Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την ανάπτυξη του παιδιού σας

Συχνά, απλά πράγματα, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη του παιδιού.

Πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την ανάπτυξη του παιδιού σας
Ενισχύστε την ανάπτυξη του παιδιού σας με απλούς τρόπους. Bigstock

Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης γι' αυτό και δεν θα πρέπει να αγχώνεστε αν δεν συμβαδίζει απόλυτα με τα αναπτυξιακά ορόσημα που έχουν οριστεί με βάση την πλειοψηφία παιδιών συγκεκριμένης ηλικίας.

Ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα αξιολογήσει αν το παιδί σας αναπτύσσεται φυσιολογικά ή αν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

Εσείς αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δίνετε όσον το δυνατόν περισσότερα ερεθίσματα στο παιδί σας τα οποία συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην ανάπτυξή του.

Πώς θα το επιτύχετε αυτό;

Παίζοντας

Το μωρό μαθαίνει παίζοντας μόνο του αλλά και με άλλους. Μέσα από το παιχνίδι αποκτά κοινωνική αλληλεπίδραση και γνωρίζει τα αντικείμενα.

Διαβάζοντας

Όταν διαβάζετε στο μωρό σας, διεγείρονται πλήθος αισθήσεων και παράλληλα το διασκεδάζετε. Η ανάγνωση σε βρέφη μπορεί να βοηθήσει στη διεύρυνση του λεξιλογίου τους και στην ανάπτυξη πρώιμων μαθησιακών δεξιοτήτων. Επιπλέον, μαθαίνουν ν’ αγαπούν το διάβασμα στην ενήλικη ζωή τους.

Family Two People Sitting On Bed In Bedroom Reading Book. Father And Daughters Girl At Home Spending

Ακούγοντας μουσική

Το μωρό γοητεύεται από τη μουσική, είτε πρόκειται για ένα τραγούδι που ακούγεται σ' ένα από τα παιχνίδια του είτε για ένα νανούρισμα που του τραγουδάτε. Η μελωδία, το ηρεμεί, το ψυχαγωγεί, το γαληνεύει.

Μιλώντας

Το να μιλάτε στο παιδί σας από μικρή ηλικία χρησιμοποιώντας μικρές και καθαρές προτάσεις διατυπωμένες με ακρίβεια, το βοηθάτε να αποκτήσει γλωσσικές δεξιότητες αλλά και θεμελιώδεις δεξιότητες επικοινωνίας.

Κάνοντας ασκήσεις

Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει το σώμα και το μυαλό του μωρού σας. Γυρίστε το μπρούμυτα ακόμα κι αν δεν του αρέσει στην αρχή… Είναι μια βασική δραστηριότητα για το χτίσιμο των μυών στην πλάτη, τους ώμους, τα χέρια και το λαιμό του. Σε μωρά κάτω των 5 μηνών κάντε απαλές ασκήσεις στα χέρια και τα πόδια.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η αγκαλιά σας. Δείχνοντας στο μωρό σας την αγάπη και τη στοργή σας, το βοηθάτε να αναπτυχθεί συναισθηματικά, διανοητικά και σωματικά. Οι συχνές αγκαλιές μπορούν να επηρεάσουν την αύξηση βάρους, την ανάπτυξη, τον ύπνο, τους καρδιακούς παλμούς, τα αισθήματα ασφάλειας και πολλά άλλα.

Με πληροφορίες από το momlovesbest.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved