Παράλληλο παιχνίδι: Τι είναι και πώς επηρεάζει το παιδί

Πώς βοηθάει το παράλληλο παιχνίδι την ανάπτυξη του παιδιού. 

 Παράλληλο παιχνίδι: Τι είναι και πώς επηρεάζει το παιδί
Γιατί είναι σημαντικό το παράλληλο παιχνίδι Bigstock

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για την επίτευξη διαφορετικών ορόσημων για το παιδί και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Κι ενώ συνήθως το ενθαρρύνετε να παίζει με τους συνομηλίκους του, είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλει να παίζει και μόνο του.

Παράλληλο παιχνίδι

Το παράλληλο παιχνίδι, είναι μια μορφή παιχνιδιού όπου τα παιδιά παίζουν το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς ωστόσο να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ωστόσο, παρακολουθούν και ενίοτε μιμούνται αυτό που κάνει το άλλο παιδί. Για παράδειγμα, παίζουν με τις γραμμές του τρένου, αλλά αντί να επικοινωνούν μεταξύ τους, παρακολουθούν τι κάνει το άλλο παιδί και αντιγράφουν τις ενέργειές του.

anexartito-paixnidi-paidia-nipia.jpg

Γιατί είναι σημαντικό το παράλληλο παιχνίδι;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το παράλληλο παιχνίδι είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των νηπίων κι είναι επίσης ένας απόλυτα φυσιολογικός τρόπος παιχνιδιού.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Όταν τα παιδιά παίζουν, αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η λεπτή και η αδρή κίνηση. Επαναλαμβάνοντας μια δραστηριότητα που έχουν δει, μπορούν να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους και να μάθουν κάτι νέο.

Γλωσσική ανάπτυξη

Η ανάπτυξη της ομιλίας των νηπίων ενισχύεται από την επανειλημμένη ακρόαση λέξεων. Είναι αυτονόητο ότι πιθανότατα θα επαναλάβουν λέξεις που έχετε χρησιμοποιήσει και το ίδιο θα κάνουν βλέποντας άλλα παιδιά να παίζουν ονομάζοντας μια δράση ή ένα παιχνίδι.

xromata-kai-paixnidia-anaptixisi-paidiou.jpg

Κοινωνική αλληλεπίδραση

Είναι βέβαιο ότι θα μπείτε στον πειρασμό να ενθαρρύνετε το παιδί να παίξει με άλλα παιδιά και πιθανόν να αναρωτηθείτε γιατί δεν το θέλει. Στην πραγματικότητα, είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλει να παίξει ανεξάρτητα και μέσω του παράλληλου παιχνιδιού, το παιδί σας, θ' αρχίσει να κατανοεί την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Τα νήπια που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του παράλληλου παιχνιδιού πιθανότατα θα εξακολουθούν να είναι κτητικά με τα παιχνίδια τους, που σημαίνει ότι δεν θα τα μοιράζονται. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή το παιδί σας δεν μπορεί να μοιραστεί αλλά περισσότερο γιατί δεν έχει καταλάβει ακόμα τον τρόπο.

Μέσω της εξάσκησης, μπορείτε να το βοηθήσετε να κατανοήσει πώς να μοιράζεται τα παιχνίδια και να τα εναλλάσσει με τα υπόλοιπα παιδιά.

Με πληροφορίες από το motherandbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved