Όσφρηση μωρού: Πότε αναπτύσσεται;

Από ποια ηλικία τα μωρά  αναπτύσσουν την αίσθηση της όσφρησης; 

Όσφρηση μωρού: Πότε αναπτύσσεται;
Μπορούν συγκεκριμένες μυρωδιές να ηρεμήσουν το μωρό; Bigstock

Η όσφρηση του μωρού σας αναπτύσσεται στη μήτρα και μέχρι τη στιγμή που γεννιέται μπορεί να μυρίζει το ίδιο καλά με τους ενήλικες.

Είναι στενά συνδεδεμένη με την αίσθηση της γεύσης, επομένως επηρεάζει το τι του αρέσει να τρώει.

Πότε αναπτύσσεται η όσφρηση του μωρού;

Η μύτη του μωρού αρχίζει να σχηματίζεται νωρίς στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Δύο μικροσκοπικά ρουθούνια εμφανίζονται μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα. Μέχρι τις 10 εβδομάδες , οι υποδοχείς που θα χρησιμοποιήσει το μωρό σας για να ανιχνεύει τις μυρωδιές, έχουν ήδη σχηματιστεί. Αρχίζει λοιπόν να χρησιμοποιεί την όσφρησή του ενώ βρίσκεται ακόμα στη μήτρα. Καθώς αναπνέει και καταπίνει το αμνιακό υγρό, εξοικειώνεται με τη μυρωδιά του.

Με το που γεννιέται έχει πλέον ανεπτυγμένη όσφρηση. Ακόμα κι όταν δεν μπορεί να σας δει, σας αντιλαμβάνεται από τη φυσική σας μυρωδιά. Ωστόσο, είναι καλό να αποφεύγετε τα έντονα αρώματα.

simvoules-gia-neogennito.jpg

Μπορούν συγκεκριμένες μυρωδιές να ηρεμήσουν το μωρό;

Οι γνωστές μυρωδιές, ειδικά αυτές της μαμάς ή του μπαμπά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικές για το μωρό σας.

Εκτός από το να μπορεί να καταλάβει πότε κοντά του βρίσκεστε, το μωρό σας αισθάνεται αν είναι στο καρότσι, στο αυτοκίνητο ή σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο στο σπίτι χρησιμοποιώντας απλώς την όσφρησή του.

Επίσης, λούτρινα ζωάκια που έχει συνεχώς μαζί του ή μια κουβέρτα μπορούν να λειτουργήσουν καταπραϋντικά για το μωρό σας λόγω της γνώριμης μυρωδιάς τους.

Γι΄αυτό κι όταν τα πλένετε δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους με τον τρόπο τους.
Η μυρωδιά των αρωματικών αιθέριων ελαίων, μπορεί επίσης να ηρεμήσει το μωρό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα μωρά με κολικούς ανταποκρίθηκαν καλά σε ένα μασάζ με λάδι λεβάντας και φάνηκε να το βρίσκουν καταπραϋντικό. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο από την έρευνα αν ήταν το μασάζ ή το λάδι λεβάντας που είχε ηρεμιστική δράση.

neogennito-derma-akmi.jpg

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιώντας λεβάντα και έλαιο γλυκού αμυγδάλου μείωσε το στρες στα πρόωρα μωρά.

Όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια, μην τα βάζετε απευθείας στο δέρμα του μωρού καθώς ορισμένα μπορεί να είναι επιβλαβή και να προκαλέσουν ερεθισμούς. Αντ 'αυτού, χρησιμοποιήστε βρεφικές λοσιόν ή βρεφικά σαπούνια με χαλαρωτικά αρώματα όπως λεβάντα και χαμομήλι.

Εναλλακτικά, βάλτε μερικές σταγόνες ελαίου στην ειδική συσκευή και κρατήστε την μακριά από το μωρό. Το άρωμα του θα απελευθερωθεί σταδιακά στο σπίτι. Δοκιμάστε διαφορετικά αιθέρια έλαια και δείτε σε ποια ανταποκρίνεται θετικά το μωρό σας και ποια φαίνεται να λειτουργούν καταπραϋντικά.

Με πληροφορίες από το babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved