Το παιδί περπατάει στα δάχτυλα των ποδιών – Τα πιο συχνά αίτια

Είναι φυσιολογικό να περπατάει το παιδί στις μύτες των ποδιών; 

Το παιδί περπατάει στα δάχτυλα των ποδιών – Τα πιο συχνά αίτια
Tο περπάτημα στα δάχτυλα των ποδιών είναι μια συνήθεια που αναπτύσσεται όταν ένα παιδί μαθαίνει να περπατά. Bigstock

Το περπάτημα στα δάχτυλα ή τις μύτες των ποδιών, είναι αρκετά συνηθισμένο σε παιδιά που μόλις αρχίζουν να περπατούν.

Τα περισσότερα το ξεπερνούν μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ωστόσο όσα συνεχίζουν να περπατούν στα δάχτυλα μετά την νηπιακή ηλικία, συχνά το κάνουν από συνήθεια. Όσο το παιδί σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται κανονικά, το περπάτημα στα δάχτυλα είναι απίθανο να αποτελεί λόγο ανησυχίας.

perpatima-paidiou-prota-vimata.jpg

Περπάτημα στα δάχτυλα των ποδιών: αίτια

Συνήθως, το περπάτημα στα δάχτυλα των ποδιών είναι μια συνήθεια που αναπτύσσεται όταν ένα παιδί μαθαίνει να περπατά. Σε λίγες περιπτώσεις, το περπάτημα στα δάχτυλα των ποδιών προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση, όπως:

Κοντός αχίλλειος τένοντας: Αυτός ο τένοντας συνδέει τους μύες του κάτω άκρου με το πίσω μέρος του οστού της φτέρνας. Εάν είναι πολύ κοντό, μπορεί να εμποδίσει τη φτέρνα να αγγίξει το έδαφος.

Εγκεφαλική παράλυση: Το περπάτημα στα δάχτυλα μπορεί να προκληθεί από διαταραχή της κίνησης, του μυϊκού τόνου ή της στάσης του σώματος που προκαλείται από τραυματισμό ή μη φυσιολογική ανάπτυξη στα μέρη του ανώριμου εγκεφάλου που ελέγχουν τη μυϊκή λειτουργία.

Μυϊκή δυστροφία: Το περπάτημα στα δάχτυλα των ποδιών εμφανίζεται μερικές φορές σε αυτή τη νόσο στην οποία οι μυϊκές ίνες είναι επιρρεπείς σε βλάβες και εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η διάγνωση μπορεί να είναι πιο πιθανή εάν το παιδί σας αρχικά περπατούσε κανονικά πριν αρχίσει να περπατά στα δάχτυλα.

Αυτισμός: Το περπάτημα στα δάχτυλα των ποδιών έχει συνδεθεί με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, οι οποίες επηρεάζουν την ικανότητα του παιδιού να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά με άλλους.

Επιπλοκές

Το επίμονο περπάτημα στα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσης του παιδιού. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κοινωνικό στίγμα.

prota-vimata.jpg

Περπάτημα στα δάχτυλα των ποδιών: διάγνωση

Το περπάτημα στα δάχτυλα μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να κάνει μια ανάλυση βάδισης ή μια εξέταση γνωστή ως ηλεκτρομυογραφία (EMG).

Εάν ο γιατρός υποψιάζεται εγκεφαλική παράλυση ή αυτισμό, μπορεί να συστήσει νευρολογική εξέταση ή εξέταση για αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Περπάτημα στα δάχτυλα των ποδιών: θεραπεία

Εάν ένα σωματικό πρόβλημα συμβάλλει στο περπάτημα στα δάχτυλα των ποδιών, οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φυσικοθεραπεία
  • Χρήση νάρθηκα
  • Οναβοτουλινοτοξίνη Α. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται ενέσεις στους μύες της γάμπας για να βοηθήσουν στην προώθηση ενός φυσιολογικού βαδίσματος.
  • Χειρουργική επέμβαση

Με πληροφορίες από mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved