Παιχνίδι με το τρενάκι: Πώς παίζουν τα παιδιά και τι «κερδίζουν» κάθε φορά

Αναπτύσσοντας λύσεις για την καθημερινότητα

Παιχνίδι με το τρενάκι: Πώς παίζουν τα παιδιά και τι «κερδίζουν» κάθε φορά

Κάθε μαμά κατανοεί πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μπορούν να αναζητούν λύσεις σε κάθε είδους «προβλήματα» που συναντούν στην καθημερινότητά τους.

Μπορεί αυτό το «πρόβλημα» να αφορά στο παιχνίδι τους: Ένα μπαλάκι που δεν στέκεται στη θέση του, το φόρεμα της κούκλας που δεν κλείνει εύκολα ή το τρενάκι που δεν μπορεί να ανέβει τις ανηφορικές σιδηροδρομικές γραμμές – καταστάσεις που τα παιδιά καλούνται καθημερινά, πάρα πολλές φορές να διαχειριστούν, με διάφορους τρόπους.

Ένας από αυτούς, ο πιο «απλός» ίσως, είναι να ζητήσουν τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά, ή όποιου άλλου ενήλικα βρίσκεται διαθέσιμος. Είναι η «λύση» που ενδεχομένως διευκολύνει το παιχνίδι τους, εμείς όμως οι μαμάδες γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν τα βοηθά καθόλου να αποκτήσουν μια εξαιρετικά χρήσιμη δεξιότητα για τη ζωή τους: Την επίλυση προβλημάτων. Επομένως, πώς χειριζόμαστε εμείς οι μαμάδες τέτοιου είδους καταστάσεις;

Αρχικά, προτρέπουμε τα παιδιά να βρουν τη λύση μόνα τους, παρεμβαίνοντας μόνο μπροστά σε ενδεχόμενα αδιέξοδα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι όμως να τα βοηθήσουμε να βελτιωθούν στην επίλυση προβλημάτων καθώς πρόκειται για μία δεξιότητα που θα χρειαστούν σε όλη τους τη ζωή: Εκεί που τα πράγματα δυσκολεύουν, εκεί που τα εμπόδια παρουσιάζονται και πιθανώς επιμένουν, τα παιδιά πρέπει να μπορούν να βρουν τον τρόπο να τα ξεπερνούν.

Πώς θα τα βοηθήσουμε όμως προς την κατεύθυνση αυτή; Μα φυσικά, μέσα από το παιχνίδι! Το παιχνίδι, άλλωστε είναι ο τρόπος που τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα, επομένως, δική μας «δουλειά» είναι να δώσουμε στα παιδιά μας τα παιχνίδια εκείνα που θα τα βοηθήσουν, καθώς παίζουν και διασκεδάζουν, να εξασκούνται παράλληλα στην επίλυση προβλημάτων.

Μαθαίνουμε να λύνουμε προβλήματα μέσα από το παιχνίδι με το τρενάκι

Πρόσφατη έρευνα από τη Mattel και τον Τόμας το Τρενάκι κατέδειξε πως το παιχνίδι με το τρενάκι έχει πιθανά αναπτυξιακά οφέλη για τα παιδιά. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητή Δρ Salim Hashmi από το King's College του Λονδίνου και τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει το παιχνίδι με τρενάκια στην ανάπτυξη του παιδιού. Για να διερευνήσει τα πλεονεκτήματα του παιχνιδιού με τρενάκια, ο Δρ Hashmi ανέτρεξε σε πάνω από 1.600 - ήδη δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες σχετικά με τα παιχνίδια, εστιάζοντας σε ό,τι αφορά στο παιχνίδι με τρενάκια.

Ένα από τα κύρια οφέλη που εντόπισε ο Δρ Hashmi, είναι ότι τα παιδιά που παίζουν με τρενάκια μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες σκέψης και κοινωνικότητας και μεταξύ αυτών, της επίλυσης προβλημάτων. Διότι το παιχνίδι με τα τρενάκια προκαλεί το παιδί να σκεφτεί εκδοχές και σενάρια, να σκεφτεί λύσεις και προτάσεις, να εξετάσει πιθανές παραλλαγές και τελικά, να απολαύσει το παιχνίδι, ενώ αναπτύσσεται νοητικά και πνευματικά. Το παιχνίδι με το τρενάκι μπορεί να προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία για πλούσιες μαθησιακές εμπειρίες: Η κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών, η τακτοποίηση των βαγονιών στις ράγες, η ιστορία που θα κάνει το τρενάκι να ξεκινήσει για την περιπέτειά του, μπορούν να τονώσουν τη γνωστική ανάπτυξη και να ενισχύσουν την κριτική τους σκέψη, τη χωρική ανάλυση και την ικανότητα λήψης αποφάσεων, όπως επισημαίνει ο ίδιος ο ερευνητής.

Με τον Τόμας το Τρενάκι για νέες αναπτυξιακές περιπέτειες

Τα κατάλληλα παιχνίδια, λοιπόν, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά μας να αναπτυχθούν και πνευματικά και η ανάπτυξη ικανοτήτων όπως η επίλυση προβλημάτων είναι εξαιρετικά σημαντική για την πορεία τους, καθώς μεγαλώνουν. Το πιο σύγχρονο τρενάκι για να παίξουν τα παιδιά μας, είναι φυσικά ο Τόμας το Τρενάκι: Χαμογελαστό, ήρεμο και περιπετειώδες, προσκαλεί τα παιδιά να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να μετατρέψουν τα δωμάτιά τους σε χώρους που συμβαίνουν μαγικά πράγματα!

Διότι, στον κόσμο που δημιουργεί ο Τόμας το Τρενάκι, τα πάντα μπορούν να συμβούν: Οι σιδηροδρομικές του γραμμές μπορούν να χτιστούν σε γέφυρες, να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν ανηφοριές και κατηφοριές, να περνούν από κινούμενες γέφυρες, ενώ το τρενάκι σταματά σε σύγχρονους σιδηροδρομικούς σταθμούς, αγωνίζεται για σπουδαία κύπελλα και ζει τη μαγεία της Σπηλιάς των Κρυστάλλων, ενώ η χαρά του όταν ανεβαίνει στον Πύργο με τα Τρένα και τους Γερανούς, δεν περιγράφεται!

Φυσικά, κάθε περιπέτεια που ζει ο Τόμας το Τρενάκι, σε όποια παραλλαγή κι αν σκεφτούν τα παιδιά, εμπεριέχει καταστάσεις που απαιτούν λύσεις – κι ακριβώς αυτές τις λύσεις μαθαίνει το παιδί να δίνει μόνο του, για να βοηθήσει το τρενάκι του να συνεχίσει τη διαδρομή του και, πάνω από όλα, για να ευχαριστηθεί το ίδιο το παιδί, το παιχνίδι του!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved