Ποια εποχή ψηλώνουν τα παιδιά;

Υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος που μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγή στο ύψος του παιδιού; 

Ποια εποχή ψηλώνουν τα παιδιά;

Ο ρυθμός που ψηλώνει το κάθε παιδί ποκίλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Bigstock

Μελέτες έχουν δείξει ότι το βάρος των παιδιών ουσιαστικά αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους - αν και είναι πιο πιθανό να πάρουν περισσότερα κιλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως λόγω της διατροφής και της απουσίας άσκησης.

ipsos-paidiou-2.jpg

Τι γίνεται όμως με το ύψος; Πότε αυξάνεται;

Σε αντίθεση με όσα πιθανόν πιστεύουμε οι περισσότεροι από εμάς, τα παιδιά ψηλώνουν πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε σχέση με την καλοκαιρινή περίοδο.

Αυτό τουλάχιστον λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology, τα παιδιά ψηλώνουν με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου από ό,τι μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Στη μελέτη, μια ομάδα παιδιών μετρήθηκε δύο φορές κάθε χρόνο ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και τελειώνοντας μετά την πέμπτη δημοτικού και τα δεδομένα έδειξαν μια «εποχικότητα στην αύξηση του ύψους των παιδιών», όπως αναφέρει η μελέτη.

Αν και τα δεδομένα έδειξαν διαφορά στην αύξηση του ύψους κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών του έτους, οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα με «πιο συχνές μετρήσεις για να κατανοηθεί καλύτερα η εποχική ρύθμιση της ανάπτυξης και της αύξησης βάρους των παιδιών». Όπως τονίστηκε, η αιτία αυτής της διαφοράς στην κάθετη ανάπτυξη δεν είναι απολύτως σαφής.

ipsos.jpg

Κιρκάδιος ρυθμός

Ωστόσο, η μελέτη επικαλέστηκε στοιχεία και μιας άλλης έρευνας του 2019 που είχε βρει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της αύξησης βάρους του παιδιού και του κιρκάδιου ρυθμού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση ύψους των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους μπορεί να σχετίζεται με την έκθεσή τους στον κύκλο ημέρας /νύχτας ο οποίος είναι διαφορετικός κάθε εποχή και ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό του κάθε ατόμου. Πιστεύεται ότι η αλλαγή της έκθεσης του παιδιού στον κύκλο φωτός/σκότους θα μπορούσε να επηρεάσει την έκκριση ορισμένων ορμονών, επηρεάζοντας κατ΄επέκταση την ανάπτυξή του.

Πηγή: clickondetroit.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved