Πώς να μεγαλώσεις ένα ευγενικό παιδί, σύμφωνα με το Harvard

Υπάρχει επιστήμη πίσω από την καλοσύνη.

Πώς να μεγαλώσεις ένα ευγενικό παιδί, σύμφωνα με το Harvard

Ευγενικό παιδί - Πώς θα καταφέρετε να μεγαλώσετε ένα καλό παιδί με ενσυναίσθηση

Bigstock

Όπως οι περισσότεροι γονείς, έτσι και εσείς ξέρετε πώς να μεγαλώσετε με ιδανικά, αρχές και αξίες τα παιδιά σας. Θέλετε να είναι έξυπνα, επιτυχημένα, χαρούμενα, ευγενικά - αλλά ποιο από όλα είναι πιο σημαντικό;

Ανησυχώντας ότι «οι αξίες δεν εκτιμώνται από τους σημερινούς νέους», ερευνητές από το Harvard αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν αυτό το ερώτημα. Ως μέρος του έργου Making Caring Common, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 10.000 μαθητές γυμνασίου και λυκείου στις ΗΠΑ μεταξύ του 2013 και του 2014. Και το 80% αυτών των παιδιών ανέφεραν ότι οι γονείς τους τους δίδαξαν ότι η προσωπική ευτυχία και τα υψηλά επιτεύγματα ήταν πιο σημαντικά από το να φροντίζουν τους άλλους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το 96% των γονέων αναφέρει ότι η ανάπτυξη ηθικής στα παιδιά τους είναι «σημαντική, αν όχι απαραίτητη». Αλλά αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά δεν το πιστεύουν αυτό. Ενώ το 19% αυτών των παιδιών θεωρούσαν τη φροντίδα ως την κορυφαία προτεραιότητα των γονιών τους, το 54% ανέφερε ότι η καταξίωση ήταν πιο σημαντική για τους γονείς τους και το 27% ανέφερε ότι οι γονείς τους ήθελαν να είναι ευτυχισμένα.

Με λίγα λόγια: τα παιδιά είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να συμφωνήσουν παρά να διαφωνήσουν με αυτή τη φράση: «Οι γονείς μου είναι πιο περήφανοι αν παίρνω καλούς βαθμούς στην τάξη μου παρά αν είμαι ένας άνθρωπος που νοιάζεται μέσα στην τάξη!».

Αλλά μην ανησυχείτε ακόμα - ευτυχώς, το Harvard έχει ένα σχέδιο. Οι ερευνητές κατέληξαν σε τέσσερις τεχνικές για την ανατροφή ενός ηθικού παιδιού που παράλληλα θα νοιάζεται για τους άλλους.

  1. Η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα: Τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες να εξασκηθούν ώστε να αρχίσουν να νοιάζονται και να βοηθούν. Αυτές οι ιδιότητες δεν είναι απαραίτητα έμφυτες. Οι ερευνητές κάνουν έκκληση για καθημερινή επανάληψη, «είτε βοηθώντας έναν φίλο με τις εργασίες του, είτε κάνοντας μια δουλειά στην τάξη, είτε βοηθώντας εθελοντικά κάπου». Η καθοδήγηση από τους γονείς είναι σημαντική.
  2. Τα παιδιά πρέπει να καθοδηγούνται στη διαχείριση των «καταστροφικών» συναισθημάτων που νιώθουν: Τα παιδιά αγωνίζονται να φροντίσουν τους άλλους όταν κυριεύονται από συναισθήματα όπως ο θυμός ή ο φθόνος. Οι ενήλικες μπορούν να τα βοηθήσουν να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα με παραγωγικούς τρόπους.
  3. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να εστιάζουν και να απομακρύνονται: Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να είναι σε αρμονία με τις ανάγκες εκείνων που βρίσκονται στον άμεσο κύκλο τους, αλλά να βλέπουν τα πράγματα πώς είναι ακόμη και όταν βρίσκονται έξω από αυτόν τον κύκλο. «Με αυτήν την τεχνική θα μπορούν να δουν ακόμη και εκείνα τα παιδιά που συχνά είναι αόρατα μέσα στην τάξη», με αυτόν τον τρόπο θα διευρύνουν τον κύκλο τους και θα σκεφτούν τι είναι πιο σωστό να κάνουν. Να κάνουν για παράδειγμα παρέα ένα παιδί, που είναι στο περιθώριο.
  4. Τα ισχυρά ηθικά πρότυπα είναι το κλειδί: Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να γίνουν παράδειγμα για τα παιδιά τους. Η τελειότητα δεν είναι η απάντηση. Η αναγνώριση των λαθών είναι. «Και εμείς πρέπει να εξασκούμαστε συνεχώς, καλλιεργώντας τις ικανότητές μας για φροντίδα», γράφουν οι ερευνητές.

πηγή: thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved