήστε με μια μικρή νοστιμιά. Φυσικά, δεν πρέπει ούτε να είναι κάτι γλυκό ούτε να έχει πολλές θερμίδες. Επιλέξτε ένα υγιεινό φρούτο με γιαούρτι ή μια φέτα τυρί πάνω σε ένα κράκερ ολικής αλέσεως μαζί με μια μικρή κούπα ζεστό γάλα. Προσφέρετε το σνακ τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο. Ένα ελαφρύ γεύμα συμβάλλει στον καλό ύπνο, αφού τα παιδιά δεν θα ξυπνήσουν πεινασμένα στη μέση της νύχτας ή γεμάτα γκρίνια το επόμενο πρωί.

2. Ένα σύντομο διάλειμμα στην μπανιέρα

Ένα σύντομο, ζεστό αφρόλουτρο χαλαρώνει το σώμα με φυσικό τρόπο. Το πλύσιμο των δοντιών είναι σημαντικό στάδιο, ιδίως μετά την κατανάλωση ενός σνακ. Ενώ το στόμα των παιδιών είναι γεμάτο οδοντόπαστα, αρχίστε να τους μιλάτε πιο χαμηλόφωνα και πιο αργά. Η μείωση της έντασης της φωνής βάζει τα παιδιά στο κλίμα του ύπνου.

3. Διώξτε μακριά τα γεγονότα της ημέρας

Ετοιμάστε μαζί το κρεβάτι, απομακρύνοντας τα παιχνίδια και τα χνουδωτά ζωάκια. Φτιάξτε τα μαξιλάρια και διπλώστε το σκέπασμα. Διαλέξτε πιτζάμες ενώ συζητάτε για τη μέρα που πέρασε αλλά και για την επόμενη μέρα. Αν έχει συμβεί κάτι δυσάρεστο, δώστε στο παιδί μια ευκαιρία να μιλήσει για τα συναισθήματά του και να χαλαρώσει. Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, επικεντρωθείτε σε μια ευχάριστη νότα της ημέρας του.

4. Ώρα για παραμύθια

Δώστε στο παιδί τη δυνατότητα να επιλέξει το βιβλίο που θέλει να του διαβάσετε. Είναι αλήθεια πως όλοι θυμόμαστε με τρυφερότητα αυτές τις στιγμές. Μπορείτε εναλλακτικά να φτιάξετε μαζί μια ιστορία. Τα παιδιά έχουν τρομερή φαντασία. Προσθέστε λίγη απαλή μουσική στο βάθος, ίσως ένα νανούρισμα που μπορείτε να σιγοτραγουδήσετε κι εσείς μαζί.

5. Τρεις ευχές

Χαμηλώστε τα φώτα και ζητήστε από το παιδί να κάνει τρεις ευχές: μία για τον εαυτό του και δύο για άλλα άτομα. Αυτός είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να σκεφτούν τους αγαπημένους τους. Συμβουλέψτε τα παιδιά, ώστε οι ευχές τους να μην αφορούν μόνο υλικά αγαθά όπως ένα καινούργιο ποδήλατο, αλλά και πράγματα που δίνουν αξία στη ζωή τους όπως ένας καινούργιος φίλος ή μια καλή σχολική επίδοση.

6. Αγκαλίτσες για καληνύχτα

Η ώρα που βάζετε τα παιδιά στο κρεβάτι είναι η κατάλληλη στιγμή για αγκαλιές, χάδια και φιλιά. Η στοργή και η τρυφερότητα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο την ώρα του ύπνου. Κάποιες μαμάδες βουρτσίζουν τα μαλλιά των παιδιών τους, κάνουν ένα απαλό μασάζ στα πόδια τους ή εντριβές στους ώμους.

Η σταθερότητα είναι απαραίτητη όταν δημιουργούμε μια ιεροτελεστία που ηρεμεί ένα παιδί μετά από μια γεμάτη μέρα, ωστόσο το συναισθηματικό δέσιμο είναι ακόμη πιο σημαντικό. Ανακαλύψτε μαζί με τα παιδιά σας καινούργιες ιδέες και δοκιμάστε τις. Τα παιδιά, αντί να αποφεύγουν τον αναγκαίο ύπνο, θα προσμένουν με ανυπομονησία το τέλος της ημέρας. Αν η ώρα του ύπνου είναι μια ευχάριστη διαδικασία, τα παιδιά θα ξυπνούν ευδιάθετα, να είστε σίγουρες!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved