Γιατί τα μωρά γεννιούνται με περισσότερα οστά από τους ενήλικες

Σε ποια ηλικία μειώνεται ο αριθμός των οστών των μωρών;

Νίκη Παπανικολάου
Γιατί τα μωρά γεννιούνται με περισσότερα οστά από τους ενήλικες
Bigstock

Μπορεί να είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς αλλά τα νεογέννητα μωρά έχουν 300 οστά στο μικροσκοπικό σώμα τους. Καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται και έως ότου ενηλικιωθούν, θα περιοριστούν σε περίπου 206.

Γιατί τα μωρά έχουν περισσότερα οστά από τους ενήλικες;

Ο σχηματισμός των οστών (οστεοποίηση ή οστεογένεση) ξεκινά περίπου την 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, τα οστά των νεογνών αποτελούνται κυρίως από χόνδρο, ο οποίος είναι πιο εύκαμπτος και εύπλαστος από τα οστά των ενηλίκων.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, μεγάλο μέρος αυτού του χόνδρου αντικαθίσταται από οστό. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο StatPearls δείχνει ότι πολλά από αυτά τα οστά συγχωνεύονται τους πρώτους μήνες, μειώνοντας τον αριθμό τους σε 206.

Επίσης, σύμφωνα με το KidsHealth η συντριπτική πλειοψηφία των οστών στα χέρια και τα πόδια των παιδιών είναι από χόνδρο. Για το λόγο αυτό, δεν μπορούν να φανούν στις ακτίνες Χ.

neogennito-moro-(1).jpg

Διευκόλυνση του τοκετού

Το κρανίο ενός νεογέννητου βρέφους αποτελείται από πολλές οστικές πλάκες που ενώνονται μεταξύ τους με έναν μαλακό ιστό. Έτσι, το κρανίο είναι πιο εύπλαστο και μπορεί να εισχωρήσει στον γυναικείο κόλπο. Επίσης, υπάρχει το περιθώριο να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος, ο όγκος του οποίου τετραπλασιάζεται μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Υγιής ανάπτυξη

Τα μωρά βιώνουν μια έκρηξη ανάπτυξης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Έτσι, τα πρόσθετα οστά είναι απαραίτητα για την προώθηση αυτής της ταχείας ανάπτυξης και την παροχή επαρκούς δομικής υποστήριξης.

Αυξημένη παραγωγή αιμοσφαιρίων

Τα περισσότερα οστά έχουν μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών, κάτι που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του υγιούς κυκλοφορικού συστήματος των μωρών.

Αναπνευστικό σύστημα

Τα πρόσθετα οστά στο στήθος και στα πλευρά του μωρού, παρέχουν ευελιξία και επιπλέον χώρο για ανάπτυξη και επέκταση των πνευμόνων η οποία διευκολύνει τη σωστή αναπνοή. Ειδικότερα, κατά τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής ενός παιδιού, οι πνεύμονες συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να ωριμάζουν.

moro-neogennit-upnos.jpg

Σε ποια ηλικία μειώνεται ο αριθμός των οστών του μωρού;

Αν και τα οστά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται από τη βρεφική ηλικία έως την εφηβεία, πολλά από αυτά θα συγχωνευτούν μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των οστών θα μειωθεί και από τα 300 οστά κατά τη γέννηση θα έχουν τελικά 206 στην ενηλικίωση.

Μεγαλώνοντας παιδιά με γερά οστά – Τι πρέπει να τρώνε

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved