Πότε θα ξέρετε εάν το παιδί είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας;

Τα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε.

Πότε θα ξέρετε εάν το παιδί είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας;

Πότε θα παιδιά δείχνουν σαφή προτίμηση στο χέρι που τους βολεύει να χρησιμοποιούν.

Bigstock

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, τα παιδιά χρησιμοποιούν και τα δύο χέρια τους για να ζωγραφίσουν, να φάνε ή να πιάσουν ένα παιχνίδι. Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν μία σαφή προτίμηση στη χρήση του ενός χεριού μέχρι την ηλικία των 4 ετών, όταν πια τα πρώτα σημάδια για το εάν το παιδί θα είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας, είναι ευδιάκριτα.

Γιατί το παιδί χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια

Συχνά τα παιδιά χρησιμοποιούν και τα δύο τους χέρια στην καθημερινότητά τους, πολύ απλά γιατί οι μύες τους κουράζονται εύκολα. Δραστηριότητες όπως το παιχνίδι με τα τουβλάκια ή το πλάσιμο με την πλαστελίνη, δυναμώνουν τους μύες των χεριών του παιδιού.

Εάν, ωστόσο, το παιδί είναι μεγαλύτερο των 4 ετών και ακόμα δεν έχει δείξει προτίμηση στη χρήση του αριστερού ή δεξιού χεριού του, πιθανά να κρύβονται και άλλοι λόγοι από πίσω. Για παράδειγμα, εάν το παιδί είναι ανυπόμονο, μπορεί απλά να αρπάξει τον μαρκαδόρο με όποιο χέρι είναι εύκαιρο ή πιο κοντά στο αντικείμενο. Επίσης, εάν το παιδί δυσκολεύεται να συντονίσει διαφορετικά μέρη του σώματός του και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί μία το δεξί και μία το αριστερό χέρι, ίσως αποτελεί ένδειξει αναπτυξιακής καθυστέρησης.

Κάντε ένα απλό τεστ

Εάν ακόμα δεν γνωρίζετε ποιο χέρι προτιμά να χρησιμοποιεί το παιδί, κάντε ένα από τεστ. Βάλτε κάμποσα παιχνίδια και αντικείμενα μπροστά του και παρατηρήστε με ποιο χέρι θα τα πάρει τα περισσότερα στα χέρια του. Εάν χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι κατά 70%, τότε πιθανά να είναι δεξιόχειρας. Εάν ακόμα δεν μπορείτε να καταλάβετε, μην ανησυχείτε. Συνεχίστε να δίνετε ευκαιρίες στο παιδί να χρησιμοποιεί και να γυμνάζει και τα δύο του χέρια και αργά ή γρήγορα θα δείξει την προτίμησή του.

Μην ξεχνάτε ότι εάν το παιδί θα γίνει δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας βασίζεται στο DNA του. Όταν δηλώσει την προτίμησή του, βοηθήστε το να εξοικειωθεί με τη χρήση του σε κάθε δραστηριότητα της καθημερινότητάς του.

Με πληροφορίες από parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved