Μήπως είσαι «γονιός-ελικόπτερο»; Τα 4 σημάδια

Το λεγόμενο «Helicopter Parenting» έχει δεχτεί άφθονη κριτική τα τελευταία χρόνια, ως επιλογή ανατροφής. 

Μήπως είσαι «γονιός-ελικόπτερο»; Τα 4 σημάδια
Bigstock

Είτε πρόκειται να γίνετε γονιός για πρώτη φορά είτε το παιδί σας βγαίνει από τη φάση του νεογέννητου, είναι λογικό να προσπαθείτε να ανακαλύψετε το «μοτίβο» ανατροφής που είναι κατάλληλο για εσάς.

Τι είναι το Helicopter Parenting

Αποτελεί μια μορφή ανατροφής όπου οι γονείς είναι πολύ κοντά στα παιδιά τους.

«Είναι ένα «στυλ» γονικής μέριμνας που χαρακτηρίζεται από υπερβολική εμπλοκή και υπερπροστασία των παιδιών», λέει η Alisa Ruby Bash , PsyD, σύμβουλος γάμου, και συνεχίζει : «Η υπερεμπλοκή των γονέων αφορά εκείνους και εκείνες που παρακολουθούν και ελέγχουν στενά τις δραστηριότητες του παιδιού τους, χαρακτηρίζοντας τους ως αιωρούμενους από πάνω τους σαν ελικόπτερο».

Οι «γονείς- ελικόπτερα» είναι «πολύ επικεντρωμένοι στα παιδιά και τείνουν να κάνουν πολλά πράγματα για το παιδί τους», λέει ο Robert Keder , MD, παιδίατρος που ειδικεύεται στην αναπτυξιακή συμπεριφορά . Συνήθως «έχουν καλές προθέσεις και οδηγούνται από την επιθυμία να εξασφαλίσουν την επιτυχία και την ασφάλεια του παιδιού», προσθέτει η δρ. Bash.

4 σημάδια ότι είστε γονιός-ελικόπτερο

1. Υπερεμπλοκή

«Οι γονείς-ελικόπτερα τείνουν να συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στην καθημερινή ζωή του παιδιού τους, από τις σχολικές εργασίες και τις εξωσχολικές δραστηριότητες μέχρι τις κοινωνικές σχέσεις», λέει η δρ. Bash. «Μπορεί να διαχειρίζονται τόσο το πρόγραμμα όσο και τις επιλογές του παιδιού τους.»

2. Συνεχής επίβλεψη

« […] Μπορεί να παρακολουθούν στενά τις διαδικτυακές φιλίες και το πού βρίσκεται το παιδί τους ανά πάσα στιγμή», σημειώνει η δρ. Bash. «Όταν τα παιδιά είναι μικρά «αιωρούνται» από πάνω τους στην παιδική χαρά για να τα προστατεύσουν από το να πέσουν ή να τραυματιστούν.»

Επιπλέον, μπορεί να παρεμβαίνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για να κατευθύνουν το παιδί τους τι και πώς να το κάνει.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αυτοί οι γονείς μπορεί ακόμη και να συνοδεύουν το παιδί τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή σχολικές δραστηριότητες, εξηγεί η δρ. Bash.

3. Υπερπροστατευτικότητα

Τείνουν να προστατεύουν τα παιδιά τους από απογοήτευση, αποτυχία ή αντιξοότητες, προσπαθώντας να τα εμποδίσουν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις ή να κάνουν λάθη.

4. Έλεγχος λήψης αποφάσεων

«Οι γονείς - ελικόπτερα μπορεί να λαμβάνουν οι ίδιοι τις περισσότερες αποφάσεις για το παιδί τους, από την επιλογή των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, την επιλογή των φίλων τους ή ακόμα και την επαγγελματική τους πορεία» καταλήγει η δρ. Bash.

Πηγή: popsugar.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved