Καθυστέρηση λόγου και ομιλίας σε παιδιά: 5 συχνά αίτια

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με την καθυστέρηση λόγου και ομιλίας είναι ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία θα κάνουν μεγάλη διαφορά.

Καθυστέρηση λόγου και ομιλίας σε παιδιά: 5 συχνά αίτια
Bigstock

Ένα στα πέντε παιδιά αναπτύσσει την ομιλία του με ρυθμό πιο αργό από τους συνομηλίκους του. Μερικές φορές μέχρι να μπει στο νηπιαγωγείο . Ωστόσο, η καθυστέρηση ομιλίας μπορεί επίσης να σηματοδοτεί ένα υποκείμενο πρόβλημα που να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.

Η αναζήτηση βοήθειας πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα.

5 συχνά αίτια

1. Αναπτυξιακές καθυστερήσεις

Ορισμένα παιδιά απλώς χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν τη γλωσσική δεξιότητα . Αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό και να διορθωθεί με το πέρας του χρόνου, χωρίς ιατρική παρέμβαση.

2. Υποκείμενες αναπτυξιακές διαταραχές

Ορισμένες διαταραχές όπως η ο αυτισμός , η διαταραχή ελλειπτικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή η δυσλεξία μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις στην ομιλία και απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

3. Προβλήματα ακοής

4. Προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα

5. Νευρολογικά προβλήματα

Σπάνια αλλά σοβαρά προβλήματα όπως εγκεφαλικές βλάβες ή νευρολογικές διαταραχές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην ομιλία.

Είναι σημαντικό η οικογένεια και οι εκπαιδευτικοί να προσέξουν τυχόν σημάδια που υποδεικνύουν ότι η καθυστέρηση στην ομιλία ενδέχεται να είναι πέραν του φυσιολογικού και να μην διστάσουν να ζητήσουν συμβουλές από ειδικούς όπως λογοθεραπευτές, παιδίατρους ή νευρολόγους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved