Τα οφέλη της γιόγκα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες

Όταν οι γονείς σκέφτονται την άσκηση και την ανάπτυξη των παιδιών, τούς έρχεται πρώτα στο μυαλό το καράτε και όχι η γιόγκα, υποβιβάζοντάς την ως δραστηριότητα για ενήλικες.

Τα οφέλη της γιόγκα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες
Bigstock

Η γιόγκα προάγει έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής . Ενθαρρύνει την βελτιωμένη στάση του σώματος, η οποία είναι καλή για όλα τα παιδιά και ενισχύει την πνευματική ανάπτυξη.

Παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές όπως αυτισμό , σύνδρομο Down και εγκεφαλική παράλυση αλλά και εκείνα με μαθησιακές δυσκολίες όπως διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και ΔΕΠΥ μπορούν να επωφεληθούν από την τακτική συμμετοχή τους σε μαθήματα γιόγκα.

Βελτίωση συγκέντρωσης

Αν και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να δείτε σημάδια βελτιωμένης συγκέντρωσης, οι γιατροί συμφωνούν ότι η άσκηση είναι σημαντική για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Στην απλούστερη μορφή της, η γιόγκα είναι απλώς άσκηση, ωστόσο, οι τεχνικές αναπνοής και οι στάσεις μπορούν να ενισχύσουν τη βελτίωση της συγκέντρωσης περισσότερο από άλλες δραστηριότητες .

Μόλις μάθετε τις βασικές στάσεις, το μόνο που χρειάζεστε πραγματικά είναι ένα χαλάκι γιόγκα και ένα δωμάτιο όπου δεν έχετε πολλούς περισπασμούς. Πολλοί γονείς απλώς επιλέγουν να μετακινήσουν κάποια έπιπλα στο σαλόνι ή στο οικογενειακό δωμάτιο .

Ρουτίνα άσκησης

Κάθε παιδί πρέπει να ασκείται είτε ανήκει στο φάσμα των ειδικών αναγκών είτε όχι. Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη ισορροπία της γενικότερης υγείας.

Ορισμένες δραστηριότητες όπως το κολύμπι ή η αερόβια γυμναστική χαμηλής έντασης μπορούν επίσης να ωφελήσουν ορισμένα παιδιά, η γιόγκα δεν ενέχει τους ίδιους κινδύνους με αυτές τις δραστηριότητες.

Αποτελεί, επιπλέον, μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε με το παιδί σας, σε αντίθεση με το κολύμπι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα χαλάκι γιόγκα και βασική κατανόηση των στάσεων και των τεχνικών.

Μπορούν όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να κάνουν γιόγκα;

Πριν εγγράψετε το παιδί σας σε μαθήματα γιόγκα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που χρειάζεται να λάβετε υπόψη.

Ενώ τα περισσότερα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από τη γιόγκα, τα παιδιά με ορισμένες παθήσεις όπως η εγκεφαλική παράλυση μπορεί να χρειαστεί να κινούνται με πιο αργό ρυθμό και οι πιο σύνθετες ασκήσεις να είναι εκτός ορίων.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μιλήσετε με τον εκπαιδευτή/ την εκπαιδεύτρια.

Εν κατακλείδι, η γιόγκα μπορεί να είναι απίστευτα ωφέλιμη για παιδιά και ενήλικες. Η συμμετοχή του παιδιού σε μαθήματα γιόγκα σε μικρή ηλικία μπορεί το βοηθήσει μακροπρόθεσμα σε διάφορους τομείς της ζωής .

Πηγή: gaia.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved