Επτά facts για τα νήπια

Η νηπιακή ηλικία έχει τα δικά της ορόσημα και ιδιαιτερότητες.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Επτά facts για τα νήπια
Bigstock

Από όταν το μωρό είναι νεογέννητο μέχρι και τα πρώτα του γενέθλια, τα άλματα ανάπτυξης είναι πολλά και διαδοχικά. Ως άλματα ανάπτυξης ορίζονται τα στάδια ωρίμανσης του εγκεφάλου και έτσι, στον 12ο περίπου μήνα, το παιδί είναι σε θέση να στέκεται μόνο του, να περπατά μόνο του και πιθανά να λέει και τις πρώτες του λέξεις. Πλέον περνά από τη βρεφική στη νηπιακή ηλικία, η οποία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ορόσημα.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα νήπια.

#1 Κάνουν έναν υπνο μέσα στη μέρα

Στην ηλικία των 12 με 18 μηνών, τα παιδιά συνήθως μειώνουν τους ύπνους που κάνουν μέσα στη μέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις κοιμούνται μία φορά προς το μεσημέρι, ίσως για λίγο περισσότερη ώρα σε σχέση με όταν έκαναν δύο ή περισσότερους ύπνους.

upnos-nipio.jpg

#2 Γίνονται πιο επιλεκτικά με το φαγητό

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει καθιερωθεί η φράση «picky eaters» για να περιγράψει τη δύσκολη σχέση των νηπίων με το φαγητό. Δεν ισχύει βέβαια αυτό για όλα τα παιδιά, ούτε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την προσπάθεια, εάν το νήπιο αρνείται να φάει τα λαχανικά ή το φαγητό του. Οπλιστείτε με υπομονή, επιμονή και δοκιμάστε εναλλακτικούς τρόπους να τα σερβίρετε.

Γιατί τα νήπια πετάνε πράγματα κάτω;

#3 Αγαπούν το messy playing

Τα νήπια θέλουν να ανακαλύψουν ό,τι υπάρχει γύρω τους και δεν τα νοιάζει εάν θα λερωθούν ή εάν θα λερώσουν τους τοίχους, το πάτωμα, το ταβάνι. Το messy playing ή αλλιώς το αισθητηριακό παιχνίδι είναι το αγαπημένο τους και τους δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις αισθήσεις τους με λογικό, δημιουργικό και εκπαιδευτικό τρόπο.

#4 Επικοινωνούν με τον τρόπο τους

Αν και ακόμα δεν μπορούν να μιλήσουν, είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους. Δείχνουν αντικείμενα, χαμογελούν, χειροκροτούν, χαιρετούν, γκρινιάζουν.

nipio-klama.jpg

#5 Έχουν ξεσπάσματα και είναι απόλυτα φυσιολογικό

Στη νηπιακή ηλικία τα παιδιά δοκιμάζουν τα όριά τους, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και όλα αυτά χωρίς ακόμα να έχουν αναπτύξει τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες ή να μπορούν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Τα ξεσπάσματα που έχουν είναι φυσιολογικά -ίσως και αναπόφευκτα- και είναι στα πλαίσια της υγιής ανάπτυξής τους.

#6 Κάνουν τις πιο γλυκιές αγκαλιές

Τα νήπια είναι δοτικά και κάνουν τις πιο γλυκές αγκαλιές. Βέβαια, ένα φιλί ή μία αγκαλιά μπορεί να καταλήξει σε ένα δάγκωμα ή ένα τσίμπημα, κινήσεις που πολλά παιδιά σε αυτήν την ηλικία συνηθίζουν.

#7Απορροφούν ό,τι βλέπουν και ακούνε σαν σφουγγάρι

Το νήπιο παιδί σας θα σας εκπλήσσει καθημερινά με τις νέες του δεξιότητες. Ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται ραγδαία και το νήπιο μιμείται πια πιο έντονα συμπεριφορές και απορροφά ό,τι βλέπει και ακούει σαν σφουγγάρι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved