Παιδί 4 ετών: 11 πράγματα που πρέπει να κάνει

Ένας παιδίατρος συμβουλεύει.

Παιδί 4 ετών: 11 πράγματα που πρέπει να κάνει

Παιδί 4 χρονών, φυσιολογική ανάπτυξη: Κινητικότητα, κοινωνικότητα, αντίληψη, ακοή και ομιλία

Bigstock

Οι πληροφορίες και οι συμβουλές που προορίζονται για τους γονείς ολοένα και αυξάνονται και υπάρχουν επίσης και τόσοι πολλοί άνθρωποι που φαίνεται να έχουν άποψη και να κάνουν συστάσεις για την ανάπτυξη του παιδιού. Ορισμένα εργαλεία (όπως η ψηφιακή ηλεκτρονική λίστα του CDC) μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα, αλλά όταν συνδυάζονται με αμέτρητα βιβλία, άρθρα και podcast, είναι εύκολο οι γονείς να μπερδευτούν και μάλιστα να συγκρίνουν το παιδί τους με άλλα παιδιά.

Σίγουρα ένας γονιός πρέπει να παρακολουθεί την πρόοδο που κάνει το παιδί του μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο, αλλά δεν υπάρχει ακριβές εγχειρίδιο, ούτε ακριβές χρονοδιάγραμμα για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν και μεγαλώνουν.

Για αυτόν τον λόγο ένας παιδίατρος με βάση τις γνώσεις τους και όλα όσα έχει δει και παρατηρήσει στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 4ων ετών, δημιούργησε έναν οδηγό.

Ο ίδιος τονίζει ότι τα 11 πράγματα που κάνουν τα τετράχρονα παιδιά παρακάτω, σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν θα έπρεπε να τα θεωρήσουν δεδομένα, μιας και κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αναπτύσσεται με τον δικό του τρόπο.

1. Να τρέχουν, να πηδούν και να σκαρφαλώνουν

Τα παιδιά στην ηλικία των τεσσάρων είναι ικανά να τρέχουν, να πηδούν, να σκαρφαλώνουν σε επιφάνειες, να ισορροπούν στο ένα πόδι και να περπατούν προς τα πίσω.

2. Να πετούν και να πιάνουν μια μπάλα

Μπορούν επίσης να χειριστούν μια μπάλα κανονικού μεγέθους (σκεφτείτε μπάλα ποδοσφαίρου) πιάνοντάς τη, κλωτσώντας τη και ρίχνοντάς τη προς τα επάνω.

3. Να χρησιμοποιούν ψαλίδι

Τα τετράχρονα είναι ικανά να χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους για να κάνουν πιο «δύσκολες» δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα να κόψουν με ένα ψαλίδι, να παίξουν με μικρά τουβλάκια ή να φάνε με το κουτάλι και το πιρούνι.

4. Να ντυθούν και να ξεντυθούν

Οι «κουρασμένοι» γονείς μπορεί να χαρούν να μάθουν ότι το ότι το τετράχρονο μικρό τους θα αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται σιγά-σιγά. Θα μπορεί να φορέσει απλά ρούχα ή να βγάλει αυτά που ήδη φοράει.

5. Να χρησιμοποιούν γιο-γιο

Τα περισσότερα τετράχρονα συνήθως χρησιμοποιούν το γιο-γιο, αν και είναι συνηθισμένα και τα μικροατυχήματα. Πολλά τετράχρονα αξίζει να γνωρίζετε ότι φοράνε πάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

6. Τρώνε μόνα τους

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν να φάνε μόνα τους και πολλά μπορούν ακόμη και να πιούν από το ποτήρι χωρίς να ρίξουν όλο το περιεχόμενο επάνω τους.

7. Μιλούν με ολοκληρωμένες προτάσεις

Πείτε αντίο στη μωρουδιακή διάλεκτο. Τα τετράχρονα παιδιά είναι συνήθως σε θέση να μιλούν με απλές αλλά πλήρεις προτάσεις και να κάνουν συζητήσεις μεταξύ τους. Το λεξιλόγιό τους αυξάνεται και γίνονται όλο και πιο φλύαρα.

8. Λένε ιστορίες

Η φαντασία των νηπίων είναι απίστευτη. Σκαρφίζονται εύκολα ιστορίες, μπορούν να θυμηθούν απ' έξω ένα παραμύθι, να ακολουθήσουν αφηγηματικά μοτίβα και να κάνουν λογικές προβλέψεις για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

9. Αντιλαμβάνονται τι είναι ψέμα και τι όχι

Μαθαίνουν επίσης να διακρίνουν τι είναι πραγματικό και τι δεν είναι (κάτι που πιθανότατα έχετε δει να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού). Ταυτόχρονα, είναι πιθανό να έχουν φανταστικούς φίλους.

10. Κάνουν φίλους

Τα τετράχρονα παιδιά τείνουν να ανοίγονται κοινωνικά: μαθαίνουν πώς να προσεγγίζουν τους συνομηλίκους τους, να κάνουν φίλους και να γίνονται καλύτεροι συνεργάτες.

11. Ανακαλύπτουν την ενσυναίσθηση

Πολύ σημαντικό είναι ότι τα τετράχρονα παιδιά αναπτύσσουν την ικανότητα να συμπάσχουν και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων. Για παράδειγμα, όταν ένας φίλους του λέει ότι το πονάει η κοιλιά του, το τετράχρονο παιδί σας μπορεί να πάει και να το παρηγορήσει.

πηγή: purewow.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved