Γιατί το μωρό μου κλαίει στον ύπνο του;

Μάθετε για τα στάδια του ύπνου και πώς μπορείτε να ηρεμήσετε το μωρό σας όταν κλαίει ενώ κοιμάται.

Γιατί το μωρό μου κλαίει στον ύπνο του;
Bigstock

Μπορεί να είναι κάπως ενοχλητικό να βλέπεις το μωρό σου να κλαίει στον ύπνο του, αλλά συχνά είναι απολύτως φυσιολογικό . Επομένως, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς πραγματικά κοιμούνται τα μωρά και τι μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε να ηρεμήσουν.

Πώς κοιμούνται τα μωρά

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, τα μωρά δεν κοιμούνται με τον ίδιο τρόπο όπως τα παιδιά ή οι ενήλικες. Κοιμούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συνολικά, αλλά η κύρια διαφορά είναι ότι βρίσκονται για πολλή περισσότερη ώρα στην φάση «REM» του ύπνου.

Αυτή η φάση είναι η ώρα του ύπνου που βλέπουμε όνειρα. Κατά τη διάρκεια του ελαφρύ αυτού ύπνου, ο εγκέφαλος είναι πολύ δραστήριος εν αντιθέσει με τους μύες του σώματος που έχουν παραλύσει, με εξαίρεση την καρδιά , τους πνεύμονες και τους μύες που κινούν τους οφθαλμούς.

Μπορεί να παρατηρήσετε τα μάτια τους να κινούνται πίσω από τα βλέφαρά ή να τραντάζονται ή να συσπώνται και την αναπνοή να μην έχει έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Πιθανώς να σας φαίνονται ανήσυχα, αλλά αυτού του είδους οι κινήσεις είναι απλώς μέρος του κύκλου του ύπνου.

Κατά τη διάρκεια του ελαφριού ύπνου, ο εγκέφαλος εργάζεται σκληρά επεξεργάζοντας νέες αναμνήσεις, αρχειοθετώντας πληροφορίες και ταιριάζοντάς τις με άλλες παρόμοιες εμπειρίες . Με τόσες πολλές νέες εμπειρίες που πρέπει να απορροφήσουν, δεν είναι περίεργο που τα μωρά μπορεί μερικές φορές να κλαίνε.

Εάν το μωρό σας κλαίει στον ύπνο του, μπορεί απλώς να σας ενημερώνει ότι περνά από το ένα στάδιο του ύπνου στο επόμενο- συνολικά είναι έξι. Συχνά, απλώς θα ηρεμήσει, αλλά μερικές φορές αυτή η αλλαγή θα το ξυπνήσει.

Τι πρέπει να κάνω

Πριν το πάρετε στην αγκαλιά σας για να το παρηγορήσετε, δοκιμάστε να το αφήσετε για 1-2 λεπτάκια. Δείτε αν θα καταφέρει να κοιμηθεί μόνο του.

Το μωρό σας μπορεί απλώς να έχει γρήγορη εγκεφαλική ανάπτυξη καθώς προοδεύει διανοητικά κάθε μέρα . Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, αυτά τα νοητικά άλματα μπορούν να κάνουν το μωρό σας πιο ανήσυχο και να προκαλέσουν κλάμα και παλινδρόμηση του κατά την διάρκεια του ύπνου.

Εάν το κλάμα γίνει πιο έντονο, μπορεί να χρειάζονται τάισμα ή να έχουν μία κρύα και υγρή πάνα.

Καθώς μεγαλώνει, θα μπορείτε να εντοπίζετε καλύτερα τι χρειάζεται. Αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα μέρη της ανατροφής των παιδιών, η καμπύλη μάθησης είναι απότομη.

Ό,τι κι αν συμβαίνει, προσπαθήστε να κρατήσετε την ενόχληση σας στο ελάχιστο και την ατμόσφαιρα γαλήνια και ήρεμη. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό θα συνηθίσει στην ιδέα ότι η νύχτα είναι η ώρα για ύπνο .

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το περιστασιακό κλάμα στον ύπνο είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά αν ανησυχείτε για το επίμονο κλάμα και τις μεγαλύτερες εκρήξεις, να θυμάστε ότι μπορείτε και πρέπει πάντα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Πηγή: nct.org.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved