Πότε ένα μωρό αρχίζει να γελά

Είναι μια από τις πιο υπέροχες στιγμές που περιμένατε. Μόλις ακούσετε το γέλιο του μωρού σας για πρώτη φορά, δεν θα μπορείτε να χορτάσετε αυτόν τον ήχο.

Πότε ένα μωρό αρχίζει να γελά
Bigstock

Το μωρό σας πειραματιζόταν με ήχους από τον πρώτο κιόλας μήνα γουργουρίζοντας ή αναστενάζοντας. Το γέλιο είναι το επόμενο -ξεκαρδιστικό- βήμα στην εκμάθηση της επικοινωνίας.

Πότε αρχίζει να γελά

Πολλά μωρά γελούν δυνατά για πρώτη φορά όταν είναι 3 ή 4 μηνών, αν και άλλα μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο για να μοιραστούν το πρώτο τους γέλιο .

Το πρώτο γέλιο μπορεί να είναι εμπνευσμένο από κάτι τόσο απλό όπως το να δει ένα αγαπημένο παιχνίδι, κατοικίδιο ή άτομο (αυτό θα ήσουν εσύ!). Αυτά τα πρώιμα γέλια είναι τόσο ευχάριστα να τα ακούς, είναι επίσης ανταποδοτικό το να βλέπει πώς αντιδράς στους ήχους που κάνει.

Μόλις ανακαλύψει πώς να γελάει, μαθαίνει να εξασκείται στο πώς να κινεί το στόμα και τη γλώσσα για να παράγει διαφορετικά ηχητικά «εφέ».

Πώς να το κάνετε να γελάσει

Αν και το μωρό μπορεί να μην έχει ακόμα την αίσθηση του χιούμορ σας, αντιλαμβάνεται τα κωμικά στοιχεία.

Πειραματιστείτε με μια ποικιλία διαφορετικών τεχνικών και δείτε το μικρό σας να «φωτίζεται» από γέλιο!

  • Κάντε αστείες γκριμάτσες
  • Χορέψτε
  • Τραγουδήστε

Ενθαρρύνετε τα γελάκια και τα γέλια μιλώντας συχνά με το μωρό σας. Σχολιάστε τις κινήσεις που κάνετε μέσα στην μέρα: « Αυτή εδώ είναι μια καθαρή πάνα για να νιώσεις όμορφα και στεγνά.», «Τώρα θα σου ανοίξω το πουκάμισο — ένα, δύο, τρία κουμπώματα!»

Μπορεί να αισθάνεστε ανόητοι και ανόητες καθώς συνομιλείτε με κάποιον του οποίου οι δεξιότητες συνομιλίας περιορίζονται σε μερικούς ήχους φωνηέντων και γουργουρίσματα, αλλά έτσι το μωρό σας αρχίζει να μαθαίνει τη γλώσσα.

Επιπλέον, κάνοντας μικρές παύσεις όχι μόνο δίνετε την ευκαιρία να δοκιμάσει τη φωνή του, αλλά δείχνετε πώς λειτουργεί η συζήτηση.

Γιατί τα μωρά γελούν στον ύπνο τους;

Είναι σύνηθες φαινόμενο τα μωρά να γελούν ή να χαμογελούν ενώ κοιμούνται. Και ενώ κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι ονειρεύεται το μικρό σας, πιθανότατα εισέρχεται σε αυτό που ονομάζεται κύκλος ενεργού ύπνου (REM). Σε αυτό το στάδιο του ύπνου, τα μωρά μπορούν να κάνουν ακούσιες κινήσεις, όπως χαμόγελα και γελάκια.

Δεν χρειάζεται ανησυχία

Μερικές από τις πρώτες προσπάθειές σας να κάνετε το μωρό σας να γελάσει μπορεί να παράγουν περισσότερα δάκρυα παρά γέλια, εάν η στιγμή δεν είναι σωστή ή αισθάνεται κουρασμένο.

Θυμηθείτε πως αυτό το πρώτο γέλιο είναι μόνο ένα μέρος της συνεχούς εξερεύνησης του ήχου και της φωνής του. Εάν το 3 μηνών μωράκι σας κάνει πολύ χαρούμενο θόρυβο - τσιρίζοντας, μουγκρίζοντας, γουργουρίζοντας - χωρίς απαραίτητα να γελά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας (παρόλο που μπορεί να είστε ανυπόμονοι να ακούσετε το πρώτο του αληθινό γέλιο). Αλλά εάν το μωρό σας δεν δείχνει σημάδια γέλιου μέχρι τους 6 μήνες, επικοινωνήστε το με τον παιδίατρό σας.

Το γέλιο είναι ένα πρώιμο βήμα προς την κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία . Και με λίγο χρόνο και άφθονα ερεθίσματα, το μωρό σας θα κουνιέται, θα φλυαρεί και θα παίζει «peekaboo» πριν το καταλάβετε.

Πηγή: whattoexpect

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved