Το παιδί μου δεν λέει το «ρ» - Πώς μπορώ να το βοηθήσω;

Σε ποια ηλικία τα περισσότερα παιδιά προφέρουν το «ρ».

Νίκη Παπανικολάου
Το παιδί μου δεν λέει το «ρ» - Πώς μπορώ να το βοηθήσω;
Bigstock

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να παράγουν τον ήχο "ρ" ακόμη και μετά από χρόνια θεραπείας. Απλοποιούν συνήθως την ομιλία τους αντικαθιστώντας το γράμμα "ρ" με "λ" (νελό αντί για νερό) ή άλλες φορές απλά παραλείποντάς το.

Τραυλισμός στα παιδιά: Αίτια, διάγνωση και αντιμετώπιση

Γιατί το παιδί μου δεν μπορεί να πει το "ρ";

Από την οπτική ενός λογοπαθολόγου, η προφορά του "ρ"είναι δύσκολη. Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι να τα καταφέρουν. Η γλώσσα είναι κρυμμένη στο στόμα και μερικώς κρυμμένη από τα δόντια και τα χείλη. Έτσι, τα παιδιά δεν μπορούν να δουν το ακριβές σχήμα της γλώσσας παρατηρώντας έναν άλλο ομιλητή ή κοιτάζοντας στον καθρέφτη καθώς προφέρει το "ρ".

Happy Toddler Baby Is Reading A Book On Studio Pink Background. Child Boy Plays With A Book. Kid Age

Πώς μπορώ να το βοηθήσω;

Τα παιδιά που δεν έχουν κατακτήσει το"ρ". μεταξύ 6 και 8 ετών θα πρέπει να κάνουν λογοθεραπεία, αν είναι θα ξεκινήσουν την Α’ Δημοτικού και δυσκολεύονται, αν προσπαθούν να το προφέρουν αλλά δυσκολεύονται, αν αποφεύγουν να μιλήσουν μπροστά σε κόσμο γιατί νιώθουν άβολα.

Συνήθως η παραδοσιακή θεραπεία περιλαμβάνει διαγράμματα, επεξηγήσεις, ανατροφοδότηση αφής (π.χ. γλωσσοπίεστρα), καθρέφτες. Το παιδί συνήθως μαθαίνει να γράφει το "ρ" μόνο του και στη συνέχεια εξασκείται στον ήχο σε διαφορετικές λέξεις, προτάσεις και φράσεις μέχρι να γίνει να μπορεί να το προφέρει με άνεση.

Λογοθεραπεία και παιδιά: Πότε είναι απαραίτητη;

Τι γίνεται αν η παραδοσιακή λογοθεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα;

Συνήθως πριν ξεκινήσει η λογοθεραπεία γίνεται εξέταση του στόματος του παιδιού και της άρθρωσης του για να διαπιστωθεί αν χρειάζεται να ακολουθήσει θεραπεία ή είναι θέμα χρόνου να πει το "ρ"..Αν παρόλα αυτά δεν υπάρξει πρόοδος ίσως χρειαστεί να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις που θα σας υποδείξει ο λογοπεδικός/ λογοθεραπευτής.

Με πληροφορίες από blog.chsc.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved