Πότε κάθονται τα μωρά;

Κινητική ανάπτυξη μωρού: Πότε μπορεί να καθίσει μόνο του.

Νίκη Παπανικολάου
Πότε κάθονται τα μωρά;
Bigstock

Για να καθίσει το μωρό,πρέπει πρώτα να δυναμώσουν αρκετά ο λαιμός, οι ώμοι και ο κορμός του. Κι αυτό συνήθως επιτυγχάνεται όταν το μωρό είναι 4 μηνών.

Θα χρειαστεί ωστόσο, να περάσουν μερικοί μήνες ακόμα μέχρι να κάθεται μόνο του, χωρίς βοήθεια. Κατά μέσο όρο τα μωρά καταφέρνουν να κάθονται αυτόνομα μεταξύ 8-9 μηνών. Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και μπορεί ορισμένες δεξιότητες να τις αναπτύξει νωρίτερα ή λίγο αργότερα σε σχέση με άλλα συνομήλικα μωρά.

Προσπάθειες για να καθίσει μόνο του

Κατά τη διάρκεια των πρώτων προσπαθειών να καθίσει, η ισορροπία του μωρού δεν έχει αναπτυχθεί, επομένως πιθανότατα θα ταλαντεύεται, θα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια ενώ δεν θα μπορεί να μείνει όρθιο για πολύ. Επίσης, θα αποφεύγει να κάνει άλλα πράγματα ενώ κάθεται - όπως να γέρνει ή να πιάνει αντικείμενα που είναι κοντά του. Αντίθετα, θα χρησιμοποιεί συχνά τη θέση «τρίποδο» όπου θα έχει τα χέρια του στο πάτωμα μπροστά για ισορροπία. «Καθώς τα μωρά κατακτούν την ισορροπία και δημιουργούν την απαραίτητη μυϊκή δύναμη και αντοχή, θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, συνήθως στους 9 μήνες» εξηγεί στο thebump.com η παιδίατρος Laura Jana, MD.

moro-kathetai.jpg

Πώς μαθαίνουν τα μωρά να κάθονται;

Υπάρχουν μερικά βασικά σημάδια που μπορούν να αναζητήσουν οι γονείς για να μάθουν εάν το μωρό τους είναι έτοιμο ν' αρχίσει να κάθεται - συμπεριλαμβανομένου του αν αρχίσει να σηκώνει το κεφάλι του για να κοιτάζει τριγύρω.

Μη ξεχνάτε, το κεφάλι του μωρού είναι βαρύ και μεγάλο σε αναλογία με το μικρό του σώμα, επομένως απαιτεί δυνατούς μύες. «Μόλις το μωρό καταφέρει να κρατά το κεφάλι του ίσιο —όχι να ταλαντεύεται— και να κοιτάζει γύρω του, τότε το επόμενο βήμα είναι να καθίσει», λέει η Jean Moorjani, MD, FAAP, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παιδιών Arnold Palmer στο Ορλάντο της Φλόριντα. Μαζί με τον καλό έλεγχο του κεφαλιού, το μωρό θα πρέπει επίσης να κατακτήσει την ικανότητα να γυρίζει από πίσω προς τα εμπρός, κάτι που απαιτεί περισσότερο συντονισμό και δύναμη του κορμού.

moro-thumomeni-sumperifora.jpg

Πότε να ανησυχήσετε εάν το μωρό δεν κάθεται

Είναι απολύτως φυσικό για τα μωρά να κατακτούν τα αναπτυξιακά ορόσημα με τον δικό τους ρυθμό. «Μην ανησυχείτε πολύ αν ένα άλλο μωρό κάνει κάτι πριν το δικό σας», λέει η Jean Moorjani. Εάν, ωστόσο, παρατηρήσετε ότι δεν έχει καλό έλεγχο του κεφαλιού στους 7 μήνες, δεν καταφέρνει να κάθεται χωρίς υποστήριξη ή σας ανησυχεί οτιδήποτε άλλο, μιλήστε με τον παιδίατρό σας χωρίς καθυστέρηση. Μπορεί να μην είναι κάτι και να πρόκειται για απλή καθυστέρηση ωστόσο πάντα η έγκαιρη παρέμβαση συμβάλει στην αντιμετώπιση τυχόν αναπτυξιακών προβλημάτων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved